Akropolis i Athen – en seværdighed du ikke må gå glip af

Akropolis Athen
Akropolis er en seværdighed, som ikke er til at komme uden om i Athen. Foto: brando, CC BY 2.0.

Akropolis i Athen er måske det vigtigste monument fra antikken i den vestlige verden og skal du på storbyferie i Grækenlands hovedstad bør et besøg til Akropolis absolut indgå i dine rejseplaner.

Den græske civilisations guldalder

Det utroligt sofistikerede doriske tempel Parthenon, den fornemste byggebedrift i den græske civilisations guldalder og det største bygningsværk af sin art i Grækenland, har domineret det højeste punkt i bybilledet (akropolis betyder “øvre”, befæstet bydel”) siden det 5. århundrede f.Kr. Det var oprindeligt dedikeret til Athens bygudinde, Athena Parthnos (Jomfruen Athena) og så livligt bemalet (som alle andre bygninger på Akropolis), at en foruroliget Plutarch beklagende udtalte: “Vi forgylder og udsmykker vores by som en letfærdig kvinde”. I dag stråler det hvidgyldent i sollyset og vidner om sine senere funktioner op gennem historien som byzantinsk kirke, frankisk katedral og ottomansk moske.

Besøg museet som sidste punkt, og se her, blandt andre fremragende statuer, fire af de originale karyatider (engelsk. “unge kvinder fra Karyai”), der førhen tjente som søjler, og de marmorfriser, som Lord Elgin ikke overkom at fragte med sig hjem til England.

Akropolis’ ligger på et over 3 ha store plateau og er nemt at komme til med taxa eller bus. En gang om måneden, ved fuldmåne, har Akropolis åbent om natten. Når du planlægger din rejse til Athen og besøget på Akropolis, så prøv om du kan ligge besøget sidst på dagen, da Akropolis er bedst at besøge fra sidst på eftermiddagen til solnedgang.

Hellenikó Festival

Grækenlands største kunstneriske sommerbegivenhed, Hellenikó Festival, fremfører antikke dramaer, operaer, musik og ballet med berømte græske og internationale kunstnere. Herodes Atticus’ odeion (musikbygning) fra 100-tallet på sydskråningen af Akropolis har en legendarisk akustik. Hellenikó festivallen finder sted fra midten af juni til slutningen af september.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere