12 skønne og skæve highlights du også MÅ opleve

smukke bygninger Nemi
Udsigt til landsbyen Nemi i Italien

Du har sikkert besøgt landene før, men jeg kan love dig, at der gemmer sig en skat eller to i blandt disse 12 skønne steder du ikke har set før. Om det er en afstikker til den lille by Nemi i Italien, blive forblændet af kæmpe kunstværker i Baux-de-Provence, svæve i en luftballon over Portugal eller besøge en af Grækenlands vidunderlige strande, er der med garanti noget for enhver smag. Læs med herunder og få tips til skønne og skæve steder du bare må opleve i Spanien, Italien, Frankrig, Berlin, Portugal og Grækenland.

Frokost i forladt landsby

Fryd dig over vandring og uberørt natur i naturparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama i Andalusien i det sydlige Spanien. Men gå ikke glip af et kongeligt måltid i den lillebitte landsby Acebuchal, der efter borgerkrigen blev forladt, da beboerne blev tvunget ud af byen – på Francos bud. Men børn, hvis forældre forlod Acebuchal, drømte om at vende tilbage. Blandt dem ægteparret Virtudes og Antonio, der købte og restaurerede flere af de gamle huse og i dag, sammen med deres sønner, også bestyrer en restaurant, der byder på hjemmelavet rustik landkost med et tvist og gode vine.

Bordbestilling elacebuchal.es. Byen ligger ca 25 km fra Frigiliana.

Mere Gaudi i Barcelona

Gaudis første opgave efter at have fuldført arkitektstudiet var Casa Vicens, der ligger i bydelen Gracia. Det var helt tilbage i 1883. Først i 2017 blev den privatejede villa åbnet for besøgende. Tag derop. Det er et bombardement af detaljer. Alle flader er udsmykket med motiver og former af, hvad der nok var Gaudis største inspiration: Naturen. I en gårdhave kan du nyde en kop kaffe og synke de mange indtryk. Villaen kom på Unescos Verdensarvliste i 2005. Men forlad ikke Gracia uden at tulle lidt rundt. Det er en rolig og skøn bydel med spændende butikker, barer og restauranter.

Casa Vicens i Barcelona
Casa Vicens i Barcelona

Billetter: casavicens.org

Millioner af bobler i Piemonte

Elsker du Spumante er Canelli i det centrale Piemonte et must. Her kan du besøge kæmpestore kældre, hvor millioner af flasker med mousserende vin ligger og lagrer for siden at blive eksporteret til hele verden. Kældrene med 13 km underjordiske gange er fra 1870erne og er også kendt som ”de underjordiske katedraler”. Synet af de millioner af flasker er imponerende. For ikke at sige fuldstændigt vildt. Bagefter er det tid til at smage. Og mon ikke der er plads til en flaske i den indtjekkede bagage. Vil du overnatte i Canelli, så prøv fx det lækre Relais Villa del Borgo, der ligger højt med udsigt over byen og grønklædte bakker.

Vinkælder i Canelli i Piemonte
Vinkælder i Canelli i Piemonte

Vulkaner, søer og museum

Tag en afstikker fra vidunderlige Rom og besøg Nemi små 30 km væk – en charmerende by ved Nemi-søen bygget på kanten af en udslukt vulkan – og et område romerne selv nyder som et pusterum. Und dig selv et besøg på Museo delle Navi Romane, der bl.a. fortæller historien om Kejser Caligula og hans skibe (ca. år 40 e.Kr.), der blev brugt til arrangerede søslag. Man vidste, at to af skibene i århundreder lå på Nemi-søens bund, men først i 1928 begyndte man at tømme søen for vand. Originalerne brændte i 1944, men nøjagtige kopier er udgangspunktet for spændende timer på museet.

Landsbyen Nemi nær Rom
Landsbyen Nemi nær Rom

En skøn afslutning på dagen kunne være middag og overnatning i byen Castel Gandolfo, hvor Albergo Ristorante Pagnanelli byder på udsigt over Albano-søen og sublimt menukort. Så giv dig tid – og nyd aftenen, det svindende lys over søen – og smagen af Italien.

Det blå guld i Provence

Allerede inden du ser de første lavendelmarker, afslører deres vidunderlige duft, at vi nærmer os. Og så – suset. Synet af kilometer efter kilometer af blomstrende lavendler er udenfor konkurrence. Det er så smukt, at jeg næsten får tårer i øjnene. Bier summer lykkeligt og honning med smag af lavendel er til salg alle vegne. Lavendlerne blomstrer fra midten af juni til slutningen af juli og nogle af de bedste steder for et besøg er Senanque Abbey, Plateau de Valensole og Plateau d’Albion. Gå ikke glip af de mange lavendel-festivals, som løber af stablen indtil midten af august i de små landsbyer i Provence.

Skønne lavendler
Mark prydet med smukke lavendler

Magi i gammelt kalkbrud

Hvis du har mulighed for det, så gør det – tag til Baux-de-Provence for at opleve det utrolige lysshow “Carrières de Lumières”, hvor du befinder dig midt i kunstens verden med kæmpe kunstværker på alle sider – tilsat klassisk musik. Det er en nærmest overjordisk oplevelse. Det hele foregår i store grotter i et tidligere kalkbrud. Hvert show består af en to visninger. Tag al den tid, du har brug for– med billet kan du gå ud og ind af grotterne, som du ønsker. Showet kører tilfældigt, så du går ikke glip af noget. Husk en trøje eller jakke, da der kan være køligt i grotterne. I år vises bl.a Van Gogh og Chagall.

Billetter: carrieres-lumieres.com/

Lopper i ingenmandsland

Uanset hvilken tid på året du besøger Berlin, kan du hver søndag mellem kl. 07 og 17 tage til Flohmarkt Mauerpark, for at snuse omkring, finde kuriositeter eller bare for at nyde stemning, musik og spise varme würstchen. Og måske tænke tilbage til tiden før murens fald – markedet ligger ved en skråning, der tidligere var ingenmandsland mellem øst og vest. Eller du kan nyde halløjet og musikken som et baggrundstæppe, mens du slapper af i parken med ryggen mod et træ, en god bog i den ene hånd og en kold fadøl i den anden.

Central ølbar med lokalkolorit

Ingen tur til Berlin uden en øl i ny og næ. Så hvorfor ikke gøre en dyd ud af nødvendigheden og besøge den hyggelige, relativt nyåbnede Brewdog Craftbeer Bar, der tilbyder 30 forskellige og specielle fadøl – lokale, regionale og internationale. Fx finder du, blandt mange andre, Mikkeller øl på kortet. Flaskeøl fås også. Personalet kan guide dig til den øl, du vil have, men ikke ved, hvad hedder – eller i hvert fald en, er ligner. Stemningen er lokal, gæsterne blandet og her er god plads. Åben 12-24. Fre og lør 12-02. Ackerstrasse 29, Berlin 10115 (tæt på Rosenthaler Platz).

Rundtosset på Madeira

Poncha er for Madeira, hvad sangria er for Spanien. Det er stærkt, friskt med et strejf af sødt, og det slår, som en hest sparker. Opskriften er simpel – citronsaft, sukkerrørssnaps og flydende honning – og smagen er fantastisk. Der findes masser af ponchabarer på Madeira, men prøv fx Taberna da Poncha da Serra D Agua i Ribeira Brava. En lille knejpe ca. 20 minutters kørsel fra Funchal, der ikke syner af noget, men er stedet for ægte, traditionel poncha. Både lokale og turister valfarter til baren, som har 80 år på bagen. Stemningen er i top, og der kan være så mange mennesker, at du ikke kan nå frem til baren. Så giver du bare den foranstående penge og beder ham om at bestille. Han siger det videre og pludselig – magi – står du med din drink og eventuelle byttepenge i hånden. Åbent fra 10-01.

Poncha
Poncha på Madeira

Ballonfærd for hele familien

Tænk at svæve hen over et grønt, varieret landskab, spotte små landsbyer, heste, geder og kaniner og lytte til vinden og fuglene – mens solen står op og en ny dag begynder. Det er ren zen. En tur i en varmluftsballon må prøves – bare en gang i livet. Og det kan du bl.a. opleve flere steder i Portugal, ikke mindst i Alentejo-området, som er perfekt for ballonflyvning, da landskabet er rimeligt fladt – men absolut ikke kedeligt af den grund. Og hele familien kan være med. Turen tager ca. en time. Flyv fx fra byen Evora, Coruche eller Algarve/Lagos. Bagefter er der måske tid til at nyde et glas af Alentejo- områdets skønne vine.

luftballoner over mark
Luftballoner svæver over en mark

Blåt hav og gyldne strande

Et must i det græske øhav er mindst en bådtur i løbet af ferien. For eksempel på Skiathos, der har 20 strande, og hvor du i selve byen kan hoppe på en af tur- og badebådene, der tøffer rundt fra morgen til aften. Den lægger til ved flere strande på vejen – den ene smukkere end den anden. Men Lalaria Beach må du bare opleve – en skøn strand med rå klipper og bløde, hvide sten, der glitrer i sollyset mod et krystalklart og knaldblåt hav. Lalaria Beach nås kun med båd. ”Vores” turbåd sejlede desuden til fastlandet, hvor vi spiste frokost og badede. Delfinerne sprang – det var bare den skønneste dag.

Lalaria Beach på Skiathos
Lalaria Beach på Skiathos

Smykker på stranden

Skopelos, kendt som Mama Mia-øen, har også flere vidunderlige strande. Her et par stykker, som du ikke må gå glip af: Kastani Beach, som også er kendt fra Mama Mia, og den helt specielle og unikke Milia Beach. Her mødte der os et syn, vi ikke var helt forberedte på: sten i et væld af farve. Overalt lå der smaragdgrønne, gule, hvide, rosa, bordeaux og brunrøde sten og lyste i solen. Der var ikke meget andet at sige end – WAUW. Jeg tog nogle stykker med hjem, ellers ville jeg tro, at det hele var noget, jeg havde drømt.

Skopelos
På Skopelos findes mange små paradis-strande
Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere