5 grunde til at rejse til Piemonte

Vinmark og landsby i Piemonte
Vinmark og landsby i Piemonte

Lonely Planet har netop offentliggjort deres liste over de bedste regioner i verden at besøge næste år. Listen toppes af Piemonte, som ifølge rejseguiden (for) længe har været en velbevaret hemmelighed blandt rejsende, som elsker kunst og god mad. Det vil måske ændre sig nu, hvor den berømte rejseguide har rettet blikket mod den norditalienske region.

Piemonte vinder den prestigefyldte førsteplads foran andre enestående regioner rundt om i verden såsom det skotske højland og Normandiet i FrankrigLonely Planet giver selv fem grunde til, hvorfor det netop er Piemonte for foden af Alperne, du skal rejse til i 2019:

San Carlo-pladsen i Torino
Torino var fra 1861 til 1865 Italiens hovedstad.

1. Den smukke hovedstad Torino

Det kan undre, hvorfor regionshovedstaden Torino som rejsemål stadig står i skyggen af Italiens andre storbyer. Det skyldes måske, at hjembyen for de store Fiat-fabrikker har ry for blot at være en stor, lidt grå industriby. Intet kunne dog være mere forkert.

Torino er ganske rigtigt en af Italiens vigtigste industribyer, men har også meget andet at byde på. Som Lonely Planet fremhæver, kan du på en rejse til Torino således opleve storslået arkitektur og fordybe dig i det piemontesiske køkkens herligheder på klassiske caféer og restauranter, mens du betragter livet, som det udspiller sig på de elegante piazzaer.

Kommer du her på en regnvejrsdag eller søger du ly for den hede middagssol, kan du i en stor del af centrum gå omkring i ly af store, stilfulde arkader, som oprindeligt skulle beskytte den kongelige Savoy-familie mod vejrliget. I dag giver arkaderne dig mulighed for tørskoet at gå på opdagelse blandt mærkevarebutikker på den eksklusive Via Roma, før du slår dig ned på den berømte Caffé San Carlo, hvis overdådige udsmykning er et besøg værd i sig selv.

Gå heller ikke glip af Torinos spændende museer. Har du kun tid til at besøge ét, bør det være det egyptiske museum, Museo Egizio, der er det bedste af sin slags uden for Egypten. Selv hvis du ikke er specielt interesseret i historie eller være arkæologi, vil du med garanti blive fascineret af museets mumier, der kan betragtes helt tæt på. Disse og de mange andre interessante genstrande kan både voksne og (lidt større) børn nemt bruge et par timer på at studere.

Vinmark ved Barolo i Piemonte
Vinmark ved Barolo i Piemonte.

2. Barolo

For gourmeter er Piemonte ikke ukendt. De er således i årtier rejst hertil fra hele verden for at udforske regionens køkken og ikke mindst vine. Lonely Planet fremhæver Barolo, som da også kaldes for “kongernes vin”. Samtidig er Barolo navnet på den lille landsby, hvor Falletti-slægten grundlagde den berømte vin. Barolo er dog bare en af de mange charmerende landsbyer og gode vine, du kan opleve på en vinrejse til Piemonte.

Piemonte, som opdeles i 59 vindistrikter, er den af Italiens 20 store vinregioner med flest vine, der kan pryde sig af den fine DOCG-udmærkelse (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Der er alligevel noget befriende usnobbet over vinproduktionen i området. Mange af Piemontes vingårde er da også åbne for besøgende og giver dig mulighed for at komme helt tæt på produktionen af Barolo, Barbaresco og de andre anerkendte vine.

Lago d'Orta
Lago d’Orta med Isola San Giulio. Foto: Florian Plag, CC BY 2.0.

3. Lago d’Orta

Piemonte er Italiens næststørste region (efter Sicilien) og rummer en stor landskabsmæssig variation med alt fra den store, flade Poslette til Italiens højeste bjerg, Monte Bianco (4.810 meter). Nogle af de mest populære rejsemål ligger dog omkring regionens søer. Især friluftsentusiaster nyder godt af de mange cykel- og vandreruter omkring søerne, der ofte er præget af en smuk uspoleret natur. Samtidig ligger der talrige billedskønne småbyer ned til søerne, som ikke blot har en fantastisk beliggenhed, men også emmer af autentisk italiensk atmosfære uden spor af masseturisme.

Lonely Planet fremhæver Ortasøen, som ligger umiddelbart vest for den mere kendte Maggioresø på grænsen til Lombardiet. Her kan du spadsere en tur og nyde stemningen i den lille middelalderby Orta San Giulio, hvorfra du kan se over til den lille ø Isola San Giulio.

Trøffel på risotto
Trøffel på risotto. Foto: Bluumwezi, CC BY 2.0.

4. Alba

Rejser du til Piemonte i efteråret, er det oplagt at besøge Alba i den sydlige del af regionen. Det er nemlig fra oktober til december, at jagten på den eftertragtede hvide trøffel, tartufi bianchi, går ind her. Flere steder har du mulighed for at gå med på jagten og se, når de specialtrænede hunde forsøger at snuse sig frem til de værdifulde underjordiske svampe. Trøffelfestivalen La Fiera del Tartufo er desuden en enestående kulturel oplevelse for hele familien med opvisninger, væddeløb og naturligvis et stort trøffelmarked.

Læs mere om Italiens trøfler

IIvrea
Under den store appelsinkamp, Battaglia delle arance, beskydes vogne med soldater af folket på jorden. Foto: Lupo, CC BY-SA 2.5.

5. Vild madkamp i Ivrea

Italiens største madkamp finder sted i forbindelse med en tre-dages festival i Ivrea i februar, hvor tonsvis af appelsiner flyver gennem luften på byens centrale torv. Oprindelsen til denne bizarre tradition, som har flere hundrede år på bagen, er lidt uklar, men eftersigende er appelsinkampen en genopførsel af et lokalt bondeoprør mod en tyran i det 12. århundrede.

Kun deltagerne oppe i vognene, der beskydes fra alle sider, bærer en beskyttende hjelm. Kommer du for tæt på den farverige appelsinkamp, er der derfor en vis risiko for at få et blåt øje.

Rejser til Piemonte

De fem ovenstående oplevelser og seværdigheder er bare et lille udpluk af det, du kan opleve på en ferie i den smukke norditalienske region. Har du fået lyst til selv at udforske Piemonte? Escapeaway Rejser har gjort dig nemt for dig at finde en god feriebolig i Piemonte, som kan være det perfekte udgangspunkt for en oplevelsesrig ferie. Find din rejse til Piemonte her.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere