Vejret i Portugal

Sammen med Irland har Portugal de vestligste grænser i Europa, og vejr og klima er i høj grad påvirket af Atlanterhavet. Portugals sydlige beliggenhed giver det et klima, der kan minde om det, man finder i Middelhavsområdet, dog uden de bagende varme somre.

Portugals hovedland Lissabon er velsignet med både et atlantisk og et middelhavsklima, der giver landet mildt vejr året rundt uden store udsving i temperatur.

Ved kysten er vinteren mild. I de nordlige og central bjergrige egne, hvor man kan nå op i over 1.800 meters højde, er somrene noget køligere end i resten af landet, og vintrene kan være ret kolde med megen nedbør og blæst. Vinteren er den våde årstid over hele Portugal, men også efterårsregn kan være kraftig i nord.

Jo længere mod syd man kommer, bliver nedbøren mindre og antallet af tørre sommerdage stiger, hvilket fremgår når man sammenligner den gennemsnitlige nedbør, temperatur og antallet af solskinstimer i Porto, Lissabon og Faro i klimatabeller. Læs mere om vejret i Lissabon eller vejret i Porto.

I det sydlige Portugal er somrene varme, og det regner sjældent udover først i foråret og om efteråret.

Algarves sydvendte kyst er den mest solrige, tørreste og varmeste del af Portugal, uden at sommer-temperaturen dog når op på ubehagelige niveauer, som det til tider kan opleves i det sydlige Spanien. Læs mere om vejret på Algarve.

Her er havtemperaturen behagelig og man oplever sjældent de voldsomme bølger, som ved vestvendte kyster. I de lave kystegne oplever man sjældent sne, men det kan forekomme i de centrale og højtliggende dele af landet.

Størstedelen af Portugal er solrig og antallet af daglige solskinstimer i den nordlige del af landet er mellem 4 og 5 om vinteren og mellem 10 og 11 om sommeren. Længst mod syd er disse tal på 5 til 6 om vinteren og op til 12 om sommeren.

På Azorerne nyder besøgende godt af Golfstrømmens varme og på Madeira er klimaet subtropisk året igennem. Du kan få mere information i artiklerne vejret på azorerne og vejret på Madeira.

Har du brug for at vide hvordan vejrsituationen i Portugal er lige nu, så besøg Portugals Metrologiske Institut.

Læs mere