4 ting, du måske ikke vidste om Palma på Mallorca
Skrevet av Marie
2024-02-18
4 ting, du måske ikke vidste om Palma på Mallorca
Mens mange af byerne på det spanske fastlands-kontinentet har vundet så stor berømmelse, at næsten alle ved et eller andet om dem, selv når de ikke har været der, står Palma på Mallorca ofte ikke forrest i hukommelsen. Derfor følger her 4 ting, du måske ikke vidste om byen, der er hovedstad for de Baleariske Øer og som foruden Mallorca tæller øerne Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera og Conejera.
1. Årlig gennemsnitstemperatur på 18 grader
De Baleariske Øer er berømte for deres gode klima - og det er der en god grund til. Den årlige gennemsnitstemperatur i Palma ligger således på de behagelige 18 grader, med den højeste årlige gennemsnitstemperatur i august på 26 grader og den laveste årlige gennemsnitstemperatur i januar på omkring 12 grader. I ekstreme tilfælde kan det dog blive helt op til 40 grader varmt i sommermånederne, og det er også hændt få gange, at der har været frost om vinteren i byen, men dette er særtilfælde.
Til denne elskværdige gennemsnitstemperatur bidrager naturligvis byens mange soltimer, der kulminerer i juli med hele 342 soltimer i gennemsnit - og 165 soltimer i de mindst solrige måneder, som er november og januar.
2. Spaniens tredjestørste lufthavn
Selvom Palma ikke florerer blandt de tre mest kendte byer i Spanien, så er det faktisk den by i Spanien, der har den tredjestørste lufthavn, kun overgået af lufthavnene i den spanske hovedstad Madrid og Kataloniens hovedstad Barcelona. Palma er således genstand for næsten 23 millioner passageres rejseaktivitet hvert år, og med en kapacitet til at betjene 12000 passagere hver time.
Lufthavnen har en historie, der går helt tilbage til 1920´erne, hvor den oprindeligt var mellemstation for de fly, der skulle bringe post ud til de Baleariske Øer fra fastlandet. Den første store dramatiske stigning i antallet af rejsende skete i begyndelsen af 1960´erne, hvor passager-antallet nåede op på en million og siden da er tallet blevet ved med at stige, selvom der kan være små tilbagefald fra år til år.
De største rejsedestinationer for lufthavnen er fastlandet Spanien, Tyskland og Storbritannien; f.eks. tegner alene ruten til Düsseldorf sig for næsten en million passagere om året, takket være Mallorcas popularitet blandt nordeuropæere.
3. Byen var under maurisk herredømme - og blev plyndret af vikingerne
Det er velkendt, at Spaniens mest sydlige region Andalusien var under maurisk herredømme i flere århundreder, men det er knap så velkendt, at også de Baleariske Øer havde besøg af de berømte, og berygtede, mauriske bosættere.
Palma var således under maurisk herredømme i mere end 300 år, fra året 902 til året 1229, men faktisk ankom maurererne allerede til byen i begyndelsen af det ottende århundrede og havde enklaver i byen side om side med kristne enklaver. Det var dog først i 902 (nogle kilder hævder, det var i 903), at den mauriske general Issam al-Khawlaní, med støtte fra emiren af Córdoba, Abn Allah, erobrede hele byen, og blev der indtil den i 1229 blev erobret af den spanske konge Jaime I af Aragonien.
En interessant mellemregning i den henseende er, at det blandt andet var gentagne plyndringer fra vikingerne, og den uro og mangel på stablilitet, disse plyndringer havde skabt i byen, som tjente som løftestang for maurernes erobring.
4. Den verdensberømte maler og skulptør Joan Miró boede i Palma
I 1940, under Den Anden Verdenskrig, flygtede den nu verdensberømte spanske maler, skulptør og keramiker Joan Miró fra Paris, som var blevet besat af nazisterne. Efter et kort ophold i Normandiet og Katalonien søgte han ad flere omgange tilflugt i Palma, hvor han slog sig permanent ned i 1954 og blev indtil sin død i 1983. Hans atelier fra den tid står endnu åbent for interesserede gæster.
Du kan læse mere om Mirós mallorquinske refugium i en tidligere artikel her på bloggen.
Hvis du får lyst til selv at opleve Palma fra ét af vores hideaways på Mallorca, kan du her se en beskrivelse af alle vores hideaways på øen.