5 seværdigheder i Montmartre du skal opleve på din ferie i Paris

Paris Montmartre
Montmartre-kvarteret er især kendt for den berømte kirke Sacré-Coeur

Det berømte Montmartre-kvarter i Paris’ 18. arrondissement gemmer på mange spændende seværdigheder, store som små. Og der er rig mulighed for mange unikke oplevelser i et af Paris’ hyggeligste kvarterer. Fra de smalle brostensbelagte gader, dygtige gadekunstnere og atmosfæriske caféer til de ikoniske møller, spændende museer og en af Paris’ mest berømte kirker. Her har vi samlet 5 seværdigheder i Montmartre, der gemmer på hver sin særlige historie og oplevelse.

Sacré-Coeur – Den berømte kirke på Montmartres bakketop

Sacre-Coeur Paris
Den smukke hvidkalkede kirke tiltrækker mange turister til Montmartre

Først og fremmest skal du naturligvis besøge den berømte og ikoniske kirke, Sacré-Coeur, der nok er Montmartres mest berømte seværdighed.

Inden Den Franske Revolution i slutningen af 1700-tallet, stod der på Montmartres bakketop et stort, katolsk nonnekloster. Men under revolutionen blev dette dog ødelagt og nonnerne blev hængt. Knap hundrede år senere, i 1875, gik konstruktionen til en kirke i gang. Kirken blev dedikeret til Jesu Hellige hjerte, et betydningsfuldt symbol for Guds kærlighed til mennesket, og en vigtig del af de katolske gudstjenester. Deraf fik kirken navnet Sacré-Coeur, der oversat betyder Hellige Hjerte.

Gå en tur op til kirken ad bakken i Louise-Michel-parken, og nyd den betagende udsigt over byens tage fra toppen. Adgang til Sacré-Coeur er gratis, men enkelte dele af kirken er mod betaling. Kirken er åben mellem kl. 06.00 og 22.30.

Vil du bo tæt på Sacré-Coeur kan vi anbefale Appart’hôtel Odalys Paris Montmartre (ca. 200 m) og Mom’Art Hotel (ca. 450 meter).

Moulin Rouge – Mere end 120 år med underholdning

Moulin Rouge
Det ikoniske og berømte Moulin Rouge i Montmartre har i mere end 120 år budt på shows og underholdning

Du kender måske Montmartres ikoniske revybygning fra den Oscar-vindende film Moulin Rouge! fra 2001, med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollerne. Men virkelighedens Moulin Rouge gemmer også på en fortælling, og har i mere end 120 år været Montmartres mest populære sted for underholdning og shows. 

Moulin Rouge blev opført i 1889, med formålet om at skabe et sted med underholdning i det daværende fashionable, men stadig lidt afsides, kvarter. Det blev hurtigt en kabaret der tiltrak sig opmærksomhed fra berømte kunstnere, som Pierre-Auguste Renoir og Henri de Toulouse-Lautrec. I starten optrådte kendte dansere, mens tilskuerne drak champagne og festede. Moulin Rouge blev derfor et attraktivt sted for morskab og underholdning. Det var i samme periode at den ikoniske cancan-dans opstod, der sidenhen er blevet associeret med Moulin Rouge.

I 1915 blev Moulin Rouge ødelagt af en brand, og der gik omkring 10 år før det blev genopbygget. Denne gang som et teater og med en ny vision. Med den kendte franske skuespiller og sanger, Mistinguett, som meddirektør, blev flere af hendes ikoniske sange også associeret med Moulin Rouge. Men efter Mistinguett forlod teatret, blev Moulin Rouge endnu en gang transformeret. Denne gang som en danseklub med sang, musik og dans, og både Edith Piaf og Yves Montand optrådte her i 1940-erne. Trods de kendte optrædener, gik det dog ned ad bakke for Moulin Rouge i denne periode. I 1950’erne blev Moulin Rouge renoveret, i håbet om at genskabe kabareten med dens oprindelige sjæl og vision, og endnu engang som et sted for morskab og underholdning med optrædener og shows af talentfulde artister.

I dag benyttes Moulin Rouge fortsat til shows. Adgang til teatret er kun muligt ved køb af billet til et show. Billetterne er ikke i den billige ende, og skal købes i god tid, men er du ude efter en unik og uforglemmelig oplevelse, er det bestemt et besøg værd.

Vil du bo tæt på Moulin Rouge kan vi anbefale Timhotel Opera Blanche Fontaine (ca. 200 m) og Hotel Joke Astotel (ca. 200 m)

Le Passe-Muraille – Manden der kunne passere igennem mure

Le Passe-Muraille Montmartre
En besynderlig statue på muren ved torvet Place Marcel Aymé fanger blikket

På det lille torv Place Marcel Aymé midt i Montmartre, finder du en besynderlig skulptur på en mur. Le Passe-Muraille,”ham, der passerer igennem mure”, er en skulptur af en mand, der sidder fast i muren. Skulpturen er baseret på karakteren i novellen af samme navn, af den franske forfatter Marcel Aymé, hvem torvet også er opkaldt efter.

Novellen handler om manden Dutilleul, der under en kort strømafbrydelse pludselig får evnen til at kunne passere igennem vægge. Han kontakter lægen, der giver ham nogle piller, der nedsætter evnen. Men da det ikke umiddelbart giver ham problemer, gemmer han pillerne væk, som lægen har givet ham. For en stund ignorerer han sin nye evne, men på et tidspunkt nærer lysten ham alligevel. Men da han begynder at passere igennem vægge, overvælder evnen hans sunde fornuft og integritet. Overvældet af sin nye tilværelse, forsøger han at dulme det med smertestillende, men får i farten i stedet taget glasset med pillerne fra lægen. Uvidende om sin fejl, fortsætter han med at passere igennem vægge på sin vej. Men da han forsøger at gå igennem muren på Rue Norvins, begynder virkningen af pillerne at sætte ind, og Dutilleul bliver fanget i muren for evig tid.

Skulpturen af Dutilleul er blevet et af Montmartres vartegn, dedikeret til Marcel Aymé og hans historier. Det siges at bringe held, hvis man gnider statuens ene hånd, og derfor forbliver denne skinnende, fra alle dem der dagligt besøger Dutilleul og trykker hans hånd.

Vil du bo tæt på Le Passe-Muraille kan vi anbefale Timhotel Montmartre (ca. 300 m)

Cimetière de Montmartre – Oplev de kendtes grave

Cimetiere Montmartre
På Montmartres kirkegård kan du opleve mange smukke grave og skulpturer af kendte franskmænd

Montmartres kirkegård, Cimetière de Montmartre, er ikke lige så stor som den kendte Père Lachaise-kirkegård, ej heller ligger her lige så mange berømte grave. Men kirkegården har alligevel en betydning, og er udover Sacré-Coeur et af Montmartres mest kendte vartegn.

Kirkegården blev opført i 1825, da der i Paris’ turbulente tid under Den Franske Revolution blev overfyldt på Paris’ andre kirkegårde. Oprindeligt fandtes der her et stenbrud, der under revolutionen blev benyttet til massegrave til alle dem der døde under revolutionen. Dermed gik planerne om at bygge endnu en kirkegård i gang, og stenbruddet blev til en rigtig kirkegård i starten af det 19. århundrede. Først blev denne kendt som Cimetière des Grandes Carrières, Kirkegården af Store Stenbrud, og senere som Cimetière de Montmartre.

Montmartres kirkegård er den eneste kirkegård i Paris, der udelukkende har sine to originale indgange, og på intet tidspunkt senere hen har fået tilføjet flere. I dag kan du opleve berømtes grave tilhørende bl.a. forfatteren Alexandre Dumas, sangeren Dalida, filminstruktøren Francois Truffaut og komponisten Jacques Offenbach.

Adgang til kirkegården er gratis og kan besøges mellem kl. 09.00 og 18.00.

Vil du bo tæt på Montmartres kirkegård kan vi anbefale Citadines Montmartre Paris (ca. 30 m) og Terrass Hotel (ca. 250 m).

Le Mur des Je t’aime – Kærlighedens Mur

Le Mur des Je t'aime
Kærlighedens Mur, hvorpå der står skrevet “jeg elsker dig” på mere end 250 sprog, er blevet endnu et vartegn i Montmartre

Le Mur des Je t’aime, “Kærlighedens Mur” er en lille, gemt seværdighed i Montmartre. Men ikke desto mindre er det en romantisk seværdighed, der dagligt besøges af mange forskellige kærestepar.

I den lille park Jehan Rictus, finder du Le Mur des Je t’aime, der er ca. 40 kvm stor. Muren blev opført i år 2000, efter en idé af kalligrafisten Frédéric Baron. Bestående af 612 kakler af lakeret lava, hvorpå der står skrevet “jeg elsker dig” 311 gange på mere end 250 forskellige sprog, er muren siden blevet endnu et af byens mange vartegn. De røde aftegninger skulle eftersigende repræsentere stykker af et knust hjerte, og symbolisere menneskeheden, der er blevet revet fra hinanden, som væggen med sine mange kærlighedserklæringer forsøger at sætte sammen igen.

Adgang til muren og parken er gratis, og kan besøges mellem kl. 9.00 og 19.30.

Vil du bo tæt på Kærlighedens Mur, kan vi anbefale hotellet Timhotel Montmartre (ca. 250 m)

Flere hoteller i Paris

Mere fra Sofia Frederikke Bach

10 steder du skal besøge på din ferie i Bruxelles

Bruxelles er Belgiens hovedstad, og en skøn destination for din storbyferie. Her...
Læs mere