Azulejos – de farverige kakler i Portugal

Azulejos
Azulejos i Porto. Foto: Fred Bigio, CC BY 2.0.

I Portugal er næsten hvert eneste gadehjørne dekoreret med farverige kakler, som pryder monumenter, husfacader, kirker og fortove. De små kakler kaldes på portugisisk for azulejos og afspejler en lang række forskellige stilarter og sprog. Azulejos stammer helt tilbage fra Middelalderen, hvor de blev brugt til at pryde både arkitektur, gulve og vægge til glæde for de portugisiske konger.

Fortæller en unik historie

De dekorative kakler er stadig den dag i dag en fryd for øjet. Besøg eksempelvis Lissabon, hvor samtlige metrostationer er udsmykket med azulejos, som hver især fortæller en unik historie. Kaklerne kan ligeledes spottes på flere gamle jernbanestationer rundt omkring i landet – især São Bento-stationen i Porto er et besøg værd.

I kystbyen Aveiro er kaklerne også med til at give liv til midtbyens historiske bygninger, der er opført i såkaldt Art Nouveau-stil. I det 19. århundrede fik den berømte keramiker, Rafael Bordalo Pinheiro, lov til at sætte sit personlige præg på byen, da han brugte kaklerne til at give bygningerne et ekspressivt udtryk – blandt andet ved at danne mønstre, som forestillede insekter og planter. De kreative mesterværker kan opleves på Bordalo Pinheiro-museet, der er opkaldt efter selvsamme keramiker. Det er også værd at nævne São Lourence-kirken i Almancil, som er bygget i portugisisk barokstil. Her er både kirkeloft og -vægge udsmykket med de famøse kakler.

Azulejos cykel
Går du på opdagelse i sidegaderne, støder du ofte på små kunstværker i form af azulejos. Foto: Nicolás Boullosa, CC BY 2.0.

Vil man høre mere om historien bag de farverige azulejos samt deres stilmæssige udvikling, er det nationale kakkelmuseum, Museu Nacional do Azulejo, i Lissabon et oplagt udflugtsmål. Du må heller ikke snyde dig selv for at se de mange smukke udsmykninger i Lissabons metrostationer.

En af verdens smukkeste banegård

Grundstenen til São Bento banegården i Porto blev lagt i år 1900 af Johan den Store, Portugals 10. konge, på stedet, hvor der i det 16. århundrede lå et benediktinerkloster. Derfor er banegården opkaldt efter grundlæggeren af benediktinerordenen. Den officielle indvielse skete dog først den 5. oktober 1916.

Hver måned benytter omkring en million rejsende den gamle banegård i centrum af Porto, som har talrige forbindelser til de andre større byer i det nordlige Portugal.

São Bento
Selv hvis du ikke skal med toget, bør du lægge vejen forbi den smukke São Bento station i Porto. Foto: Yellow.Cat, CC BY 2.0.

Mange turister besøger dog også stationen blot for at beundre den flotte fransk inspireret arkitektur og ikke mindst den smukke udsmykning inde i forhallen bestående af 20.000 azulejo-kakler.

Tager du dig tid til at studere malerierne på kaklerne, vil du se, at de blandt andet skildrer landskaber, mytologi og historisk vigtige begivenheder i Portugal. Kakkel-malerierne er udført af Jorge Colaço, en af datidens mest anerkendte azulejo-malere.

Fra 2010 til 2011 gennemførte man et stort konserverings- og restaureringsarbejdet på banegårdens unikke udsmykning, så den også kan holde de næste 100 år.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere