Seværdigheder på Madeira

Madeira byder på nok oplevelser og seværdigheder til fleres ugers ferie. Skal du rejse til Madeira for første gang, får du her et bud på nogle af de seværdigheder og oplevelser, der bør stå øverst på din liste for ferien.

Funchals historiske centrum

Bor du på et hotel i eller nær Funchal, er det oplagt at sætte god tid af til at gå på opdagelse i hovedbyens historiske bymidte. Her finder du en perlerække af interessante museer, stilfulde, gamle bygninger, overdådigt udsmykkede kirker, frodige parker og ikke mindst et utal af indbydende fortovscaféer og restauranter. Selv hvis du ikke har brug for at handle ind, kan det også anbefales at lægge vejen forbi det berømte marked Marcado dos Lavradores, der primært er et frugtmarked, men også har en interessant fiskeafdeling.

Udsigtspunkter

Madeira er kendt for sine dramatiske bjerglandskaber, der blev skabt ved vulkanudbrud over over millioner af år. I dag er en af de bedste måder at opleve dette spektakulære landskab at tage op til et af de talrige udsigtspunkter (miradouros). De findes rundt om på det meste af øen. Blandt de mest populære er det fra Madeiras højeste bjerg, Pico Ruivo, hvorfra der i 1862 meters højde i klart vejr her en fantastisk udsigt over blandt andet Nonnernes Dal og Porto Santo.

Du kan eventuelt vandre til udsigtspunktet fra Pico do Arieiro (1818 meter) ad en af øens mest spektakulære vandrestier. Hvis du ikke lider af højdeskræk, kan det også varmt anbefales at besøge den nervepirrende Sky Walk ved Cabo Girão, hvor du kan gå ud på en glasbalkon og kigge 600 m lodret ned i dybet.

>> Læs vores turist-guide til Madeira her

Levada-vandring

Madeiras gamle vandingssystem, der består af over 2000 kilometer små kanaler, levadaer, er stadig i brug. Levadaerne er dog samtidig en af øens mest populære attraktioner, da en vandretur langs levadaerne er en af de flotteste måder at opleve øens smukke og kuperede landskab.

Levaderne går gennem alle typer terræn, så der er vandrestier af flere forskellige sværhedsgrader lige fra ruter, hvor du skal have hjelm og lygte med, til lette ruter, hvor de fleste kan være med uden besvær. Det er vigtigt at orientere sig om ruternes beskaffenhed, inden man begiver sig afsted. De fleste vælger at gå selv, men der er også mulighed for at tage på en guidet levada-vandretur. Det kan være en god ide, hvis du er i tvivl om, hvilke ruter der er meget udfordrende.

Haver og parker på Madeira

Øen Madeira er berømt over hele verden for dens skønne natur og bliver ofte kaldt ”Atlanterhavets flydende have”. På Madeira finder du et bredt udvalg af haver og parker, som bliver omhyggeligt bevaret, og som rummer et vidtstrakt udvalg af eksotiske blomster, planter og træer. I år 2000 modtog Madeira – som repræsentant for byen Funchal – en førstepris for ”Europas mest blomstrende by 2000”. Denne prestigefyldte pris, som er meget eftertragtet af mange europæiske byer, er fuldt fortjent blevet overrakt til en af de smukkeste haver i verden.

Når du besøger Madeira, behøver du ikke besøge de mange haver for at opleve den smukke natur. Den ligger lige for dine fødder, men ønsker du at gå i dybden med de mange smukke blomster og planter der findes på Madeira, er det værd at udvælge nogle haver. Især den botaniske have i Funchal er værd at besøge. Siden 1700-tallet havde man på øen ønsket sig en botanisk have, og drømmen gik i opfyldelse i 1960. Den er beliggende 3 km fra bymidten i Funchal på Quinta do Bom Sucesso – en privat Quinta som tilhører familien Reid – hvor de klimatiske betingelser er ekstrem gode for den overdådige vegetation.

Den botaniske have er rig på harmoniske former, kontrastfarver og mere end 2000 planter. Haven ejes af regeringen, og foruden at være et skønt sted for fritidssysler, fungerer den også som et center for videnskab og kultur. Overalt i haverne kan de besøgende finde planter, hvor skilte angiver plantens videnskabelige navn, samt det almindelige navn.

>> Sådan er vejret og klimaet på Madeira

Nonnernes Dal

Madeira har mange og storslåede seværdigheder, som får Madeira-rejsende til at vende tilbage år efter år. Èn af Madeiras mest hemmelighedsfulde og sagnomspunde seværdigheder er Nonnernes Dal, på Madeira kaldet Curral das Freiras, som på portugisisk betyder Nonnernes Refugium. Som navnet antyder, er der taler om en seværdighed, som gemmer på en dramatisk del af Madeiras historie, og for enhver, der rejser til Madeira er det et uomgængeligt stop på rejsen.

Ifølge de historiske overleveringer blev Madeira plyndret af en gruppe franske pirater i 1566. Først for skud lå Funchal by med dens havn, som gjorde øen tilgængelig for piraternes flåde. På det tidspunkt var det almindeligt at pirater gik på rov i klostre og kirker, der ofte indeholdt store rigdomme, og derfor valgte en gruppe nonner fra det lokale Santa Clara kloster i Madeiras hovedby Funchal at søge ly i den afsides-beliggende og utilgængelige dal, som senere er blevet kendt under navnet Curral das Freiras, 20 kilometer fra Funchal by. Nonnerne vendte senere tilbage til Funchal by, men deres asyl i dalen skabte grobund for den landsby, som de fleste rejsende på Madeira i dag kender til.

Hvis man bor på hotel i Madeiras hovedby Funchal, eller i det nærliggende Lido-område, er der kun ca. en times kørsel til Nonnernes Dal. Omkranset af stejle og ufremkommelige bjerge gemmer dalen på en lille landsby af samme navn, hvor man producerer den berømte Madeira-vin, og hvor man hovedsageligt ernærer sig af det lokale landbrug. Ud over dens historiske betydning er byen blevet kendt for sine mange kastanjetræer, hvorfra byens indbyggere producerer velsmagende kastanjebrød og kastanjelikør. Fra Eira do Serrado, som ligger 800 m over landsbyen, er der en storslået udsigt ud over dalen.

Karneval på Madeira

Traditionelt er der to karnevals-parader på Madeira, som er meget forskellige fra hinanden. Den vigtigste, allegoriparaden, som altid finder sted i Funchal om lørdagen i karnevals-weekenden, er den mere sofistikerede parade, som kræver en hel del engagement og organisation fra alle grupper og deltagere. Talrige sambagrupper med tusinder af deltagere i prægtige og kulørte kostumer danser til opildnende sambamusik gennem gaderne i Funchal, og får det hele til at minde om karnevalet i Rio.

Den anden parade, som kaldes ”trapalhao”, fylder bymidtens gader med vovet munterhed på ”Mardi gras” (karnevalet slutter om tirsdagen). Alle kan deltage ved denne parade – og de temmelig udfordrende kostumer samt skildrende karikaturer giver stof til deltagernes egen fantasi. Begge parader følger en bestemt rute i bymidten og ender på rådhuspladsen, hvor yderligere underholdning med levende musik og kostume konkurrencer finder sted. Mindst en måned før kulminationen i form af karnevalet optræder de mest kendte karnevalsgrupper på hotellerne med dans og musik.

>> Hvornår er det bedst at rejse til Madeira? Læs svaret her