Rejsetips til Porto E Norte, Nordportugal

Den charmerende by Porto, Douro-dalen med dens bølgende vinmarker og fjeldlandsbyerne, der står på UNESCOs verdensarvliste, Nordportugal, eller Porto E Norte som det hedder på portugisisk, er en skattekiste af smuk natur, spændende historie, fantastisk mad og verdensberømte vine og gæstfrihed.

Den nordlige del af Portugal er den ældste del af landet og har været beboet siden forhistorisk tid. Alligevel er området meget tyndt befolket i forhold til den sydlige del og er derfor også mindre påvirket af turismen. Her mødes komfort, historie og natur på en harmonisk måde. Finkornede strande, ældgamle brostensgader, farverige facader, legendariske vinmarker og storslåede fjeldtoppe er blot nogle af de ting, du kan glæde dig til at udforske på en ferie her. Nordportugal er med andre ord et ideelt rejsemål for dig, der ønsker en varieret ferie i helt unikke omgivelser.

Regionen Porto E Norte ligger ved Atlanterhavskysten og er et mekka for naturelskere. Det varierede landskab spænder fra dramatiske klipper langs kysten til grønne dale og kilometer efter kilometer med vinranker. Det, som mange sætter pris på under en ferie i Nordportugal, er den uspolerede skønhed og autentiske charme. Udforsk bortgjemte landsbyer, vandre i majestætiske fjelde og oplev en gæstfrihed, som det er svært at beskrive med ord. Sæt dig ned på hvilken som helst restaurant, så forstår du garanteret, hvad vi mener!

Fantastisk natur og verdenskendte vine

Regionen strækker sig fra Coimbra op til Moncão nær grænsen til Spanien og omfatter den idylliske by Minho, den spektakulære Douro-dal og Porto, som også står på UNESCOs verdensarvliste.

Naturen i området er en herlig blanding af lange og forholdsvis øde strande langs kysten, en dramatisk bjergkæde og tætte skove. Det første naturreservat i Portugal, Peneda-Gerês, og de andre fantastiske naturområder som Montesinho og Alvão byder på et hav af naturskønne vandrestier. I de nordøstlige bjerge finder du Coa-dalen med sine forhistoriske hulemalerier, som absolut er værd at besøge.

Men når alt kommer til alt, er den nordlige del af Portugal mest kendt for sin vinproduktion og er derfor et attraktivt rejsemål for vinkendere. I Douro-dalen dyrkes førsteklasses druer, og landskabet er fyldt med vinmarker og klassiske "quintas", som vinmarkerne kaldes. Porto er hjemstedet for den berømte portvin, og den delikate og lette vinho verde kommer fra Minho.

Populære rejsemål i Nordportugal

Porto

Selve juvelen i kronen, som vi kalder Nordportugal, er kystbyen Porto. Porto er en akkurat passe stor by, kendt for et pulserende kulturliv, farverige bygninger og lækker mad på hvert gadehjørne. Uden for byen finder du smukke strande, og der kører dagligt tog til og fra hovedstaden Lissabon, og turen tager kun lidt over tre timer.

Den historiske by Porto er hovedstaden i den nordlige region og er den næststørste by i Portugal. Byen ligger, hvor Douro-floden løber ud i Atlanterhavet, og den har fået en velfortjent plads på UNESCOs Verdensarvliste. Byen kendetegnes af de brostensbelagte gader, barokkirkerne og middelalderhusene med røde tegltage.

De seneste år har byen gennemgået en vis modernisering, og du kan nu besøge gourmetrestauranter, moderne barer, caféer og kunstmuseer, før du overnatter på et af de elegante og moderne hoteller. Men byen er mest berømt for sine vingårde, så for en ægte Porto-oplevelse anbefaler vi at tage til Vila Nova de Gaia, som er hjemstedet for den traditionelle portvin, og nyde en smagsprøve på de prisvindende, dybrøde dråber.

Andre populære rejsemål i Nordportugal er Lamego, Peso da Régua og Pinhão.

Lamego har en idyllisk beliggenhed langs Douro-floden og er et fremragende rejsemål for dig, der søger afslapning og unikke naturoplevelser. Besøg pilgrimskirken Nossa Senhora dos Remédios for kulturel berigelse og storslået udsigt på én gang.

Peso da Régua er både hjertet af vinregionen Douro og et rejsemål, der tilfredsstiller alle sanser. Udforsk det smukke landskab, gå på spa ved flodbredden og smag vine hos nogle af de lokale producenter, for at nævne noget. Gå heller ikke glip af et besøg på Douro-museet, som giver et fascinerende indblik i områdets historie og udvikling af vinproduktionen.

I Pinhão nyder du ferien i roligt tempo - allerhelst med et glas god portvin i hånden. Byen er ikke stor, men alligevel verdenskendt for at være hjemsted for nogle af de bedste producenter af netop portvin i Portugal. En kort køretur fra Pinhão finder du desuden fødestedet for Ferdinand Magellan, som var hjernen bag verdens første jordomsejling.

Minho strækker sig fra den nordlige del af Porto og helt til den spanske grænse og omtales ofte som det grønne hjørne i Portugal på grund af de grønne skove og frodige dale. Området er sparsomt befolket, og de fleste indbyggere er bønder, der lever livet i et roligt tempo.

Der er to store floder her, Ria Minho og Rio Lima, men de fleste kommer her for at besøge naturreservatet Penada-Gerês, som er et område fyldt med granit, høje bjerge og dybe dale, og de dybe skove tiltrækker de få truede iberiske ulve, der er tilbage, og store ørne. På vestsiden er der lange strækninger af isoleret kystlinje krydret med fantastiske strande, som er populære blandt surfere. Den lille by Viana do Castelo er områdets centrale by.

Den fantastiske Douro-dal er Europas ældste vinregion, og området er berømt for sit mikroklima og det gyldne landskab. Douro-floden (Ria Douro eller guldeleven - kært barn har mange navne) snor sig gennem landskabet fra Atlanterhavskysten til den spanske grænse, og langs flodens bredder vokser de mange vinranker, der leverer druer til regionens berømte vinproduktion. Fra Porto kan du også tage båd eller tog til Douro-dalen, en tur, der tager ca. 9 timer. Selvom du også kan tage turen i bil, så anbefaler vi tog eller båd, da du vil kunne nyde det fantastiske landskab fuldt ud. Det er uanset en god idé at lade bilen stå, for regionen er fuld af vingårde, der tilbyder vinsmagning til deres besøgende.

Værd at se og opleve i Nordportugal

Som du sikkert har forstået, er Nordportugal et elsket rejsemål blandt vinentusiaster. Nogle af vingårdene i Douro-dalen står på UNESCOs Verdensarvliste, og vinproduktionen i dette område kan spores mere end 2000 år tilbage. Af vine fra Douro er der blot at vælge fra øverste hylde, fra friske hvidvine til portvin af ypperste klasse. At rejse til Nordportugal for at smage god vin er med andre ord en oplevelse i sig selv.

Ønsker du spændende naturoplevelser, så er et besøg i nationalparken Peneda-Gerês at anbefale. Parken ligger helt nord i landet på grænsen til Spanien, og her finder du høje bjerge, dybe dale, frodige skove og levn fra romertiden, altså vel værd at tage en herlig vandretur.

Vi anbefaler også en tur til Côa-dalen, hvor der er bevaret tusindvis af helleristninger fra 22.000 til 10.000 år f.Kr. Eller hvad med et besøg i den historiske by Monsanto? Her er alle huse lavet af sten hentet fra nærområdet, og rundt omkring i hele byen finder du fascinerende stenformationer, der er flere tusinde år gamle.

Hideaways - for dig, der vil have en unik ferie

Hideaways-hoteller er vores tilbud til dig, der er optaget af de små detaljer. Tænk på det som en ferie med en ekstra dimension af luksus, hvor du kan opdage regionens kultur og natur på en personlig og eksklusiv måde.

Et hotel, der er mærket Hideaways, er håndplukket for sin særegne charme og karakter og ligger gerne lidt uden for alfarvej. I Nordportugal består vores Hideaways af alt fra rustikke boutique-hoteller med spektakulær udsigt til charmerende herregårde omgivet af vinranker. Faktisk kan du ende med at bo på en vingård, der er omgjort til overnatningssted.

Hvornår er det bedst at rejse til Nordportugal?

Klimaet i Nordportugal er mildt året rundt, men det bedste tidspunkt at rejse her til er normalt forår og sommer. Da er naturen på sit mest frodige med farverige blomster og grønne dale. Især om foråret og sensommeren er temperaturerne ideelle til at udforske Nordportugals varierede landskab til fods, på cykel eller i bil.

Velkommen til Nordportugal med Escapeaway

Hos os kan du planlægge og skræddersy din rejse præcis som det passer dig. Plus at du kan vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller. Psst.... glem ikke at tjekke vores unikke Hideaways ud. Vi anbefaler også, at du lejer bil for at få maksimal mulighed for at udforske alle de fantastiske steder, der findes i Porto E Norte.

>>> Se alle Hideaways i Porto E Norte

>>> Læs mere om Lamego

>>> Læs mere om Peso da Regua

>>> Læs mere om Lissabon-regionen

>>> Læs mere om Portugal
 

Rejsemål i Porto E Norte

 • Gæstebedømmelser 9,0
  Porto
  36 hoteller
  "Porto - byen med livsglæde", lokker med en smuk gammel bymidte, gode vinbarer og gyldne tage. Her kan du nyde lange middage på storslåede fiskerestauranter, slentre gennem søvnige gader og nyde en aperitif i solnedgangen.
 • Lamego
  3 hoteller
  Lamego ligger i en frodig dal lige syd for Duoro-floden og er kendt for sin historiske, velbevarede bymidte. Katedralen og pilgrimskirken er blandt højdepunkterne, og byen er også et godt udgangspunkt for spændende udflugter i resten af regionen.
 • Gæstebedømmelser 9,2
  Peso da Régua
  3 hoteller
  Peso da Régua er det officielle centrum for det berømte portvinsdistrikt i det nordlige Portugal. Det var herfra, at vintønderne blev sejlet ned ad Douro-floden. Sådan er det ikke længere, men byen er stadig et godt udflugtsmål for vinentusiaster.
 • Gæstebedømmelser 9,7
  Pinhao
  3 hoteller
  Pinhão ligger lige der, hvor Duoro-floden løber sammen med den lille Pinhão-flod. Området er kendt som et mekka for vinelskere. Den charmerende lille by har ingen særlige attraktioner i sig selv, men er et godt udgangspunkt for at udforske de ... mange nærliggende vingårde. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 8,6
  Viana do Castelo
  2 hoteller
  Viana do Castelo ligger, hvor Rio Lima udmunder i Atlanterhavet. Her lå engang udskibningshavnen for Portugals flåde. I dag krydser mange af den historie rige bys besøgende blot over floden for at nyde en afslappende dag på den lange, gyldne sandstrand.
 • Amarante
  1 hotel
  Amarante har været hjemsted for mange af Portugals mest berømte kunstnere og digtere. Den smukke by og det omkringliggende naturskønne område er også utroligt inspirerende og værd at se med sine gamle byer, quintas, vinmarker og slotte.

Populære hoteller i Porto E Norte

Portugal, Porto E Norte, Porto
9,2
Fabelagtigt
3300 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Portugal, Porto E Norte, Porto
9,5
Fabelagtigt
1876 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 19 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Portugal, Porto E Norte, Porto
9,1
Fabelagtigt
2600 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 14 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internetadgang/Wi-Fi

Guimarães

Som nævnt under Information anses Guimarães af mange historikere som nationen Portugals vugge, fordi det var i dette område, at Alfonso Henrique - i kølvandet på det sejrrige slag ved São Mamede d. 24 juni 1128 - udnævnte sig selv til prins og efterfølgende konge af Portugal - og således blev den første konge af Portugal i året 1139 (officielt anerkendt af pavedømmet 4 år senere, i 1143).

Så alene på grund af byens enestående status i den portugisiske historie og i de fleste portugiseres nationale, historiske og kulturelle bevidsthed er Guimarães absolut et besøg værd, når du er på rejse i Nordportugal.

Castelo de Giumarães

Ud over sin historiske status byder byen også på en række særskilte seværdigheder, der er knyttet til denne tid, såsom byens slot - Castelo de Guimarães - der ligger på en lille bakke dannet af granit, omgivet af en lille skov i den nordlige del af Guimarães´ byområde (i kommunen Oliveira do Castelo).

Slottet, der er blevet kåret til ét af Portugals “syv vidundere”, blev bygget i det 10 århundrede på ordre fra den magtfulde grevinde Mumadona Dias, som et værn mod de fra syd fremtrængende maurere. Portugals første konge, Alfonso Henrique, blev ifølge nogle historiske kilder født på slottet i året 1109 (i andre versioner blev han født i året 1100 eller 1111 - og ikke i Guimarães, men i Viseu eller Coimbra) og slottet blev officielt royalt slot i 1139 efter at Alfonso Henrique havde udnævnt sig til konge af Portugal; en status, slottet beholdte indtil omkring året 1200.

Slottets nuværende grundform stammer dog fra Kong Denis af Portugals ombygninger af slottet i slutningen af det trettende århundrede og begyndelsen af det fjortende århundrede.

Andre seværdigheder i Guimarães

Blandt byens andre seværdigheder kan blandt andre nævnes det velbevarede historiske torv Largo da Oliveira, beliggende i byens gamle bydel; det lille kapel Capela de Sao Miguel do Castelo, hvor Alfonso Henrique efter sigende blev døbt; museet Museu de Alberto Sampaio, der holder til i et tidligere kloster og som rummer portugisisk kunst fra det 14. århundrede til det 16. århundrede; og det arkæologiske museum Museu de Martins Sarmento i Rua Paio Galvão.

Douro-floden

Douro-floden, der blevet erklæret for verdensarv af UNESCO, er én af Portugals allerstørste seværdigheder og er en uundgåelig del af en rejse i den nordlige del af landet. Floden har sit udspring i den indre del af Spanien (i regionen Castilla og León) og strækker sig næsten 900 kilometer, indtil den når sit udløb i sognet Foz do Douro (nær Porto) ved Atlanterhavet. Denne lange strækning gør den for øvrigt til den iberiske halvøs tredje-længste flod.

Inden den når så langt som Atlanterhavet, har den passeret igennem de nord-portugisiske distrikter Bragança, Guarda, Viseu, Vila Real, Aveiro og Porto og de nord-portugisiske byer Miranda do Douro, Foz Côa, Peso da Régua,Lamego, Vila Nova de Gaia og Porto.

Vinmarker og portvin

Undervejs byder floden og de omgivende dale også på nogle af Portugals smukkeste kulturlandskaber, som især er blevet kendt for de mange terrasse-formede vinmarker på de skrå bjergsider langs floden.

Her på disse vinmarker dyrkes mange af de druer, som bruges til at producere den berømte portvin, og som i gamle dage blev transporteret til opbevaring i vin-tønderne i Vila Nova de Gaia ved Porto ved hjælp af fladbundede både; de såkaldte rabelos.

Efter 1950´erne - i takt med at der blev bygget store dæmninger på floden - ophørte denne tradition og i dag transporteres druerne i store tankbiler.

Besøg vingårde

Det kan stærkt anbefales at besøge nogle af de mange vingårde i Douro-dalen, som ofte gemmer på en lang og unik historie. Mange af dem tilbyder smagsprøver på deres produkter og forskellige former for gårdsalg. Du kan også komme til at bo på nogle af dem, eftersom flere af dem med tiden er omdannet til hoteller eller ferielejligheder, heraf nogle af dem, der indgår i vores udvalg af hideaways i Nordportugal.

Porto

Porto er Portugals næststørste by efter hovedstaden Lissabon - og desuden det økonomiske, kulturelle og politiske center i den nordlige del af landet. Den historisk unikke by byder på en lang række af seværdigheder, som du kan læse om forneden:

Ribeira

Ribeira er navnet på det område i Porto, som ligger omkring Douro-floden og som er byens oprindelige økonomiske centrum, da det var herfra at varer blev transporteret til og fra byen. Idag er området på UNESCO´s verdensarvsliste og blandt Portos mest besøgte og populære seværdigheder.

Sé do Porto

Portos katedral Sé do Porto ligger på et klippefremspring og byder på en smuk udsigt over byen og Douro-floden. Det er ikke bare én af byens ældste bygninger, men også ét af de mest betydningsfulde eksempler på romansk bygningsstil i Portugal.

Câmara Municipal do Porto

Portos rådhus, Câmara Municipal do Porto, ligger i gaden Avenida dos Aliados, der en Portos mest storslåede boulevarder, flankeret af smukke, neoklassicistiske bygninger. Selve rådhuset blev bygget i 1920 og består af seks etager, to indvendige gårde og et 70 meter højt tårn af marmor og granit.

Barredo

Kvarteret Barredo, beliggende mellem Sé do Porto og Ribeira, er et virvar af små middelaldergyder og stejle trapper ned mod floden, som giver bydelen en helt speciel atmosfære.

Dom Luis I

Porto er berømt for sine spektakulære og smukke broer og Dom Luis I er den mest kendte af disse. Broen, der forbinder Porto by og Vila Nova de Gaia, blev bygget mellem 1881 og 1886, hvor den blev officielt åbnet. med en bue-længde på 172 meter var det den længste bro på tiden for sin opførelse.

Palácio da Bolsa

Portos gamle børs, der holdt til i Palácio da Bolsa, blev bygget i det nittende århundrede i neoklassicistisk stil af byens forretnings-forening, Associação Comercial. Paladset ligger på torvet Infante D. Henrique i det historiske centrum af Porto.

I nogle af paladsets værelser - Tribunal-værelset, Selskabslokalet og det Gyldne Rum - kan man se møbler af José Marques da Silva, allegoriske malerier af José Maria Veloso Salgado og João Marques de Oliveira , skulpturer af Teixeira Lopes - og mange andre kunstværker.

Mest kendt er dog det arabiske værelse, bygget mellem 1862 og 1880 af Gonçalves e Sousa, som er indrettet i den eksotiske neo-mauriske (eller orientaliserende) stil, som var på mode i det 19. århundrede, og som stadig bruges som modtagelse-værelse for internationale personligheder og statsoverhoveder, der besøger Porto.

Baixa

Kvarteret Baixa, der ligger oven for børsen, er af mange regnet for Portos nuværende centrum. Den historiske bydel er præget af de karakteristiske jernbalkoner og farvefuldt tøj hængt ud på snore, samt masser af små, gamle butikker blandet med helt nye bygninger, der vidner om kvarterets særegne blanding af nyt og gammelt .

Coimbra

Coimbra, der på vores Portugals-kort markerer grænsen til det nordlige Portugal, er én af Portugals ældste byer, grundlagt af romerne, og i en kort periode landets hovedstad (fra år 1139 til 1256). Byen er mest kendt for sit universitet, Universidade de Coimbra, der med sin grundlæggelse i år 1290 udviklede Coimbra til datidens kulturelle og intellektuelle centrum i Portugal - og som i dag nyder global berømmelse for sin status som ét af Europas ældste universiteter.

Botanisk have og fado

Coimbra byder også på én af Portugals største botaniske haver, mange gamle kirker og lilleput-verdenen, Portugal dos Pequenitos. Og så er det i Coimbra, at den ene af Portugals to store stilarter indenfor den berømte Fado musikstil er opstået og praktiseres; den såkaldte Coimbra-stil.

Coimbra-fadoen er tæt tilknyttet til studenter-miljøet omkring Coimbra universitet og synges traditionelt kun af mænd, iført det såkaldte traje academico, ledsaget af en portugisisk eller klassisk guitar på byens gader og torve. Nogle af de mest kendte fado-sange i Portugal, såsom “Fado Hilário”, “Saudades de Coimbra”, “Balada da Despedida”, “O meu menino é d’oiro” og “Samaritana”, stammer fra Coimbra.

Klima og vejr

Det nordlige Portugal er et område med mange bjerge og plateauer, hvilket har en stor indflydelse på landsdelens klima. Bjergene danner en barriere for de atlantiske vinde, som derved ophober kold luft og regn på nordsiden af ??bjergene. Generelt giver den højere og nordligere beliggenhed køligere temperaturer og mere nedbør end i Midt- og Sydportugal, men klimaet varierer meget alt efter, om du befinder dig ved kysten eller inde i de mere bjergrige del af landet.

Ved kyst-områderne i Nordportugal er det således varmere om sommeren og mildere om vinteren end i den indre del af landet, tæt på den spanske grænse, men stadig med langt større nedbør end i den sydlige og centrale del af landet, hvilket er med til at fremme grønne områder i overflod.

Temperaturer

De varmeste måneder i Nordportugals største by Porto er juli med gennemsnitligt 20 grader, tæt efterfulgt af august og september med gennemsnitligt 19 grader og juni måned med gennemsnitligt 18 grader.

De koldeste måneder er januar med gennemsnitligt 10 grader, efterfulgt af februar med gennemsnitligt 11 grader og december med 12 grader i gennemsnit.

Nedbør

Der er mest nedbør i Porto i december måned med gennemsnitligt 180 mm, efterfulgt af oktober og februar med 160 mm i gennemsnit og november med 150 mm i gennemsnit.

Månederne med mindst nedbør er juli og august med kun 20 mm i gennemsnit, efterfulgt af juni med gennemsnitligt 40 mm og september med 60 mm i gennemsnit.

Sol

De mest solrige måneder i Porto er juni, juli og august med gennemsnitligt 11 solskinstimer dagligt, mens maj gennemsnitligt har 9 solskinstimer om dagen og april 8.

Månederne med færrest solskinstimer er januar, februar og december, der alle kun har 2 solskinstimer om dagen i gennemsnit, tæt efterfulgt af november med gennemsnitligt 3 solskinstimer om dagen.

Historie

Castro-kulturen og den romerske provins Gallaecia

I forhistorisk tid har Nordportugal været præget af flere forskellige kulturer, herunder ikke mindst den berømte Castro-kultur, der er en gammel arkæologisk betegnelse for den keltiske jernalder-kultur, som dominerede den nordvestlige del af den Iberiske halvø fra slutningen af bronzealderen indtil det 1. århundrede f.Kr., hvor den romerske provins Gallaecia blev etableret. Den romerske provins forseglede Castro-kulturens skæbne og i det fjerde århundrede e.Kr. var den helt forsvundet.

Castro-kulturen var blandt andet karakteriseret af en særlig slags fæstninger, der blev bygget på en bakke med volde omkring, og som var kendt under navnet Castros (fra latin “castrum”, der betyder "slot") eller Citânias, samt fraværet af en synlig begravelses-praksis.

Svebere, Hasdingi-vandaler, alanere og vestgotere

Fra år 410 e.Kr. blev dele af Nordportugal erobret af det germanske folk sveberne og Hasdingi-vandalerne, der havde krydset Rhinen i 406 e.Kr. sammen med det indo-iranske nomade- og rytterfolk alanerne og derved invaderet det romerske imperium. Sveberne og Hasdingi-vandalerne delte den romerske provins Gallaecia mellem sig, hvorved sveberne fik den vestlige del af provinsen, beliggende ved Atlanterhavskysten, mellem byerne Porto (i dag Nordportugals største by) og Pontevedra (der nu er spansk), mens de senere også trængte ind i Minho-dalen. De besad formodentlig også noget af den nordlige del af provinsen Lusitania, som i dag ville svare til den sydlige del af Nordportugal.

Hasdingi-vandalerne fik den øvrige del af Gallaecia, men mistede senere, i 419 e.Kr., hele deres territorium til sveberne efter at den svebiske konge Hermeric havde indgået en alliance med romerne for at fordrive Hasdingi-vandalerne fra Gallaecia. Hasdingi-vandalerne flygtede - med deres konge Gunderic i spidsen - til provinsen Hispania Baetica, beliggende i den sydlige del af Spanien (det, som i dag nogenlunde svarer til den sydspanske region Andalusien).

Alanerne fik provinserne Lusitania og Hispania Carthaginensis, hvoraf førstnævnte grænsede op til dét, vi idag vil kalde Nordportugal, idet Lusitania strakte sig hele vejen fra Algarvekysten i syd til Douro-floden i nord. Præcist hvor meget af den nordlige af Lusitania alanerne besad - og hvor meget sveberne besad af samme - er i dag omdiskuteret.

Svebernes kongedømme i den nordlige del af den iberiske halvø varede helt indtil 585, hvor et andet nord-germansk folk, vestgoterne, benyttede sig af den borgerkrig, der fulgte i kølvandet på den svebiske konge Miros død (i 583 e.Kr.), og indlemmede svebernes kongedømme i det vestgotiske kongedømme. Det vestgotiske kongedømme dækkede med tiden næsten hele den iberiske halvø (med undtagelse af den byzantinske provins Spaniae fra år 552 til år 624).

Maurerne

I 711 trængte en gruppe af (primært) berbere og (sekundært) arabere (hvis historiske sammensætning i dag ofte kaldes for maurere) fra Nordafrika ind i den sydlige del af Spanien (vore dages Andalusien) og begyndte en besættelse, som med tiden inkluderede det meste af den iberiske halvø; dog blev de gentagne gange besejret i deres forsøg på at erobre Asturien i den nordvestlige del af halvøen og fik aldrig fodfæste i den nordlige del af vores dages Katalonien, samt Baskerlandet.

Omkring 718 e.Kr. havde maurerne også erobret store dele af Nordportugal; men de fik aldrig for alvor fodfæste længere nordpå end vore dages Porto, som markerede grænsen til kongedømmet Asturien.

Reconquista´en

Maurerne forblev på den iberiske halvø i mere end 700 år, men deres erobrede territorium indskrænkede sig hurtigt som følge af modstand fra de kristne kongedømmer i den nordlige del af halvøen; dét, som efterfølgende er blevet kaldt reconquista´en.

Allerede i 868 blev Porto således indtaget af kristne tropper, anført af den galiciske greve Vimara Peres, der var udsendt af Asturias konge, Alfono III, for at generobre området mellem Minho-floden og Douro-floden fra maurerne. Blandt de generobrede områder var byen Portus Gales (senere Porto og Gaia), der senere dannede forlægget til navnet på nationen Portugal.

Vimara Peres bleve efterfølgende den første leder af den royale provins/grevskabet Condado Portucalense, der af mange historikere i dag anses for den første byggesten til den portugisiske nation, selv om nationen Portugal først officielt blev grundlagt i det 12. århundrede.

Tre år senere, i 871, erobrede de asturiske grever også byen Coimbra og grundlagde efterfølgende grevskabet/den royale provins Condado de Coimbra. Byen og området blev dog genstand for mauriske plyndringer og generobringer helt frem til 1064, hvor byen til sidst blev permanent sikret på kristne hænder af tropper udsendt af kongen Ferdinand I af Kastilien og León.

Uafhængighed og en nations fødsel

I slutningen af det 11. århundrede lagde den burgundiske greve Henrique de to grevskaber Condado Portucalense og Condado de Coimbra sammen, og erklærede herefter uafhængighed fra kongedømmerne Léon og Kastillien, der var gerådet i intern krig.

Uafhængigheden kom dog først med Henriques søn, Alfonso Henrique, som - efter at have trukket sig sejrrigt ud af det berømte slag ved São Mamede i nærheden af den nordportugisiske by Guimarães - udnævnte sig selv til prins af Portugal. I 1139 udnævnte han sig også til den første konge af Portugal; en titel, som formelt blev anerkendt af en repræsentant for pavedømmet 4 år senere, dvs. i 1143.

Hermed var Portugal for første gang i historien anerkendt som en selvstændig nation, hvorfor området omkring Guimarães i Nordportugal i dag af mange portugisere og historikere opfattes som den portugisiske nations vugge.

Hvad siger gæsterne i Porto E Norte?

9,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 73 anmeldelser