3 kvarterer ved kanalerne, du skal besøge i Amsterdam

Læs om 3 hyggelige kvarterer ved Amsterdams kanaler

Amsterdam er en af mine yndlingshovedstader i Europa, for den er perfekt til en storby-getaway! Byen er tilpas lille til at være overskuelig og nem at bevæge sig rundt i til fods, og du kan nå meget på en forlænget weekend! Samtidig har Amsterdam alt, der kendetegner en rigtig storby i form af shopping, spisesteder og seværdigheder af internationalt format. Og så er Amsterdam samtidig cool og med på beatet, og der konstant dukker nye oplevelser og spisesteder op. Så der er ingen grund til ikke at vende tilbage, selvom du har besøgt byen før!

Der er meget at opleve og se i Amsterdam, og det vil være nær sagt umuligt at få det hele med! Så her får du i stedet en introduktion til nogle af mine egne favoritkvarterer omkring kanalerne midt i byen: De 9 Gader, Jordaan og Haarlemmerbuurt. Du får et par af mine yndlingssteder, men de tre kvarterer flyder over af små stræder, specialbutikker og godt gemte restauranter, så jeg vil i høj grad opfordre dig til at gå på opdagelse på egen hånd.

Lad bare mavefornemmelsen styre om du går langs kanalen, krydser en bro eller drejer til højre eller venstre ved næste hjørne!

De 9 Gader: Et indbydende kvarter, der er indbegrebet af Amsterdam

De 9 Gader er et must, når du besøger Amsterdam. Jeg vil faktisk gå så vidt som til at sige, at kvarteret er indbegrebet af byen. Her er et sindrigt netværk af små gader og selvfølgelig de kanaler, som byen er så berømt. I De 9 Gader krydser du vandet på pittoreske broer, og du går mellem velholdte historiske huse med smalle, farvede facader, der læner sig op ad hinanden som gamle venner. I gadeplan byder kvarteret på restauranter, caféer, små kaffebarer, vinbarer og massevis af især tøjbutikker.

De 9 mondæne gader, der har givet kvarteret navn, ligger i forlængelse af hinanden på et forholdsvis lille areal, og det er næsten som at gå rundt i et portkort. Jeg er særligt vild med Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat og Wolvenstraat, der rummer et godt mix af caféer, luksus- og designertøj, vintage og små selvstændige butikker. Lov mig at du besøger Van Wonderen Frieten på Runstraat, hvor du får en fabelagtig burger og gode fritter, som du kan tage med dig og spise med benene dinglende over kajkanten ved en af kanalerne.

Det 5-stjernede The Dylan Amsterdam ligger i kvarteret omkring De 9 Gader

Mod syd ved Leidsestraat finder du et mere mainstream område i udkanten af De 9 Gader. Her er en del kæderestauranter og high streetbutikker, som du også finder i mange andre storbyer. Jeg vil alligevel anbefale dig at gå en tur forbi, for her finder du også en af mine yndlingsbutikker: Art Unlimited ligger på hjørnet ved Keizersgracht, og sælger plakater, fotokunst, postkort og notesbøger. Jeg kan bruge timevis her!

Jordaan: Afslappet og kunstnerisk gammelt arbejderkvarter

Jordaan er et gammelt arbejderkvarter, der ligger nordvest for De 9 Gader. Her er stadig en hverdagsagtig atmosfære på den bedst tænkelig måder, selvom kvarteret har gennemgået en bysanering, og flere turister også finder vej hertil. Jordaan har en kreativ og kunstnerisk vibe, og her er mere roligt og alternativt end De 9 Gader. Du kan gå på jagt efter de hyggelige hofjes, som er små baggårde med haver, der findes i hobetal i Jordaan. Kvarteret er også overstrøet med skæve og originale butikker, kunsthåndværkere og gallerier og desuden en del gode etniske spisesteder.

Min favorit blandt disse er d&a hummus bistro, som ligger på Westerstraat. Den lille café er næsten som at besøge Mellemøsten eller Marokko, og du får en superlækker myntethe og selvfølgelig et stort udvalg af hummus med forskelligt tilbehør. Et godt sted at hvile benene og samle energi til resten af dagen!

Der er i øvrigt også i udkanten af Jordaan, ned mod Prinsengrachtkanalen, at du finder en af Amsterdams allermest berømte attraktioner: Anne Franks Hus.

Haarlemmerbuurt: Lokalt og livligt handelskvarter

Ved jernbanen og over De 9 Gader og Jordaan ligger et lille, livligt kvarter, der hedder Haarlemmerbuurt. Her er altid liv og glade dage, og jeg elsker at slå mig ned på Haarlemmerdijk, der er hovedpulsåren i kvarteret, og bare se på gadelivet, der udfolder sig omkring mig. De lokale er i gang med hverdagens gøremål. Nogle køber ind i de små delikatesseforretninger på vej hjem fra arbejde, andre får en hurtig kaffe på en af de mange caféer, mens andre igen skubber klapvogne og cykler gennem mylderet.

Haarlemmerdijk er et langt butiksstrøg med både specialforretninger, spisesteder, tøjbutikker, interiør, tatovører og meget andet. Gaden munder ud på Haarlemmerplein, en plads med et ugentligt økologisk madmarked, hvor du i øvrigt også finder den gode tøjbutik Tally-Ho og den indbydende DIS Dinner Shop, hvor du kan købe lækre middagsretter og salater som takeaway.

Når jeg har fået nok af mylderet på Haarlemmerdijk, spadserer jeg til udkanten af Haarlemmerbuurt, der hvor to kanaler krydser hinanden ved Prinsengracht/Brouwersgracht. Her er roligere, mere luftigt og lyst, og jeg elsker at gå langs vandet netop her og forestille mig, at jeg selv bor på en af de mange husbåde, der ligger fortøjet ved kajen. Som det er nu må jeg nøjes med at besøge Amsterdam så tit, det er muligt!

Se alle Hideaways i Amsterdam her

Mere fra Emilie Fuglsang

5 forskelle på din ferie i Italien for 20 år siden og i dag

Her hos In-Italia har vi givet de rejselystne muligheden for at opleve...
Læs mere