Påskeferie i Portugal

Påsken er på mange måder et godt tidspunkt at holde ferie i Portugal, hvor du efter blot nogle få timers flyvetur fra Danmark kan nyde varme og forår i fuld flor. Det er måske endnu ikke tiden til en decideret badeferie, men forårsvarmen er til gengæld dejlig behagelig til en ferie med masser af sightseeing, kulturoplevelser og aktiviteter for hele familien.

I det overvejende katolske Portugal har påsken stor betydning, og ferien er derfor også en chancen for at opleve en særlig atmosfære med fejringer og optog rundt om i landet. Benyt også lejligheden til at smage på nogle af de traditionelle portugisiske påskeretter og delikatesser såsom stegt gedekid, mandelæg og påskebrødet Folar.

Farverige optog og kulinariske lækkerier

Vil du opleve de religiøse fejringer i den hellige uge - Semana Santa , er det oplagt at besøge Braga, hvor de flotte optog og de højtidelige gudstjenester hvert år er et stort tilløbsstykke og tiltrækker tusindvis af pilgrimme. Ligeledes er det en uforglemmelig oplevelse at opleve stemningen i middelalderbyen Obidos, når befolkningen her fejrer påsken. Næsten uanset hvilken del af Portugal, du rejser til i påskeferien, vil du dog have mulighed for at opleve de traditioner og skikke knyttet til denne vigtige højtid. Ligesom herhjemme er påsken i Portugal for mange af de lokale først og fremmest en lejlighed til at samles med familien. Ligeledes spiller er der mindst lige så mange traditioner knyttet til maden, der serveres i påsken, som til selve de religiøse ceremonier.

Ifølge de katolske traditioner er langfredag for eksempel abstinensdag, hvilket betyder at man som troende ikke bør spise kød. I Portugal spiser man dog denne dag mange steder blot bacalhau (tosk). Er du ikke så meget til fisk, kan du glæde dig til påskesøndag, hvor menuen typisk står på stegt lam eller stegt cabrito (gedekid). Dertil kommer alle de søde sager, som også er en fast del af påsken i Portugal..

>> Læs mere om påsketraditionerne i Portugal (rejseblog)

Storbyferie eller ... ?

Vil du kun afsted nogle få dage af påskeferien, er det oplagt at tage på en storbyferie i for eksempel Lissabon eller Porto. I foråret bliver det ikke for varmt til at gå på eventyr blandt byens mange seværdigheder, men du kan alligevel regne med at få lidt farve på den blege vinterhud. Slå dig eventuelt ned på en af de mange fortovscaféer og betragt byens liv, og brug god tid på at nyde en kop kaffe og eventuelt en af de traditionelle delikatesser.

Caféen "A Brasileira" i Lissabon er for eksempel netop blevet kåret af The Telegraph til en af Europas bedste historiske caféer. Det var blandt andet her, man som det første sted kunne få sig en "bica", der minder om espresso. Bestil den eventuelt med en af Lissabons berømte kager "pasteis de nata". Både i hovedstaden og i Porto byder påskeugen udover religiøse fejringer også på koncerter og talrige andre, mere sekulære arrangementer.

Selvom du rejser til Portugal i påskeferien, er det selvfølgelige heller ikke ensbetydende med, at du nødvendigvis selv skal fejrer den. Mange udnytter da også blot denne ferie til at opleve landet på en af de smukkeste årstider, hvor solen allerede er ved at få magt. Det kan for eksempel være en chance for at tage tidligt hul på golfsæsonen på nogle af Europas bedste baner.

En påskerejse til Portugal behøver naturligvis heller ikke kun gå til fastlandet. Både Madeira og Azorerne er dejlige ferieøer med mildt klima året rundt, hvor du også kan glæde dig til masser af store natur- og kulturoplevelser i foråret. Også her er der lange traditioner for at fejre påsken, hvilket blot er et ekstra kulturelt krydderi til din ferie i Portugal.

>> Læs også om rejser til Algarvekysten her