Arancini – det bedste du kan gøre med overskydende risotto

Hvis du nogensinde har besøgt Sicilien, har du nok ikke kunne undgå duften af ​​nyfriterede arancini, der er spredt på byernes gader og torv. Arancini er ofte det første møde, Siciliens besøgende har med øens traditionelle mad, og de findes i forskellige variationer, alt hvad angår form og smag. Men hvad er en arancini egentlig?

Det er helt enkelt stegte risboller, der er fyldt med alt fra ragù til skinke til ost eller svampe, inden de paneres og steges/friteres. Grunden til de mange forskellige typer fyld skyldes, at Sicilien gennem tiderne er blevet påvirket af en række folkeslag der bosatte sig på øen, og hver af disse folkeslag har naturligvis påvirket smagen. Derfor kan du finde arancini, hvor risen er aromatiseret med safran (fra araberne), arancini fyldt med ragù (fra franskmænd), serveret med tomater (fra spanierne) og fyldt med ost (fra grækerne).

Navnet kommer fra dens udseendemæssige lighed med appelsiner – arance på italiensk – og en sjov fakta er, at de i Catania hedder arancini i mandlig form, mens de i Palermo tager en feminin form og bliver kaldt for arancine.

 

Arancini med avokadokräm
Arancini med avocadocreme – ikke på en helt autentisk siciliansk måde, men opskrifter er til for at fortolkes… Foto: Louise Laurenius

Personligt synes jeg, det er en lækker ret at lave, hvis du har spist risotto dagen forinden og har rester stående i køleskabet. I stedet for bare at opvarme risottoresterne (opvarmede rester er jo aldrig super lækre), så sofistiker dem ved at rulle risen til bolde, som du fylder med mozzarella, panerer i brødkrummer og til sidst steger i en masse olie. Det smager helt fantastisk godt – og selvom en sicilianer måske ikke ville kalde min opskrift autentisk, så synes jeg, at du skal prøve det af!

Arancini di riso – risottoboller fyldt med ost

Fakta:

Tid: ca. 30 minutter
Antal portioner: 1-2 portioner (4-5 boller)

Indgredienser:

  • 1 portion kold risotto (du kan f.eks. anvende overskydende risotto alla milanese)
  • 25 g mozzarella
  • ¾ dl boghvedemel
  • 1 æg
  • ¾ dl panko (eller brødkrummer)
  • ½ dl solsikkeolie
  • ½ avocado
  • Citronsaft, nogle dråber
  • ½ spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • Persille

Sådan gør du:

Del mozzarellaen i mindre stykker.

Tag noget risotto i hånden og klem det til en kugle, for at få eventuelt væske ud. Flad det derefter ud, og læg et stykke mozzarella i midten og rul det sammen til en bold. Gentag dette indtil alt ris er anvendt.

Vend bollerne i mel, derefter æg (krydret med salt og peber) og til sidst i panko/brødkrummer.

Opvarm solsikkeolien i en pande. Steg/halvfriter boldende indtil alle sider er gyldne. Lad dem derefter dræne af på noget køkkenrulle.

Mix avocado, citronsaft, olivenolie, salt og peber indtil det har en jævn konsistens. Læg det på en tallerken. Top det med dine arancini og afslut med noget hakket persille.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere