Arctic Coast Way – oplev det uberørte Island på en rundrejse

Island nord
På The Arctic Coast Way passerer du adskillige idyllisk beliggende kystbyer. Foto: Markus Trienke, CC BY-SA 2.0

Det er populært at udforske Island ved at følge ringvejen hele vulkanøen rundt. Vil du opleve nordøens uberørte og mere afsides kyststrækninger med deres dybe fjorde, snedækkede bjergtoppe og farverige fiskerbyer, kan du nu tage en afstikker fra den populære ringvej for at følge den nyindviede Arctic Coast Way (Norðurstrandarleið).

Islands første officielle turistrute

Den 900 kilometer lange rute, som strækker sig mellem Hvammstangi og Bakkafjörður lige syd for polarcirklen, fører dig ud på seks af de halvøer, som stikker ud fra nordkysten. Her er naturen og landskaberne både spektakulær og uspoleret. I princippet kan du køre Arctic Coast Way på blot et par dage, men det ville dog være en skam, hvis du ikke tager dig god tid til at nyde turen og udforske de mange enestående seværdigheder undervejs.

Namafjall Island
Islands varme undergrund giver sig til kende overalt på øen, også langs den nye turistrute. Foto: Stig Nygaard, CC BY 2.0
skiløb Island
Arctic Coast Way kan føles året rundt, omend der om vinteren typisk er dele, som på grund af snefald må omgås. Foto: Matteo Leoni, CC BY 2.0

Stribevis af store oplevelser

Islands første officielle turistrute er således ikke en rute, man følger for blot at komme hurtigst muligt fra A til B. I stedet er dette en rute for dig, som holder af oplevelsesrige ferier og vil afsætte god tid til at udforske de mange små perler langs ruten. Det gælder for eksempel de 21 små fiskerbyer, hvor du har chancen for at få et unikt indblik i livet i disse samfund på kanten af arktis.

Følger du den nye turistrute, præsenteres du ikke blot for nogle af det nordlige Islands smukkeste kystlandskaber, men også for en række af de bedste oplevelser denne del af øen har at byde på. Allerede i startbyen Hvammstangi kan du for eksempel besøge det islandske sælcenter og eventuelt tage på bådture ud for at se nogle af sælkolonierne tæt på. Ligeledes passerer du Húsavík, der ikke blot er en af Islands ældste byer, men også et kendt udgangspunkt for hvalsafarier, hvor du har gode chancer for at møde havets kæmper helt tæt på.

På en tur ad Arctic Coast Way er der også fem steder undervejs mulighed for at sejle ud til øer ud fra nordkysten. Det kunne for eksempel være en afstikker til Grímsey (tre timers sejlads). Øen udgør Islands nordligste punkt og er det eneste sted i landet, hvor du befinder dig nord for polarcirklen. Den lille ø er kendt for sine store fuglekolonier og er takket være sin nordlige beliggenhed også et af de bedste steder i Island at opleve det flotte nordlys.

Hval Island
Du passerer nogle af de bedste steder at se hvaler ved Island. Foto: Daniel Enchev, CC BY 2.0

Vandreture og varme kilder

Kører du en tur på den arktiske kystvej på Island er der også mange steder mulighed for at stille bilen for at udforske de unikke vulkanlandskaber på uforglemmelige vandre- eller rideture. Flere steder undervejs er også mulighed for at sejle kajak på havet eller i brusende floder. Er du mere til rolige, afslappende aktiviteter, kan du i stedet sænke dig ned i behageligt varme kilder og blot læne dig tilbage for at nyde udsigten over havet og bjergene.

Ruten fører dig også forbi Akureyri, der trods et indbyggertal på blot 18.600, er Islands næststørste by. Udover en idyllisk beliggenhed i bunden af landets længste fjord, Eyjafjörður, byder Akureyri på et overraskende mangfoldigt restaurantliv og adskillige spændende kunstgallerier.

Kåret til top-destination

Arctic Coast Way blev officielt indviet i sommeren 2019 og allerede fra starten kårede rejseguiden Lonely Planet den til en af Europas bedste destinationer. Ruten er med vilje lagt, så du får en chance for at opleve lidt mere afsides steder end du gør ved blot at følge ringvejen. Derfor er der også dele af Arctic Coast Way, som ikke er asfalteret og heller ikke ryddes for sne regelmæssigt om vinteren. Derfor er det mest oplagt at følge den nye turistrute i sommerhalvåret.

Du kan finde mere inspiration til oplevelser undervejs på den officielle hjemmeside: www.arcticcoastway.is

Dettifoss
Dettifoss, der målt på vandmængde er Europas største vandfald, ligger blot en lille afstikker fra ruten. Foto: Mekanoide, CC BY 2.0

Rundrejse i Island med start i Reykjavik

Du kan flyve fra Keflavík Lufthavn til Akureyri eller Húsavik. Følger du ringvejen tager det dog kun omkring to og en halv time at køre fra Reykjavik nordpå til Hvammstangi. Her kan du starte din rejse på Arctic Coast Way.

Uanset hvordan du vælger at komme til den nordlige del af øen, er det oplagt at starte din rundrejse i Island med et par dage i den karakterfulde hovedstad. Reykjavik er desuden et godt udgangspunkt for korte dagsudflugter til nogle af vulkanøens mest berømte seværdigheder såsom Geysir, Gullfoss og Þingvellir.

Se alle rejser til Island med Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere