Albanien: Et gemt ferieparadis ved Adriaterhavet

Gjirokaster.
Vandretur nær Gjirokaster i det sydlige Albanien. Foto: Abenteuer Albanien - Unsplash

Når man tænker på populære feriedestinationer ved Adriaterhavet, er det typisk på lande som Italien, Kroatien og Grækenland. Men i skyggen af disse velkendte ferieperler ligger et land, der stille og roligt er ved at gøre sig bemærket som en af de nye feriefavoritter i regionen. Mød Albanien – en skjult perle, der som rejsemål lokker med masser af naturskønhed, kulturel rigdom og uforglemmelige ferieminder.

Albanien er et land, der i mange år var afskåret fra omverdenen på grund af politiske og økonomiske udfordringer. Men i de seneste år har det lille land åbnet sine døre og åbenbaret sin uudforskede charme for eventyrlystne rejsende. Fra de storslåede bjergkæder i nord til flotte strande langs kysten til de talrige historiske byer med deres arkitektoniske vidundere – Albanien har alt det, du kan ønske dig på en oplevelsesrig ferie.

Komani
Komani-søen. Foto: Johnny AfricaUnsplash

Oplev den uberørte skønhed inden det er for sent

Det, der gør Albanien særligt tiltalende som rejsemål, er den autenticitet og uberørte skønhed man møder. Mens andre populære rejsemål omkring Adriaterhavet kan være overrendte og præget af masseturisme, kan du på en rejse til Albanien stadig nemt finde helt uberørte landskaber og opleve ægte gæstfrihed fra lokalbefolkningen. Du vil ofte få følelsen af at træde tilbage i tiden. Dette er et land, der stadig har sin helt egen karakter.

Læs videre og se, hvorfor Albanien bør stå øverst på din ønskeliste over kommende feriemål. Jeg vil give dig en lille forsmag på landets naturskønne landskaber, rige historie, kulinariske lækkerier og venlige atmosfære.

Valbone
Valbone Nationalparken er opkaldt efter den brusende flod. Foto: Abstracts photoUnsplash

Albaniens natur er et slaraffenland for friluftsfolket

Selvom Albanien er et lille land, kan du udforske en imponerende samling af nationalparker. Her venter mange enestående oplevelser med betagende landskaber, mangfoldige økosystemer og et rigt dyreliv, der er begyndt at tiltrække naturelskere fra hele verden.

Én af de mest ikoniske nationalparker er Valbona-dalen, beliggende i de majestætiske bjerge i den nordlige del af landet, ca. 250 kilometer fra hovedstaden Tirana. Med sine dramatiske tinder (fem over 2.000 meter), klare floder og frodige skove er denne dal ideel til vandreferier. Fra nemme stier for nybegyndere til udfordrende ruter for erfarne bjergbestigere er der noget for enhver smag her. Her er bestemt ikke overrendt. På de mest populære ruter passerer du dog små stenhuse, hvor lokale familier og fået en lille forretning ud af at sælge snacks og forfriskende drikke til forbipasserende vandrere.

Glæd dig til at udforske nationalparkens dybe slugter, betagende udsigtspunkter og mærke stemningen i traditionelle bjerglandsbyer undervejs. Valbona-dalen er et ferieparadis, hvor vandring og storslået natur står øverst på din ønskeliste for ferien.

Ikke ret langt fra Valbona er den langstrakte sø Komani et andet yndet udflugtsmål for naturelskere på ferie i Albanien. Faktisk er søen en menneskeskabt opdæmning af en flod, men ikke desto mindre er det et utroligt naturskønt område. Her kan det varmt anbefales at tage på en sejltur, hvor du ude på den fredfyldte sø er omgivet af dramatiske klippesider og grønne skove.

Butrint
Resterne af Butrint blev indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste i 1992. Foto: Abenteuer AlbanienUnsplash

Verdensarv og vild natur

En anden bemærkelsesværdig nationalpark er Butrint, der er anerkendt som UNESCOs verdensarv. Nationalparken og det tilhørende arkæologiske områder ligger ved kysten i den sydligste ende af Albanien ca. 16 kilometer syd for Saranda. Her går historiske seværdigheder og skøn natur op i en højere enhed. Det arkæologiske område dateres tilbage til det 7. århundrede f.Kr. og har levn fra græske, romerske, byzantinske og osmanniske perioder. Mens du udforsker de antikke ruiner, kan du beundre de frodige søer, flodmundinger og den rige flora og fauna omkring området. Det er en unik oplevelse at gå omgivet af historien og samtidig omfavnet af det omkringliggende naturlandskab.

For dem, der søger at opleve en af de sidste uberørte skove i Europa, er nationalparken Shebenik-Jabllanice et ideelt valg. Denne skovklædte bjergkæde i det østlige Albanien, ca. 90 kilometer fra Tirana og nær grænsen til Nordmakedonien, er hjemsted for en rig biodiversitet, herunder sjældne dyrearter som bjørne, ulve og ørne. Vandreruter, der fører dig gennem maleriske landsbyer, åbner op for mulighederne for at komme tæt på dette vilde dyreliv og beundre den storslåede natur.

Seneste har de albanske myndigheder oprettet en national flodpark i forbindelse med Vjosa-floden. Denne 270 kilometer lange flod har sit udspring i det nordvestlige Grækenland før den flyder ned gennem Albanien på vej mod havet. Dette naturskønne område har potentialet til at blive endnu et spændende naturudflugtsmål. Ikke mindst fordi Vjosa-parken ligger inden for rækkevidde af både Vlore, UNESCO-byen Berat og den populære badeby Saranda.

Vlore
Udsigt fra hotel i Vlore. Foto: florjana ormenajUnsplash

Oplev hovedstaden Tirana

Når du rejser på ferie til Albanien, flyver du som regel til hovedstaden Tirana, og kører derfra ud til kysten eller landets andre populære rejsemål. Men Tirana i sig selv er også et spændende rejsemål, og har meget at byde på. Tirana er en pulserende metropol beliggende midt i landet, der har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation fra at være en grå og ensformig by under kommunismen til at blomstre som en farverig og livlig destination. Tirana byder på en blanding af arkitektur, der spænder fra ottomansk og italiensk til moderne, hvilket afspejler landets rige historie og kulturelle mangfoldighed. Byens centrum er fyldt med caféer, restauranter, butikker og gallerier, der giver en smagsprøve på Albanien’s dynamiske kunst- og kulinariske scene. Med sine grønne parker og brede boulevarder er Tirana også et behageligt sted at udforske til fods eller på cykel. Byen er et knudepunkt for politik, handel og kultur i Albanien og tiltrækker besøgende med sin energi og charme.

>>> Læs mere om rejser til Tirana

Flotte strande og hyggelige badebyer

Noget af det, som får mange til at spå Albanien en lys fremtid som rejsemål, er landets forholdsvis lange kystlinje. Når du bevæger dig ned langs den, finder du en perlerække af flotte strande og hyggelige badebyer. Selvom turismen langs kysten er i hastig udvikling, har mange af disse steder stadig deres naturlige charme og ro. Selv de mest populære steder behøver du desuden kun at køre få kilometer ind i baglandet for at alle spor af turisme forsvinder.

Ét af de mest populære badeområder er den sydlige riviera, der strækker sig langs Det Ioniske Hav. Her finder du kilometerlange sandstrande og krystalklart vand, der indbyder til afslapning og badning. Byer som Saranda og Ksamil er velkendte for deres maleriske strande og betagende udsigter over de græske øer. Du kan tilbringe solrige dage på de travle strande, nyde lokale delikatesser på strandbarerne og udforske de historiske seværdigheder i området.

>>> Læs mere om rejser til Saranda

Længere nordpå, ca. 37 kilometer vest for Tirana, finder du en anden populær ferieby ved havet, nemlig Durres. Byen har en lang historie, der strækker sig tilbage til oldtiden, og den er kendt for sine imponerende romerske ruiner, herunder det velbevarede amfiteater. Durres er også et vigtigt handelscentrum og havneby i landet og tiltrækker turister med sine smukke strande og livlige atmosfære. Byens centrum byder på charmerende gader, hvor man kan udforske lokale butikker, restauranter og caféer. Durres er en destination, der kombinerer historie, kultur og skønhed, hvilket gør den til et populært rejsemål i Albanien.

>>> Læs mere om rejser til Durres

En anden bemærkelsesværdig stranddestination på rivieraen er Vlore. Denne kystby er også en fin base for en oplevelsesrig badeferie i Albanien. Ved selve byen er der lange sandstrande. Men du kan også køre en tur ud langs kysten for at udforske maleriske bugter med små landsbyer og middelalderlige ruiner.

>>> Læs mere om rejser til Vlore

Rejser du til det nordlige Albanien for at opleve den storslået natur i for eksempel Valbona Nationalparken, kan du også godt pakke badetøjet. Udover de store søer er der også her gode muligheder for at dase på en strand ved Adriaterhavet. Når indbyggerne i hovedstaden Tirana vil nyde det afslappende strandliv, er det for eksempel den 10 kilometer lange sandstrand ved Durres som lokker.

Dhermi
Stranden ved Dhermi, en af de mange badebyer i Albanien. Foto: Gjoko StrezoskiUnsplash

Verdensarv og kulinariske lækkerier

Det er ikke kun i Butrint, at du på en rejse til Albanien kan fordybe dig i enestående verdensarv.

Omkring en times kørsel fra Saranda ligger for eksempel Gjirokastra, også kendt som “Stenbyen.” Den gamle bydel, der ligger på en bakketop, er kendt for sin velbevarede osmanniske arkitektur med smalle brostensbelagte gader, traditionelle huse og den berømte Gjirokastra-fæstning. Når du vandrer gennem byens snoede gader, vil du tydeligt mærke historiens vingesus.

Tag dig tid til at udforske de lokale håndværkstraditioner og måske finde et unikt souvenir fra besøget. Du kan også nyde traditionelle albanske retter i en af de lokale taverner og smage på lokale specialiteter som tave kosi (bagt lam i yoghurtsauce) og byrek (en fyldt dejret).

En anden by, der er meget anbefalelsesværdig, hvor du vil opleve det traditionelle Albanien, er Berat. Også kendt som “Byen med tusind vinduer”. Denne by ligger centralt i landet ved floden Osum omgivet af bjerge og bakker. Her er det også til tider næsten som at gå rundt i et levende museum med de brostensbelagte gader, gamle kirker og de ikoniske hvide huse med vinduer i forskellige former og størrelser.

Byen er også hjemsted for Berat-citadellet, der tilbyder en fantastisk udsigt over byen og de omkringliggende bjerge. Når du besøger Berat, bør du bestemt prøve traditionelle retter som qifqi (risboller med krydderier), fasule (bønnegryde) og baklava (søde filodejssnitter). Berat er et vindue til det traditionelle Albanien og vil efterlade dig med mange uforglemmelige indtryk.

>>> Læs mere om rejser til Berat

Rejs trygt til Albanien med Escapeaway

Du har i disse år en unik chance for at rejse til Albanien inden resten af verden for alvor får øjnene op for det lille land. Ikke blot for at nyde godt af det lave prisniveau, men også for at opleve et land upåvirket af masseturisme. Vi har håndplukket hoteller med gode anmeldelser, som du nemt kan bestille i vores søgemaskine.

Hvis du ønsker, er der godt muligheder for at kombinere en rejse til Albanien med andre af områdets attraktive rejsemål som Kroatien eller Montenegro. Hos Escapeaway kan du selv skræddersy en rundrejse i bil. Har og har du brug for hjælp er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os for et tilbud på en rundrejse.

>>> Find din rejse til Albanien

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere