Turist-guide til Madeira

Madeira ligger ca. 700 kilometer vest for den afrikansk kyst. Fra Lissabon på fastlandet til Madeira er der knap 1000 kilometer. Flyver du fra den portugisiske hovedstad til Funchal lufthavn på Madeira tager det ca. 1 time og 30 minutter.

Der er op til 10 daglige afgange med TAP Air Portugal og Easyjet fra Lissabon lufthavn til Madeira. Du kan også flyve til Madeira direkte fra Danmark. Der er en times tidsforskel mellem Madeira og Danmark.

Madeira er en lille øgruppe på otte øer, hvoraf kun de to største øer er beboet nemlig Porto Santo og Madeira. Madeiras areal er 741 km2 og Porto Santo er 42,5 km2. Fra det østligste punkt til det vestligste punkt på hovedøen Madeira er der 57 kilometer, mens den er 22 kilometer lang fra nord til syd. Det betyder, at Madeira er ca. dobbelt så stor som Bornholm. Selvom øen ikke udgør et stort areal, skal man ikke glemme at Madeira er meget bjergrigt så det tager tid at begive sig rundt på øen.

Der bor ca. 289.000 personer på Madeira og heraf bor ca. 112.000 i hovedbyen Funchal. Byen ligger på sydsiden af Madeira, hvilket gør, at man her nyder et dejligt klima året rundt. Funchal er øens centrum, når det gælder handel, turisme og uddannelsessteder m.v. Befolkningen på Madeira lever primært af turisme og landbrug, som omfatter blomster, vin og frugter, der eksporteres til hele verden.

Madeira er en del af Portugal, og der tales portugisisk med en lokal dialekt. Selvom Madeira er portugisisk er det en selvstyrende region nøjagtig som Azorerne. Det betyder at der træffes mange beslutninger lokalt på Madeira, men naturligvis er øgruppen underlagt beslutninger der træffes i Lissabon og desuden EU. På Madeira benytter man som i resten af Portugal euro og prisniveauet på Madeira er kun en anelse højere end på fastlandet. Køber du en kop kaffe på en lokal restaurant i Funchal skal du regne med at betale ca. 4 kr.

Du kan finde flere oplysninger om ferie på Madeira her på siden eller besøge øens lokale turistbureau for mere information.

>> Læs om hoteller på  Madeira med gode anmeldelser

Madeiras turistbureau

Skal du rejse til Madeira kan du finde informationer om seværdigheder, historie, naturen, maden, befolkningen og mange andre nyttige oplysninger hos det lokale turistbureau. På deres hjemmeside kan du desuden finde nyheder og aktuelle informationer fra øen.

Det er for eksempel en guide til kommende events og begivenheder som blomsterfestivalen og nytårsfyrværkeriet du finder hos turistbureauet. Madeiras turistbureau opdaterer jævnligt med nye oplysninger , så er din ferie nært forestående, anbefaler vi du søger efter den seneste information om events på Madeira på turistbureauets hjemmeside. Her kan du blandt andet også finde information om eventuelle lukninger af levada-vandrestier.

Ord er én ting, men et billede siger mere end tusind ord. Derfor har Madeiras turistbureau da også lavet flere rigtig gode videoer om øgruppen. Der kan du få en lille forsmag på den smukke natur og de kendte levadaer, der venter dig. Ligeledes er der videoer fra Funchal og andre byer på Madeira.

Madeiras turistbureau, som har deres hovedkontor i Funchal, er drevet af private midler med støtte fra Portugal Turistbureau som er ejet af den portugisiske stat. Al markedsføring og kommunikation kommer fra hovedkontoret som også er dem der har kontakt med flyselskaber og rejsebureauer, der arrangere rejser til Madeira. Det er vigtig at bemærke at Madeiras turistbureau ikke er et rejsebureau og du derfor ikke kan købe en rejse til Madeira hos dem, men på hjemmesiden kan du blandt andet se, hvilke fly der flyver til øen.

Madeiras turistbureau har foruden hovedkontoret i Funchal, lokale afdelinger i lufthavnen og i flere af de vigtige turistbyer på øen, og her kan du som turist altid søge gode råd og informationer.

>> Læs mere på turistbureauets officielle hjemmeside

Markeder på Madeira

Der bliver åbnet flere og flere indkøbscentre og supermarkeder på Madeira for at tilfredsstille kundernes behov. Det betyder, at de gamle markeder efterhånden bliver mindre og mindre betydningsfulde for øens lokalbefolkning.

Med undtagelse af “Mercado dos Lavradores” i Funchal, som er en af byens mest populære turistattraktioner, bliver disse markeder dog stadig hovedsageligt benyttet af den lokale befolkning, som bor i området og hvor de gør deres ugentlige indkøb. De oprindelige markeder var beregnet som salgspladser for blomster, men med tiden er de blevet udvidet med alle slags landbrugsprodukter og lokale specialiteter som f.eks. “bolo de caco” bread (en slags kage), grillkylling og hvedesuppe, som alle kan nydes på stedet eller tages med hjem.

For det meste har markederne åbent i weekenderne, og du vil finde disse typiske markeder næsten overalt på øen, men de mest anerkendte er dem, som ligger i Santa (Porto Moniz), Ponta Delgada og Santo da Serra. Åbningstiderne for “Mercado dos Lavradores” i Funchals gamle bydel er mandag til torsdag fra 08.00 til 19.00. Fredag fra 07.00 til 20.00. Lørdag fra 07.00 til 14.00. Søndag og helligdage er der lukket.

Rejser du til Madeira er det absolut værd at besøge et eller flere af disse traditionelle markeder på din tur rundt på øen. Det er dog bare en af de mange seværdigheder på Madeira, du kan glæde dig til at udforske.

>> Læs også om rejser til Azorerne her