Afslappet ferie væk fra turistmasserne i Calabrien

Tropea
Tropea. Stranden lokker, men der er venter også en fabelagtig udsigt oppe fra klippen. Foto: Luca, CC BY-SA 2.0.

Det kan ofte godt betale sig at søge ud i de afkroge af Italien, hvor andre turister endnu ikke har været (i hobetal i hvert fald). Her er kun lutter fordele at høste; ferieoplevelsen bliver mere autentisk, ofte er priserne og retterne på restauranterne både billigere og mere genuine, idet man kommer væk fra de travle turistområder.

Samtidig ser og oplever man steder af Italien, hvor din nabo, kollega og venner endnu ikke har sat deres sandalaftryk. Italien rummer så meget mere end hvad indholdsfortegnelsen i de konventionelle guidebøger om Italien nævner.

Calabrien – lukket land?

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det… Det er ikke mange danskere der kender til Calabriens billedskønne strande, dejlige egnsretter og fortryllende natur på ”tåen af støvlen”. Calabrien er nemlig en lidet markedsført destination sammenlignet med nogle af Italiens andre dejlige regioner. Desuden er det ikke nemt at komme hertil, for regionens to lufthavne; Lamezia Terme og Reggio Calabria kræver mindst en mellemlanding fra dansk grund. Selvom det kan være lidt tidskrævende at tage til Calabrien, bør man ikke give op på forhånd. Calabrien er nemlig både et eksotisk og mange steder et turisttomt bekendtskab – lige et sted for de, der søger autentiske rammer og fantastiske småstrande uden for mange andre gæster.

Hvordan kommer du til Calabrien?

Man kan komme til Calabrien fra Napoli lufthavn (med direkte fly fra Kastrup). Det må dog i så fald anbefales at tage et eller to stop undervejs – fx nogle dages ophold i Cilento-området i det sydlige Campania. Vejnettet fra Napoli til Calabrien er såmænd udmærket, men turen er og bliver bare lang. Nogle flyver til Catania på Sicilien og kører den vej op til Calabrien, dvs. med færgeoverfart over Messinastrædet, og det kan give nogle dage også på Sicilien. Bare husk, man skal jo hele vejen tilbage igen!

Èn gang ankommet til Calabrien – på den ene eller anden måde – er man ikke i tvivl om at være landet i Syditalien. Gevæksterne, landskabet, husene – ja sågar byerne – oser af sydlig karakter og mangler noget af den ”orden” og ”blidhed” man finder i det ofte mere friserede Norditalien. Følelsen af at være landet i et mindre turistet område forstærkes med andre ord og ferien får et velkomment autentisk twist. Det at navigere rundt i de egne af Calabrien, hvor turismeservicerne ikke for alvor har set dagens lys, kan være lidt af en mundfuld for nogle, men en spændende udfordring for andre – en udfordring der kan lede til uventede og autentiske oplevelser i mødet med de lokale og den sydlandske hjælpsomhed og varme.

Populære steder

Nogle af de mest besøgte steder i Calabrien er kystnære Tropea og Capo Vaticano. Her findes der dejlige strande og høje klipper med mange slags ferieboliger, hvorfor udsigten er fænomenal. I klart vejr kan man skue mod Stromboli – der er blandt Europas mest aktive vulkanøer. Netop den varierede natur gør regionen så interessant, og variationen ses også i regionskøkkenet: I de bjergrige områder bærer egnsretterne præg af kød fra vildt, hvorimod man nærmere kysten typisk får fisk som tun, sværdfisk og skaldyr på tallerkenen.

Krystalklart vand, uspoleret natur og sparsom international turisme

I Calabrien kan man mange steder bo ganske billigt og er man til feriecentre med alle de faciliteter, man måtte ønske sig, er mulighederne også mange. Regionens lange kystlinje – både ud mod det Ioniske Hav og Middelhavet byder nemlig på mange smukke bugter og strandstykker, hvor feriecentre (villaggi) bygges til glæde for gæsterne, der typisk er italienere. Dog har især hollænderne – takket være direkte fly til regionen – også fået øjnene op for Calabriens skønhed, hvorfor ferien holdes her. Hollænderne er i det hele taget også vant til at feriere i bil og denne lyst til at køre i bil skal man også have i Calabrien, da det at komme rundt med det offentlige lader alt for meget tilbage at ønske. Bil er ubetinget den bedste måde at komme rundt i terrænet på.

Uberørte landskaber

Calabriens uspolerede landskaber og uberørte natur appellerer til de fleste og naturelskerne kan give sig i kast med regionens hele tre nationalparker; Aspromonte, Pollino og Sila samt et dusin naturreservater. Her findes mange anderledes dyre- og plantearter end dem vi har på vores breddegrader. De aktive kan begive sig ud på trekking- og mountainbike ruter og om vinteren endda stå på ski. Ellers er Calabrien kendt for sit milde klima med en årlig gennemsnitstemperatur på over de 15 grader.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere