Templernes Dal ved Agrigento på Sicilien

Concordia templet Agrigento
Concordia templet ved Agrigento.

Agrigento på den sydlige del af Sicilien i Italien er et epicenter for antik græsk arkæologi og næsten et must at besøge på rejse til Sicilien for enhver med historisk interesse.

Den vigtigste grund til at besøge Agrigento – der blev kaldt for “den kønneste af alle dødelige byer” af den gamle græske digter Pindar – er at vandre gennem Valle dei Templi (Templernes Dal), en enestående række doriske templer i gyldenfarvede sten, der strækker sig langs en bakkekam ud mod havet.

Agrigento UNESCO
Agrigento er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Større end Peterskirken i Rom

Grækerne, der første gang landede på Sicilien i det 8. århundrede f.Kr. begyndte at bygge disse templer omkring 300 år senere. I dag er de et af de mest fotograferede steder på Sicilien og den største samling af tidlig græsk arkitektur uden for Grækenland. Tempio della Concordia (Concordiatemplet), der blev opført omkring 430 f.Kr., er et af den oldgræske verdens fineste; med sine 34 ydre søjler intakte er det et af de to bedst bevarede græske templer nogetsteds. Det vældige Tempio di Giove (Zeustemplet – Zeus’ romerske modstykke var Jupiter eller Jove) er tre gange større og det tredjestørste græske tempel, der nogensinde blev bygget. Arkæologerne mener, at det har været større end Peterskirken i Rom.

Ved solopgang eller solnedgang er denne dal særlig imponerende. I begyndelsen af februar står dalen og de omgivende marker klædt i et brus af velduftende, hvide mandelblomster, og byen kaster sig ud i sin årlige festival med vogne, konkurrencer og marcipan i de mest forskellige former, fra fichi d’India (figenkaktus) til herlige citroner så naturtro, at man ligefrem får lyst til at presse dem.

Agrigento by
Templerne ligger tæt ved Agrigento by.

Tips til dit besøg

Templernes Dal ligger i det sydvestlige hjørne af Sicilien ca. 130 kilometer syd for Palermo. Selvom 130 kilometer ikke lyder af meget tager det tid at kører i bil på Sicilien, så planlæg din rejseplan derefter. Sæt også tid af til at besøge det fornemme arkæologiske museum. Den bedste tid at rejse til Agrigento er faktisk allerede fra februar og så frem til midt på sommeren, før den varme scirocco fra Afrika sætter ind.

Sicilien er en ø som nærmest er skabt til en ferie med både afslapning ved stranden og oplevelsesrige udflugter til spændende historiske seværdigheder.

Læs meget mere om rejser Sicilien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere