Bliv klogere på Italien: Julen er hjerternes fest

Italieneres allerede generøse og givende væsen bliver det endnu mere i dagene omkring højtider som julen. – og er man på visit hos nogen, går man aldrig derfra uden at have smagt på diverse hjemmebag eller lækkerier og snapse af traditionelle opskrifter, som naturligvis skifter fra region til region, ligesom det gør i Skandinavien, omend i mindre omfang. For slet ikke at tale om det, man skal have med hjem af alskens hjemmelavede godter: Figner i sort tyk sirup hvis man fx har besøgt nogen i Calabrien, eller små fritterede mørdejskugler purcidduzzi dyppet i honning i Salento; den sydlige del af Apulien.

Det kulinariske

Variationer ses også ved selve juledagenes spiser som i Italien kan være alt fra Emilia-Romagnas Cappelletti in Brodo og Bollito; stor tortellini-lignende pasta i suppe kogt på høne, oksebov og grøntsager, som er den bollito(kogt), man spiser bagefter – til det sydlige Italiens overdådige fiskemenuer. Alt selvfølgelig med tilhørende vine, spumante og digestivo i form af en grappa eller en bitter, som hjælper fordøjelsen på vej efter at have spist i flere timer. Og så er der naturligvis ingen jul uden Pandoro eller Panettone, den gyldne bløde italienske julekage, som fås i mange variationer. Dette foregår i Italien den 25/12 til frokost, hvor vi i Skandinavien forsøger at komme os ovenpå aftenen før med vores store festmåltider, og det der for os er julens største fejring.

Værdierne

I Danmark går mange til midnatsmesse ligesom man gør i Italien, som en god og traditionsrig del af julens ritualer, og for italienere er dette som oftest ud over den religiøse betydning også en socialt betonet del af aftenen. Her mødes man med naboerne i den lokale kirke, hilser på, og ønsker velkommen hjem til dem, som af arbejdsmæssige årsager er nødt til at være langt fra familien og fødebyen resten af året. Man udveksler nyheder fra nær og fjern, og får opdateret listen af nye verdensborgere, som har set dagens lys siden sidst.

Julen handler for italienere i det hele taget mest om at spise god mad sammen med familie og venner, hyggeligt samvær og måske et slag kort, og så er der sikkert også en gave eller to, men det er ikke hovedattraktionen for forventningerne om julen. Man siger hos os skandinavere, at julen varer lige til påske, i Italien slutter den på; Hellig Trekonger 6. januar med La Befana: En venlig heks, som bringer slik og godter, for at runde festmåneden af med manér.

Lysenes fest

Juleudsmykning i Skandinavien og Italien er forskellige på to afgørende punkter: Heroppe nordpå går vi amok i stearinhyggen til lysenes fest, som julen jo også er for os, mens man i Italien mange steder har taget lysene til sig også uden for kirkens indre, men slet ikke i samme målestok.

Og så er der julekrybben! Bevares, den står som ornament i mange skandinaviske hjem, men i Italien kan den, og specielt sydpå, opleves som levende tableau. Eller i form af hele små landsbyer, som det er tilfældet fx i byen Mesagne i Brindisi-provinsen i det sydlige Apulien, hvor man hvert år i omkring 25 forskellige kældre i de traditionelle huse i den gamle bys kringlede, labyrintiske gader kan se mange forskellige versioner af julekrybben og julens temaer. Kreeret af ihærdige og entusiastiske sjæle, som i flere uger får jul går og arbejder på at få mekaniske små dukker, Jesus børn, Vise Mænd og andre spændende ting for børn og barnlige sjæle til at fungere sammen med elektriske lys og fantasifulde dekorationer. Og lidt ligesom i USA, eller på Fyn bl.a., år for år, prøver at overgå sig selv og hinanden i opfindsomhed, kreativitet, håndlavede dukker og bimlende klokker.

Desuden er den 8. december også en af de store festdage i den katolske kalender og der er til denne fejring af Jomfru Maria, specielt i mindre byer, stillet dusinvis af lysportaler op med flotte mønstre, der mest af alt minder om arabiske – og sådan er der så meget med hensyn til den indflydelse, mange forskellige etniske folkefærd har haft på Italien i tidernes løb, fra før grækerne gik i land på Sicilien

Så lige meget hvor du beslutter at fejre din jul, og med hvilke traditioner, så håber vi, det bliver en begivenhedsrig, hjertevarm og glædelig tid.

God Jul / Buon Natale

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller. 

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Italien

 

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere