200km gennem Toscana – oplev 5 fantastiske byer

San Gimignano i Toscana
San Gimignano i Toscana

Et roadtrip i Toscana er tæt ved det bedste du kan gøre for krop og sjæl. Oplev Italiens bankende hjerte, når du bevæger dig fra kysten og Pisa gennem bakkerne til Trasimenosøen.

Lufthavnen i Pisa er den nemme og billige port ind til store oplevelser i Toscana og det øvrige, centrale Italien. Mange lavpris-flyselskaber og større netværksselskaber flyver ind til Pisa i sommerhalvåret, og der er et stort udbud af billige lejebiler i lufthavnen, så det er  nemt for dig at komme videre på egen hånd. Jeg anbefaler dig at booke mindst et par nætters overnatning i selve Pisa, og alt efter vejret kan du benytte lejligheden til at opleve byen i roligt tempo, eller tage på stranden ved Tirrenia, hvis solen er i det insisterende hjørne.

>> Her kan du finde rejser til Pisa med Escapeaway

I Pisa finder du naturligvis det verdenskendte tårn, men også en lang række andre bygningsværker fra middelalderen, som er interessante at besøge og betragte. Efter et par dage i Pisa kan du bevæge dig ud i de toscanske bakker, og kun en halv time væk finder du den smukke by Lucca.

En dag i Lucca

Denne lille by var engang den største by i Toscana og er i dag et perfekt billede på, hvad en rejse til Toscana bør indeholde. Med en kulisse af frodige bakker, middelalderkatedraler og en imponerende bymur, har Lucca i sig selv en masse oplagte seværdigheder og oplevelser til at udfylde rejsekalenderen med.

>> Her kan du finde rejser til Lucca med Escapeaway

Selve byen er omkranset af en mur, der blev bygget under renæssancen og indeholder over to millioner mursten. Mange landsbyer fik i perioden opført bymure omkring sig som beskyttelse mod mulige angreb under en række borgerkrige mellem de italienske bystater. I dag danner de omkringliggende mure et anderledes indtryk, nærmest som et stort, åbent slot, hvor enhver turist er enten dronning eller konge.

Lucca

Duomo di San Martino er en endnu ældre attraktion i byen. Katedralen er en blanding af romansk og gotisk bygningsstil og har et meget interessant indre. Helligdommen blev bygget i det sjette århundrede, men blev fortløbende udviklet indtil midten af det fjortende århundrede, hvor kyndige arbejdsmænds anstrengelser fik færdiggjort byggeriet. Den rummer blandt andet nogle enestående skulpturer fra begyndelsen af renæssancen, som er udhugget i marmor. Derudover findes også Carettos gravmonument i katedralen.

Indenfor findes endda endnu tidligere historiske levn, herunder Battistero di San Giovanni e Santa Reparata, en biskopprædikestol fra det femte århundrede. Den romanske bygning huser tilmed en hvidkalkstensfacade, som dækker sandstensmursten: kombinationen er usædvanlig selv for denne periode. Desuden er det udskårne træloft i interiøret en yderst interessant detalje.

Handelsgaden Via Fillunge er anbefalelsesværdig – især til dem, som har trang til at bruge lidt penge i historiske omgivelser. Boulevarden er opdelt i tre niveauer, med butikker, restauranter og dusinvis af interessante seværdigheder. Et autentisk middelalderområde, med caféer og udsigt til en række spændende bygninger. Efter en kølig forfriskning kan du fortsætte til en af de mest interessante seværdigheder i Lucca.

Kunstsamlingen i Villa Guinigi er nemlig et kulturelt højdepunkt i regionen. Tidligere var samlingen personligt ejet af Paolo Guinigi, som var leder af Lucca i 1400-tallet, men siden har samlingen udvidet sig med flere pragtfulde værker. Der er bl.a. en række figurative kunstværker fra middelalderen op til det attende århundrede, samt skulpturer, keramiske objekter, guldkort og meget andet, som bliver udstillet i villaen.

Piazza del Anfiteatro i Lucca
Piazza del Anfiteatro i Lucca

For de opera-interesserede er det oplagt at besøge stedet, hvor den berømte komponist Puccini blev født. Skaberen af ‘Madame Butterfly’ og andre populære værker fandt formodentlig den ægte romantik i disse omgivelser, og det vil de fleste sikkert kunne nikke genkendende til. Barndomshjemmet er blevet vedligeholdt og er fyldt af æstetiske minder fra hans barndom og ungdom. Deriblandt nogle af mesterens personlige noter, fotografier og selv klaveret, på hvilket han komponerede ‘Turandot’, kan betragtes.

Det er dog ikke kun Puccini, som bliver associeret med Lucca. Selveste Napoleon (som dog blev født på Sicilien) var indehaver af et hertugeligt palads, hvori hans søster, Prinsesse Eliza Bonaparte Baciocchi, var bosiddende. Man kan som besøgende se mange værelser og stuer inde i huset, og lige udenfor på torvet ligger Teatro del Giglio, ikke langt fra den lokale politistation.

Hvis du gerne vil bo lidt længere tid i Lucca (og er interesseret i italiensk madkunst), er det en oplagt mulighed at deltage i kurser ved den velrenommerede kokkeskole i byen. Tag efterfølgende over til kurbadet Bagni di Lucca og nyd et vaskeægte italiensk spaophold.

San Gimignano

Fra Lucca kan du køre mod sydøst ca. 100km / 1,5 time til den interessante by San Gimignano. Vi anbefaler dog at sætte noget mere tid af, og holde masser af pauser undervejs, så du kan nyde det toscanske landskab med rullende bakker og vinmarker.

San Gimignano
San Gimignano ligger i det toscanske landskab

San Gimignano var engang en antik etruskisk bebyggelse, selvom San Gimignanos første mure først blev rejst meget senere, omkring år 998 e. Kr. Det blev herefter til en af Italiens mindste bystater i det tolvte århundrede. Denne helt særlige toscanske by ligger omtrent halvvejs mellem Firenze og Siena, og er et perfekt sted at lægge vejen forbi til lidt sightseeing, og selvfølgelig se de berømte tårne.

>> Her kan du finde rejser til San Gimignano med Escapeaway

Mange af de middelalderlige tårne, som findes i Toscanas landskab, har taget anslag af mange krige, utallige konstruktionsprojekter og andre radikale forandringsfaser. Men helt exceptionelt står 14 af San Gimignanos tårne tilbage, ud af de oprindelige 72, hver især er et enestående kunsteksempel i sig selv. Besøg også byens interessante galleri, som huser værker af Filippino Lippi, Pier Francesco Fiorentino og andre kunstnere. Et stenkast fra Dantes Hal findes en fresko af Lippo Memmi, og ikke langt derfra står Torre del Podestà, et 54 meter højt tårn.

Desuden ligger der et mindre arkæologisk museum med en fascinerende samling, som beskriver byens historie, daterende fra den etruskiske tid op til den romerske periode og videre til middelalderen, som gav byens dens nuværende udseende. Det Hellige Kunstmuseum indeholder kunst og værker fra mange af regionens kirker såsom malerier, sølvtøj, terrakotta og mange velbevarede begravelsesmonumenter.

San Gimignano var engang en antik etruskisk bebyggelse

Man kan snildt spadsere fra byens centrum til de fire største torve i San Gimignano: Piazza delle Erbe, Piazza Pecori, Piazza della Cisterna samt Piazza del Duomo. Det er lige meget, hvilken vej du vælger, for der er seværdigheder alle vegne, og de fire torve er oplagte pausepladser til en cappucino eller en pizza. Det er også oplagt at tage ud i byens udkant for at få det bedste indtryk af de mange tårne. Medbring gerne en kikkert, for bedst at kunne nærstudere de mange fine detaljer fra et godt udsigtspunkt – bakkerne giver dig helt naturligt et fantastisk perspektiv. Det er ikke uden grund, at mange af de mest kendte fotografier af Toscana bliver foreviget i dette område.

En lille smule længere ude ligger et af områdets bedste vingårde, hvor hvidvinen Vernaccia di San Gimignano bliver dyrket. Et par gange om året, fortrinsvist om sommeren, er det muligt at nippe til den gode årgang. Selvom det ikke er den mest velkendte destination blandt rejsende i Toscana, er San Gimignano ikke kun en oplagt pause, men også en fremragende mulighed for at få en masse spændende oplevelser.

Siena

Kør videre ca. 45 minutter mod sydøst til den smukke by Siena. Siena er muligvis mindre berømt end sine naboer Pisa og Firenze, men byen har ikke desto mindre en masse at tilbyde turisten med svaghed for Toscana. Heriblandt Museo Civic, den famøse Il Palio galopbane, og den utrolige Duomo, katedralen.

Den utrolige Duomo i Siena

>> Her kan du finde rejser til Siena med Escapeaway

Rådhuset i Siena, som først blev bygget i det trettende århundrede, fungerer stadig som rådhus, men du finder også museet Museo Civic. Selve turen ind i Palazzo Publico er fantastisk, og for at komme ind skal man passere en indelukket gårdsplads, som alene er turen værd. Ved siden af indgangen ligger Torre del Mangia, en anden af Sienas fantastiske seværdigheder. Udover museets egen samling, er selve rammerne om museet også et nærmere kig værd. Faktisk fremvises her nogle af Italiens største kulturskatte, herunder adskillige freskoer, dateret tilbage til 1315. Af disse kan især freskoen ‘Allegori om god og dårlig regering’ anbefales. Rummet Sala del Mappamondo og i forlængelse heraf Sala della Pace rummer de mest velkendte freskoer i museet.

Kommunekapellet Taddeo di Bartolo er et andet besøgsværdigt sted. Freskoerne i dette område er dateret mellem 1407 og 1414 – selv sangparkettet er smukt udført af Niccolò i 1415, snørklet udhugget i træ så unikt at det er svært at finde en pendant selv i Firenze.

Siena i Toscana.

Normalt er Siena et roligt og fredsommeligt sted akkurat som resten af Toscana, men to gange om året vendes dette helt på hovedet. Den livlige stemning skyldes det berømte hestevæddeløb Il Palio i Piazza del Campo, som er ligeså legendarisk som tyreløbet i Pamplona, Spanien. Begivenheden, som afholdes den 2. juli samt den 16. august, samler ryttere fra ti naboområder til at ride uden sadel på heste igennem byen ved Piazza del Campo. Der er kun tale om et kort løb på to eller tre omgange, men i det korte tidsrum er der til gengæld fuld gang i den. Det er ekstremt populært, så vil du have siddepladser med den god udsigt, skal der bookes et sæde i hvert fald seks måneder forinden. Dog kan det sagtens betale sig at stå i mængden og forsøge at fange et glimt af både hest og rytter i ny og næ – det er ligeså spændende.

Palio i Siena
Palio-løbet i Siena

‘Duomo’ på italiensk betyder katedral og ikke så overraskende ligger der rigtig mange af dem i Toscana. Men katedralen i Siena har et kendetegn, som giver katedralen et helt specielt særpræg. Først og fremmest er katedralen et af de fineste eksempler på gotisk arkitektur i området, opført i begyndelsen af det tolvte århundrede – et konstruktionsarbejde som fortsatte i to hundrede år. Facaden er lavet af hvidt marmor, mørkt marmor fra Prato og pink sten fra lokalområdet. Den nederste sektion er romansk, den øverste i gotisk stil, hvilket illustrerer stilændringen i byggeperioden.

Dele af interiøret består af rækker af sorte og hvide marmorstriber, ligesom store sektioner af væggene er tildækkede af fantastiske udsmykninger og skulpturer. Et stort rosevindue er omkranset af imponerende buster, samt en skulptur af en engel. Selv gulvene er kunst, pyntet med mosaik som skildrer fortællinger fra den kristne bibel og mytologiværker. Gulvet kan dog være tildækket, hvilket afhænger af vejret.

Cortona

Yderligere en times kørsel mod øst møder vi Cortona. Byen var engang nærmest ukendt for rejsende til Firenze, men efter udgivelsen af romanen ”Under the Tuscan Sun”, filmatiseringen og efterfølgende bøger, plantede byen sig solidt i mange turisters Toscana-agenda. Det er da heller ikke helt uden grund, idet denne italienske by, beliggende tæt ved grænsen til Umbrien, har seværdigheder nok til at udfylde en hel ferie. I Cortona finder du nemlig masser af museer, restauranter, villaer, cykelture og meget, meget andet.

>> Her kan du finde rejser til Cortona med Escapeaway

Det er ikke helt klart, hvornår Cortona blev grundlagt, men Cortonas gader blev formentlig udhugget af etruskerne for mere end 2.600 år siden. Nogle historiske levn er stadig velbevaret nær Porta Guelfa og Porta Montanina. Indenfor bymurene kan turister få en fantastisk udsigt over Trasimeno-søen ved torvet Piazza Garibaldi. Lige forbi kirken ligger indgangen til en park, hvor du kan se en smuk fontæne med to bronzedelfiner. Til venstre for fontænen ligger et amfiteater, som er velegnet til at sidde og beundre denne del af det betagende Toscana.

Cortona set fra oven

Piazza Grande ligger rådhuset fra det 6. århundrede, hvilket er endnu et must på din agenda, især hvis du besøger Cortona på den 1. lørdag i måneden, hvor markedet har åbent. Her faldbydes kulinariske specialiteter, souvenirs, og andet kræs for markedshandlende. I de sidste to uger af august afholdes antikvitetsnationalmarkedet i Casali Palads på Piazza Grande. Derfra kan du næsten se det historiske Cetona Belvedere, som har en række grotter og huler, der kan udforskes på guidede ture. Endvidere kan du nyde en pragtfuld udsigt over bjergkæden Apenninerne. Ved foden af bjergene ligger desuden byen Montepulciano, der er et besøg værd.

I nærheden af Cortona findes et kloster dateret fra 1443. Monastero Di Monte Oliveto Maggiore har fantastiske freskoer, der skildrer Skt. Benedicts liv af Signorelli fra slutningen af det 15. århundrede. Har du interesse for religiøs arkitektur må du ikke gå glip af Santa Maria del Calcinaio-kirken fra 1485. Den er ottekantet, hvilket er bemærkelsesværdigt for selve periodens stil. En anden usædvanlig attraktion inden for byens mure er Torre del Pulcinella, et stort offentligt ur, som ringer klokkeslettet ved en særlig teknik. I stedet for en kimende klokke er det en metalklang fra to bækkener, der slås sammen.

Rundt om hjørnet ligger Museo dell’Academia Etrusca. Til trods for navnet indeholder museet ikke kun etruskisk kunst, men alt lige fra egyptiske artefakter til malerier fra det 15. århundrede. Ej at forglemme bøger, antikke møbler og skulpturer. Som modsætning hertil tilbyder Museo Diocesano en mere entydig udstilling med Cortona altertavlen fra 1432 inklusive seks predella (et mindre maleri der flugter med altertavlens nederste ramme).

Fra Cortona kan man vende retur mod Pisa via Firenze, eller fortsætte mod syd og flyve hjem fra Rom.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere