Kulturrejser til Madeira

Madeira er en fryd for øjet, en lækkerbisken for smagsløgene og en af Atlanterhavets smukkeste øer. I overført betydning er Madeira én af Portugals rigeste regioner. Her findes alt, hvad hjertet begærer indenfor lokal gastronomi, velvære og en spændende kulturel historie.

Herunder kan du læse vores eksperters forslag til en uges kulturrejse med fokus på interessante oplevelser rundt om på Madeira.

Inspiration til en uges kulturferie på Madeira

Har du din base i Funchal, hovedbyen på Madeira, har du et godt udgangspunkt for en oplevelsesrig kulturrejse. Inden for gåafstand kan du her opleve såvel den afslappede atmosfære i Lidoen og den gamle bydel med dens kulturelle perler, blomstermarked og ”storbyliv”.

Funchal er Madeiras største by med omtrent 150.000 indbyggere, og det er på mange måder en perfekt størrelse, for det er nemt og overskueligt at finde rundt. Omvendt er her aldrig kedeligt, for den gamle bydel oser af lokalkolorit, og den hyggelige stemning er allestedsnærværende. Det er med andre ord oplagt at sætte god tid af til at udforske Funchal i ugens løb.

>> Læs om: Hvornår skal man rejse til Madeira?

Byvandring i det historiske Funchal

Det kan du gøre på en klassisk byvandirng i det historiske Funchal, hvor du for eksempel lægger vejen forbi den farvestrålende og traditionelle markedsplads, Mercado dos Lavradores, hvor de mange boder frister med dagens bedste tilbud fra tidlig morgen.

Fortsæt forbi det gamle fort, São Tiago, og slentr langs promenaden, hvor der findes et større udbud af små butikker og restauranter. Et andet obligatorisk punkt på en byvandring i Funchal er katedralen Sé, der ligger i hjertet af byen i forlængelse af den populære have, ”Jardim Municipal”.

Efter en let introduktion til La Piccola Lisboa, som Funchal også kaldes, er det passende at afslutte byrundturen med et glas lokal ”tryllesaft” – den lette romdrink, poncha. Den smager herligt og siges at være fuld af gode vitaminer.

Myten om Monte og panoramaudsigter ved Nonnernes Dal

Denne udflugt står i ”udsigternes tegn” så husk endelig at medbringe kameraet. På din byvandring fik du nok gået flere kilometer i Funchals gader, så på denne udflugt kan du passende blot læne dig tilbage og køre rundt til nogle af Madeiras smukkeste udsigtspunkter.

Begynd i udkanten af Funchal ved Pico dos Barcelos. Her kan du gøre holdt ved et af de mange skilte med pålydende ”miradouro”, der på portugisisk betyder udsigtspunkt. Herfra forkæles du med en misundelsesværdig udsigt over Funchal, og fra denne vinkel synes byen at tage sig allerbedst ud.

Herfra kan du fortsætte rejsen videre til endnu et miradouro ved Eira do Serrado beliggende mere centralt på øen. Faktisk er det et af de mest fotograferede områder, for netop herfra er der en mageløs udsigt ned mod landsbyen i dalen Curral das Freiras. I daglig tale kaldes stedet Nonnernes Dal, og jo mere solen skinner, desto bedre bliver view’et over dalen.

Videre mod Monte, der ligger midt på det bjerg, der ender for foden af Funchal. Monte er på trods af sin størrelse en velkendt landsby, for det var faktisk her, at Madeiras oprindelige ”turisme” så dagens lys. Hertil valfartede nemlig velstående, britiske familier, der hjemmefra var blevet fortalt, at luften ved Monte på Madeira havde en helbredende effekt på krop og sjæl. I dag er Monte især berømt for dens sagnomspundne kirke, den botaniske have og ikke mindst de specialindrettede slæder, der suser 2 km i nedadgående retning, og hvor eventyrlystne kan få en vis kilden i maven.

>> Læs mere om seværdigheder på Madeira

Dramatiske kystlandskaber

Madeira har et næsten magisk terræn, som ikke blot inkluderer det bjergrige indre. Sæt således også gerne mindst en dag af til at udforske kyststrækningernes dramatiske natur og farvestrålende facetter. På sydkysten er den gamle fiskerlandsby, Câmara de Lobos, ca. 6 km fra Funchal, for eksempel et nærmere bekendtskab værd. Herfra kan du fortsætte videre langs kysten og passere bananplantager og områder med sukkerrør. Drejer du nordpå ved mod São Vicente, der især er kendt som ”mekka” for vandreentusiaster, vil du opleve, at nordkysten skiller sig ud i forhold til resten af øen. Det er fra denne side af Madeira, at mange har fået uforglemmelige minder med hjem i kamerarullen. Her er landskabet nemlig særlig grønt, bjergrigt og ”utæmmet”.

Husk badetøjet, så du kan holde pause i Porto Moniz og prøve det, som byen er allermest kendt for; nemlig havbassinerne, der er naturlige swimmingpools bygget ind i klipperne, og hvor Atlanterhavet hver dag ved højvande forsyner bassinerne med frisk havvand. Uanset om tiden tillader eller ej, så er det et imponerende syn med det azurblå vand, der skyller ind over klippemassiverne.

På vejen tilbage over øen mod Funchal kan du ved Paul da Serra nyde udsigten fra 1400 meters højde med vue til både den nordlige og sydlige kystlinje. På vejen køres desuden igennem smukke bjergmassiver og de UNESCO-bevarede laurissilva-skove med helt særegne sorter af flora og fauna.

I fodsporene på Madeiras opdagelsesrejsende mod øst

Kører du i stedet i retning af Madeiras sydøstlige kyst, kan et besøg i den lille bjergby Camacha anbefales. Byen er i gennem tiderne blevet berømt for dens håndværk med kurveflet og broderier. I dag har du stadig mulighed for at se de arbejdende i fuld vigør.

Herfra tager det ikke langt tid at køre op til Pico do Arieiro, der er det tredje højeste bjerg på Madeira (1810 moh), som byder på flere uforglemmelige udsigter. På den anden side af bjerget bør du gøre et stop ved Ribeiro Frio (den kolde flod) for at indsnuse duften af de velplejede haver med sjældne træ- og plantearter. Tæt på ligger byen Santana, som venter på at byde dig velkommen. Det er her, at de karakteristiske, trekantede huse ligger som perler på en snor – og mest af alt minder om små dukkehuse med stråtag.

Inden du atter vender næsten hjemad, bør du på en kulturrejse til Madeira også gøre holdt ved en særlig, historisk by. Machico, der i det daglige ikke gør så meget væsen af sig, men her er en meget hyggelig og atmosfærefyldt bymidte. Dog er det ikke kun derfor, at man bør besøge Machico, men i stedet fordi, at det var ved bredden af denne by, at Madeira blev opdaget tilbage i 1419. Derfor er Machico faktisk Madeiras oprindelige hovedstad.

Kridt ”vandreskoene” med en let levadavandring

En herlig måde at opleve Madeiras natur på en kulturrejse er ved at tage på en levadavandring – og alle kan være med. I baglandet ved Ribeira Brava ligger Boa Morte, hvorfra du kan begynde din vandring. Giv dig god tid til at nyde de scenerier, som du passerer forbi i retning mod Cabo Girão, der ligger ca. 8 km sydøst for dit udgangspunkt. Cabo Girão er verdens anden højeste kystklippe, hvorfor det ikke er nogen overraskelse, at der (også) herfra er en herlig udsigt langs kysten, og hvor landsbyer, vinmarker og vandingsterrasserne ligner små knappenåle. En flot vandretur langs Madeiras levadaer.

Vingårdsbesøg

Skal du på en kulturrejse  til Madeira og ønsker at smage og få mere information om den berømte Madeira vin, så er et besøg på Blandy´s vingård med vinproduktion, vinmuseum og vinsmagning værd at overveje. Foruden at få indblik i produktionen af vin på Madeira, oser stedet også af historie.

”The Old Blandy Wine Lodge ligger i et tidligere anneks til et smukt franciskanerkloster fra 1600 tallet. Der er åben gårdsplads med porte ud til den idylliske gamle bydel i Funchal, og det er svært at forestille sig, at stedet faktisk også har været brugt som både retssal, fængsel og hospital. For det stemningsfulde hus er fyldt med egetræsfade og har gammeldags hyggelige vinbarer, der ånder af vinhistorie.

At træde indenfor i de hellige haller er ligesom at tage et spring tilbage i tiden. Her har den velhavende Blandy-familie siden 1840 produceret deres vidt berømmede kvalitets madeiravine, uden at der stort set er ændret på proceduren i løbet af de mange hundrede år. Og museet er fyldt med minder fra vinens glorværdige historie – deriblandt et indrammet portræt af Kong Frederik IX sammen med et brev, hvori han takker hjerteligt for modtagelsen af en kasse madeiravin.

Efter en grundig rundvisning på museet er man godt klædt på til formiddagens højdepunkt: vinsmagningen, der godt kan tage sin tid. For madeiravinene spænder vidt – fra det knastørre til det sødmefyldte – og selvom man gik rundt og troede, at hedvine slet ikke er sagen, så er konklusionen, at madeira kan man vist nemt blive forfalden til. Lige fra de tørre aperitiffer inden middagen til de søde dessertvine – med toner af f.eks. vanille, eukalyptus, mandler, chokolade, kaffe eller kanel.

Det er under alle omstændigheder en oplagt ide at tage nogle flasker fem år gammel ”Reserve” med hjem som souvenir eller fødselsdagsgave til en god ven, og holdbarheden behøver man ikke bekymre sig om. For det er netop et af madeiravinenes særlige kendetegn: en vintage kan holde sig i 150 år, uden at der sker noget, og vinen smager på en måde også lidt af verdenshistorie. Eller som den britiske statsmand Winston Churchill sagde, da han med stort velbehag nød et glas under en af sine mange ferier på Madeira:”Forestil Dem engang …. da denne Madeiravin blev til, levede den franske dronning Maie Antoinette endnu”.

>> Læs om alle de gode hoteller på Madeira her

Tid til spontane oplevelser

Som det fremgår af ideerne til udflugter ovenfor, er det nemt at fylde en hel uge ud med nye oplevelser hver dag på en kulturrejse til Madeira. Husk dog også, at du er på ferie og sæt eventuelt en dag af, hvor du ikke har lavet planer. Det er nemt at fylde en dag i Funchal op med alt fra shopping, museumsbesøg, dasetid ved swimmingpoolen eller hvad med at afprøve de friske havbassiner i Lido-området, hvor de lokale selv tager en dukkert i ny og næ? Eller stå ekstra tidligt op og ta’ på marked og gøre en god handel?

>> Læs mere om kulturrejser til Portugal

>> Læs mere om kulturrejser

Kort over Madeira

Populære hoteller på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
9,4
Fabelagtigt
796 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Madeira, Funchal
8,9
Meget godt
2500 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Madeira, Funchal
9,0
Fabelagtigt
464 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.8 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Kulturferie på Madeira

Madeira er et lille stykke Portugal og Europa, der ligger fredfyldt for sig selv i Atlanterhavet ud for kysten af Nordafrika. Og selvom øerne ikke for ingenting kaldes forårsøerne med deres smukke natur, er der også masser af lokal kultur og byliv at udforske. Siden øernes opdagelse og kolonisering i begyndelsen af 1400-tallet har de tilhørt Portugal, og det kan bestemt mærkes.

Tag på blomstermarked i Funchal

Alligevel er har Madeira sin helt egen kultur. Tag for eksempel på opdagelse i hovedstaden Funchal, der har ligget i læ i sin naturlige havn gennem fem århundreder. Byen har fået sit navn efter krydderiet fennikel, der er en af de planter, der altid har været rigeligt af på den frugtbare ø. Her kan du besøge den gamle katedral Sé, der blev bygget mellem 1493 og 1514 i den portugisiske, maritimt inspirerede manueline-stil. Kirken ligger midt i den gamle bydel, og er et godt udgangspunkt for opdagelser i resten af byen. Her må du ikke gå glip af det travle marked Mercado dos Lavradores, med kunsthåndværk, blomster og masser af frisk fisk. Og når du er færdig med at besøge museerne, som for eksempel museet for moderne kunst eller elektricitetsmuseet, kan det være du støder på lokale, der spiller op til folkedansen bailinho de Madeira. Musikken bliver spillet på de lokale instrumenter machete, rajao, eller cavaquinho. De sidste to er faktisk forgængerne til den lille guitarlignende ukulele.

Verdens største nytårsfyrværkeri

Madeira er særligt kendt for sine smukke blomster og den særligt søde madeiravin. Men faktisk er øen også hjemsted for verdens største nytårsfyrværkeri, der selv midt om vinteren kan opleves i øernes behagelige temperaturer.
På grund af sin placering midt i havet, er køkkenet i Madeira domineret af fisk og andre af havets lækkerier. For eksempel de eksotiske blå og hvide marlin eller den blåfinnede tun, og her serveres fiskeretterne ofte med stegte bananer. Men ligesom i resten af Portugal er der masser af lækre kødretter, der ikke alene er lækre, men også altid store nok! Og så er der kagerne, hvor de cremefyldte pasta de nata er ligeså populære som i resten af Portugal, mens Madeira også har sin helt egen Bolo de Mel, der kan oversættes med honningkage og altid brækkes i stykker med fingrene, inden den deles og nydes. Selvfølgelig med en kop kaffe, som fås som espresso eller en af de mange andre varianter kendt fra Sydeuropa.

Selvom de færreste forbinder Madeira med sport, var det faktisk her på øerne, den første fodboldkamp i Portugal blev spillet. Og den stærke tradition har allerede fostret superstjerner som for eksempel Christiano Ronaldo.