Alle burde opleve Alentejo

Mark i Alentejo

Alentejo i den centrale del af Portugal har det hele. Her får du den alsidige natur med floder, bjerge, sletter, skove og strande uden at give køb på de kulturelle og historiske oplevelser. Og helt typisk for Portugal er maden fantastisk til en brøkdel af prisen herhjemme.

Vi har hideaways i Alentejo, der ligger så ideelt, at eventyret ud i det betragtelige Alentejo starter, så snart du træder uden for døren. Men vil du vandre, cykle, køre bil? Det er helt op til dig og din familie. Her kan du i hvert fald læse lidt mere om Alentejo og måske få inspiration til aktiviteter i området.

Se alle hideaways i Alentejo

Alentejo

Natur i Alentejo

Naturen er Alentejos store force. Arealmæssigt udgør Alentejo knap en tredjedel af hele Portugals størrelse, men kun fem procent af landets befolkning bor i regionen. Her masser af plads til uforstyrret udforskning af naturen, og Alentejo er da også et populært vandreferiemål.

Terrænet i Alentejo er meget alsidigt fra de åbne vidder på sletterne, der leder tanken hen på prærien, til områder med bølgende bakker og bjergegne. Der er også mere tørre områder og dæmninger. Mod grænsen til Spanien er et råt klippelandskab.

Det befolkningsfattige Alentejo egner sig perfekt til vandreture i fredelige og uforstyrrede landskaber, hvor man kommer helt væk fra den travle hverdag. Der er flere naturparker i Alentejo, nogle af dem med små hyggelige middelalderlandsbyer, der tilsyneladende ikke har forandret sig i århundreder.

Middelalderborg i Alentejo

Nationalpark ved Atlanterhavskysten i Alentejo

En af nationalparkerne ved Atlanterhavskysten i Alentejo

Portugals forrådskammer Alentejo med fantastisk mad

Alentejo er et af Portugals vigtigste landbrugsområder, hvor der dyrkes korn, oliven, grøntsager og vindruer. Der er aldrig lang vej fra marken til køkkenet i Alentejo, og derfor smager maden i området fantastisk og prisen er lav.

Maden i Alentejo er solid bondekost, som indbyggerne holder fast ved på trods af indflydelse udefra. Også på dette område er det som om tiden står stille i Alentejo. Den traditionsrige mad er udviklet langsomt over mange hundreder år, hvor de bedste retter har overlevet og serveres i dag.

mad-alentejo

I Alentejo kan du spise vildt, svin og selvfølgelig bacalhau (tørret, saltet torsk). Portionerne er store som det hører sig til i det solide bondekøkken, og fokus er på de gode råvarer, som gror lige uden for døren. Et par lækre specialiteter er vildsvin og hare. Der er dog også de lidt mere eksotiske retter som gåsesuppe – og i det hele taget byder Alentejos køkken på mange glimrende supper.

Læs også: Smagen af Alentejo

Korkproppens hjemstavn

Et vigtigt produkt i Alentejo kulturelt, historisk og økonomisk er kork. Alentejo er verdens største producent af dette produkt, der stadig nyder stor efterspørgsel. Kork kommer fra kork-egen, der i modsætning til andre træer kan klare afbarkning og netop derfor kan “høstes” igen og igen.

cork-produktion

Kork har været dyrket kommercielt i Alentejo i mere end 300 år, og selv i dag med moderne høst- og dyrkningsmetoder giver korkindustrien arbejde til 60.000 mennesker i Alentejo. Det betyder meget i et område, som ikke er særligt rigt eller udviklet.

Alentejo har meget at byde på og er det oplagte sted at holde ferie på et hideaway – langt, langt fra dagligdagens stress og jag. I Alentejo er sjælen med.

Carrasqueira-molen i Alentejo

Carrasqueira-molen er et yndet turistmål

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Mikkel Houmøller

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere