5 historiske områder du skal opleve i Athen

Athen
Athen byder på mange spændende områder og bydele der kan dateres mere end 3000 år tilbage i tiden

Athen er en af Europas ældste byer, og er særligt kendt for sine mange gamle ruiner og historiske seværdigheder, der kan dateres flere tusind år tilbage i tiden. Her har vi samlet 5 af Athens historiske områder med seværdigheder, som du bør opleve på din ferie i den græske hovedstad.

Akropolis – Athens største seværdighed

Akropolis i Athen
Akropolis var centrum for Athens oprindelse for mere end 3000 år siden.

Akropolis, der på græsk betyder “den høje by”, kan man vidst roligt sige, er Athens største seværdighed. Det var her, at Athens historie begyndte for mere end 3000 år siden. Akropolis kan nemlig dateres helt tilbage til bronzealderen og den mykenske tidsalder, som peioden omkring 1600-1100 f.Kr. bliver kaldt i græsk historie. Mykenerne opførte et palads på toppen, der husede den daværende lokale hersker blandt det mykenske folk, omkranset af en stor mur, for at holde uvedkommende ude og beskytte mod angreb. Det var først flere hundrede år senere efter faldet af det mykenske folk, at de paladser og templer du kan opleve resterne af på Akropolis i dag, blev opført.

I dag er der desværre ikke mange spor tilbage fra det mykenske folks tid på Akropolis. På vest-siden kan du stadig opleve få rester fra den mykenske mur nær Propylaea-indgangsporten. Men det mykenske palads er sandsynligvis blevet ødelagt af ildebrand eller jordskælv. Senere blev det ikoniske Erechtheion palads opført der, hvor man mener at det mykenske palads oprindeligt stod.

Erechtheion var den sidste bygning der blev opført i en serie af flere i det 5. århundrede f.Kr. Mange af disse var dedikerede til de græske guder og gudinder, og blev opført i Athens “guldalder” i årene 460-430 f.Kr. Iværksætteren for dette var Perikles, en græsk politiker og general, der havde stor indflydelse i politik i Athen i det 5. århundrede f.Kr. Efter han kom til magten, påbegyndte han et kæmpe bygge- og restaureringsprojekt der var 50 år undervejs. Udover Erechtheion inkluderede projektet blandt andet også Parthenon, Propylaea-indgangsporten, Athena Nike-templet og de nordlige og sydlige mure.

Er du interesseret i at opleve mere af Akropolis’ historie, kan du også besøge Akropolis Museet få hundrede meter fra de gamle ruiner.
Adgang til Akropolis og museet er mod betaling.

Vil du bo tæt på Akropolis kan vi anbefale følgende hoteller:

Herodion Hotel
AthensWas Design Hotel
Divani Palace Acropolis

Plaka – Athens ældste bydel

Plaka Grækenland
I  Plaka finder du smalle gader i græske blå og hvide farver, der giver kvarteret en ø-havs-atmosfære.

Plaka-kvarteret nord-øst for Akropolis er Athens ældste bydel. Bydelen blev bygget ovenpå antikkens Athen, og blev kendt som “gudernes bydel”, grundet den tætte placering til Akropolis. Plaka kan ligeledes dateres tilbage til den mykenske tidsalder for mere end 3000 år siden. Bydelen opstod primært nord for Akropolis, omkring den græske agora. Agoraen fungerede som en central, offentlig forsamlingsplads i datidens Athen, og havde en vigtig funktion i samfundet.

Plaka har gennem tiden været udsat for lidt af hvert. I 1458 blev Athen erobret af tyrkerne og byen blev en del af det Ottomanske kejserrige. Plaka blev i den sammenhæng base for den tyrkiske guvernør, og blev derfor i denne tidsperiode kendt som Athens tyrkiske kvarter. I 1884 brændte en stor del af Plaka, hvilket gav arkæologer mulighed for at udforske området. På den måde blev flere af de romerske ruiner opdaget, i det vi i dag kender som Monastiraki. I Plaka og Monastiraki finder du også Adrianou, byens ældste gade der stadig er i brug i dag. Gaden er opkaldt efter den romerske kejser Hadrian, og har stadig sit originale layout.

Plaka er i dag en af Athens mest attraktive bydele, og tiltrækker mange turister. Med sine hyggelige, smalle gader med neoklassiske huse, små butikker og tavernaer, samt små kvarterer med græsk ø-havs-atmosfære, er det bestemt et besøg værd.

Ønsker du at bo i Plaka kan vi anbefale følgende hoteller:

101 Adrianou Luxury Urban Stay
A77 Suites by Adronis

Monastiraki – Oplev de romerske ruiner

Hadrians bibliotek Monastiraki
I Monastiraki kan du opleve flere romerske ruiner, blandt andet Hadrians bibliotek.

I omkring år 146 f.Kr. gjorde romerne deres indtog i Grækenland, erobrede Athen og satte deres præg på byen. I centrum kan du opleve ruiner fra flere romerske bygninger, særligt fra perioden hvor den romerske kejser Hadrian var ved magten. Hadrian havde et ønske om at gøre Athen til den kulturelle hovedstad i det romerske kejserrige, og han opførte derfor flere templer og andre bygninger mens han regerede fra år 117-138 e.Kr.

I dag kan du se resterne af flere af Hadrians bygninger i det centrale Athen. I Monastiraki kan du opleve resterne fra Hadrians bibliotek fra år 132 e.Kr., ikke langt fra det romerske forum, opført af Kejser Augustus i årene fra 19-11 f.Kr. Biblioteket var på daværende tidspunkt det største i Athen, og opbevarede vigtigt litteratur og dokumenter. Det blev også brugt til blandt andet forelæsninger og undervisning i filosofi. Det var også Hadrian der færdiggjorde templet dedikeret til Olympiske Zeus, hvis rester du kan se øst for Akropolis. Her kan du også se den buegang, der senere blev opført for at hædre Hadrian for hans mange berigelser til byen.

Vil du bo i Monastiraki tæt på de romerske ruiner kan vi anbefale følgende hoteller:

Adrian Hotel
360 Pop Art Hotel

Pnyx – Demokratiets oprindelsessted i Athen

Pnyx Athen
Bakkeområdet Pnyx siges at være der, hvor demokratiet havde sin oprindelse i Athen. I baggrunden ses Akropolis og Lycabettus-højen.

I bakkelandskabet ved Filopappou vest for Akropolis finder du Pnyx bakkeområdet. Her på en flad, stenet bakketop eroderet over tid, mødtes athenerne helt tilbage til det 5. århundrede f.Kr. til deres daværende populære forsamlinger. Pnyx betyder “tæt pakket sammen” på græsk, og bakketoppen blev det officielle mødested for forsamlinger vedrørende vigtige beslutninger for byen. Demokratiet opstod i Athen, og det siges, at Pnyx var stedet det skete, muligvis som det første.

Athenerne konstruerede tidligt i det 5. århundrede f.Kr. et podium mod nord, så taleren kunne ses og høres af tilskuerne der stod eller sad på bakkeskråningen. Senere i samme århundrede blev dette dog lavet om. Podiet blev fjernet og et nyt blev bygget mod syd, hvor en stor afsats støttet af en stenmur samt en trappesats dertil blev konstrueret. Senere i det 4. og 3. århundrede f.Kr. blev Pnyx yderligere genopført og udvidet. Også flere tilhørende byggeprojekter i området blev påbegyndt, men disse blev dog ikke færdiggjort. 

Det er uvist præcist hvor længe Pnyx blev brugt som det officielle forsamlingssted. I det første hundrede f.Kr. blev forsamlingerne flyttet til Dionysos amfiteatret på Akropolis’ sydside. Efter romerne indtog Athen, blev noget af Pnyx brugt som helligdom dedikeret til guden Zeus, hvor tilbedelser og ofringer fandt sted.

I dag er der blot lidt tilbage i området fra Pnyx’ storhedstid. Du kan opleve de indhuggede trappetrin op til podiet og skraveringer i klippen fra helligdommen til Zeus, samt enkelte spor fra de ufuldendte bygninger. Men ikke desto mindre er Pnyx et af Athens mest betydningsfulde historiske områder.

Kerameikos – Fra keramikernes kvarter til Athens største kirkegård

Kerameikos Athen
I Kerameikos arkæologiske park kan du opleve de mange udgravninger fra datidens kirkegård

Kerameikos-kvarteret er beliggende nordvest for Plaka og Monastiraki. Et lille område, men bestemt ikke et uden betydning. Kerameikos var oprindeligt to forskellige dele, der omtales som indre Kerameikos og ydre Kerameikos. Det indre Kerameikos var i det første årtusinde f.Kr. hjemsted for mange pottemagere, keramik-butikker og opbevaring af ler. Det siges, at kvarteret fik sit navn derfra. Det ydre Kerameikos bestod af gravpladser og kirkegård, der siges at have eksisteret siden omkring det tredje årtusinde f.Kr., da der oprindeligt løbe en flod her, der var vigtig for datidens samfund. Først omkring år 1200 f.Kr. blev det en organiseret kirkegård, og i perioden fra omkring år 800-480 f.Kr. blev mange grave og monumenter bygget, og kirkegården voksede derfor betydeligt.

I 478 f.Kr. blev en ny bymur bygget omkring datidens Athen, der gik igennem Kerameikos. Derfor ændrede det områdets udseende drastisk, da to byporte blev opført her, med veje der ledte ud af Athen. Senere blev andre betydningsfulde bygninger og monumenter også opført i området, blandt andet Pompeion, en vigtig bygning i forbindelse med datidens Panathenaic festivaler, der blev afholdt i Kerameikos. Da den romerske general Sulla belejrede Athen omkring år 86 f.Kr., blev mange af disse monumenter og bygninger dog ødelagt.

Udgravninger af Kerameikos begyndte i 1870 og har været i gang lige siden. Store dele af området mangler dog stadig at blive udforsket, da de er begravet under det moderne Athens bygninger og veje. Men under udgravningerne til Kerameikos metrostation og udvidelsen af Athens metro i starten af 00’erne, blev flere store fund gjort i området. Ca. 1000 grave fra det 5. og 4. århundrede f.Kr. blev fundet, og mange af disse er senere blevet sat i sammenhæng med pesten, der hærgede Athen i 430-427 f.Kr., og som var skyld i en tredjedel af befolkningens død. 

I dag kan du opleve det store område med udgravninger i Kerameikos arkæologiske park og museum, med rester fra grave, bymuren, byportene og andre fund.
Adgang til den arkæologiske park og museum er mod betaling.

Vil du bo tæt på Kerameikos arkæologiske park og museum kan vi anbefale hotellet:

The Foundry Suites

Flere hoteller i Athen

Tags fra artiklen
, , , ,
Mere fra Sofia Frederikke Bach

10 steder du skal besøge på din ferie i Bruxelles

Bruxelles er Belgiens hovedstad, og en skøn destination for din storbyferie. Her...
Læs mere