Badeferie med bypuls i Chania på Kreta

Chania havn
Chania Havn er et omdrejningspunkt for byens liv. Foto: Marie Cheng Yu - Unsplash

Chania er en af de mest hyggelige større byer på Kreta. Særligt den gamle bydel i Chania med den venetiansk havn har simpelthen charme i rå mængder. Chania er en by, du kommer til at savne, når ferien på Kreta er ovre.

Den gamle bydel har fået lov a beholde sin sjæl. Du kan derfor opleve, at det næsten føles som om, man i Chania befinder sig i en tidligere epoke. Især den venetianske havn her en unik atmosfære over sig. Her og i resten af byen er der meget at se og opleve. Husk dog også at pakke badetøjet! Du kan nemt udforske nogle af Kretas bedste badestrande på udflugter fra Chania.

Perfekt til ferie med både strand- og byliv

Hos Escapeaway har vi håndplukket hoteller og ferieboliger med gode gæstebedømmelser i Chania. Det spænder lige fra romantiske hoteller inde i centrum med udsigt over den gamle havn til familievenlige All Inclusive-hoteller lidt længere ude langs kysten i badebyer som Agia Marina og Kato Stalos.

Uanset hvor du vælger at bo, får du ideelle betingelser for at holde en afslappende badeferie krydret med Chanias spændende kulturelle tilbud. Læs med her og få tips til din rejse.

Foto: Andreas PajuvirtaUnsplash

Mærk historiens vingesus i Chania

Chania, der lokalt Den gamle bydel i Chania afgrænses af de venetianske bymure fra 1500-tallet (hvoraf dele stadig kan opleves i dag), men det centrale område i Chanias gamle bydel har været beboet siden stenalderen. Både byzantinere, venetianere og ottomanerne har sat deres præg på byen.

Er du historisk interesseret? Så kan du uden tvivl bruge timevis på at studerer samlingerne af gamle artefakter på byens spændende museer. Der er blandt andet. et arkæologisk, et historisk, et maritimt og et byzantinsk museum.

Fornemmelsen af af Chanias lange historie får du dog i den gamle bydels mange små hyggelige gader og snævre stræder. Her bidrager talrige cafeer og velholdte gamle bygninger til en intim og meget tiltalende atmosfære. Naturligvis er der generelt mest aktivitet i byen i sommerhalvåret, men den gamle bydel er der næsten altid liv til lagt efter solnedgang.

Marinaen og havnen ved Chanias gamle bydel er et kapitel for sig. Her kan du sagtens fordrive en halv dag bare på et slentre rundt og nyde stemningen. Her er der naturligvis også gode muligheder for at få god mad og drikke. I dette meget hyggelige område er der ofte også chance for at nyde levende musik.

Foto: Manos ChainakisUnsplash

Restauranter og shopping

Når det kommer til feriens kulinariske oplevelser, vil Chania ikke skuffe dig. Kretas næststørste by er kendt for sit levende restaurantliv, hvor du kan nyde autentiske kretensiske retter lavet med friske lokale råvarer. Prøv traditionelle meze-retter som dakos, et lækker brød med tomat, fetaost og olivenolie, eller det berømte kretensiske lam, der er tilberedt med lokale krydderier og urter.

Chania og den tilhørende kyststrækning er et af Kretas mest populære rejsemål og modtager besøgende fra hele verden. Ikke overraskende kan du derfor også uden besvær finde steder med internationale retter i gavmilde portioner eller fastfood på menuen. Rejser du med børn, er det rart at vide. Især hvis familiens mindste ikke indstillet på nye smagsindtryk. Så kan en lækker familiepizza være et mere “sikkert” valg.

Gå dog heller ikke glip af muligheden for at besøge en traditionel taverna, som også stadig findes i byen. Her kan du opleve den berømte varme græske gæstfrihed, mens du nyder en middag med en fantastisk udsigt over havet. Selvom Chania i høj grad lever af områdets turisme, er det stadig muligt at finde sådanne afslappede spisesteder, som sætter en ære i at holde de gamle mad traditioner i hævd. Der er naturligvis mange retter med de fisk og skaldyr, som leveres friskfanget fra havet.

Der er spisesteder af enhver slags i Chania. Foto: Matthieu OgerUnsplash

Når det kommer til shopping, er Chania kendt især for sine farverige markeder og traditionelle håndværksbutikker. Den gamle basar, kendt som “Agora,” er et fantastisk sted at købe lokale produkter, såsom olivenolie, krydderier og håndlavet keramik. Her kan du prutte om prisen og finde unikke souvenirs, der vil minde dig om din rejse til Chania.

Selv hvis du ikke er på udkig efter noget bestemt, kan det anbefales at tage sig god tid til at udforske byens små, hyggelige gader. Her finder du en bred vifte af butikker med alt fra trendy tøj og smykker til kunst og antikviteter. Chania er stor nok (ca. 55.000 indb.) til, at du kan opleve ægte græsk hverdagsliv. Vil du for eksempel finde en taverna med autentiske græske retter på menuen kan du med fordel holde øje med, hvor de lokale spiser.

Elafonissi
Elafonissi-stranden er inden for rækkevidde af Chania. Foto: Manos ChainakisUnsplash

Kan man rejse til Chania på badeferie?

Svaret er et klart ja! På begge sider af Chania inden for overkommelig gåafstand af den gamle havn ligger gode badestrande med krystalklart vand og gyldent sand. Hvis du trænger til lidt afslapning på sandet eller en forfriskende dukkert oven på de mange indtryk fra den gamle by, er der altså bestemt mulighed for det.

Hvis du ønsker at tilbringe en dag ved stranden, har resten af Kreta naturligvis også masser at tilbyde. Lejer du en bil, sejler med en turbåd eller hopper på en af de lokale busser kan du nemt udforske øens bedste strande fra Chania. Det kunne for eksempel være en tur til den fantastiske Balos-strand. Den ligger ved en lille lagune på det nordvestligste hjørne af Kreta, ca. 55 km vest for Chania. Stranden er med sit lave, krystalklare vand meget børnevenlig.

>> Elafonissi – et ægte strandparadis på Kreta

Hvis du på rejsen til Kreta får lyst til at nyde det afslappende strandliv, kan jeg også varmt anbefales at sætte en af feriedagene af til den berømte Elafonissi-strand. Det rosa sand og det klare, turkisblå vand skaber her en idyl, der næsten leder tænker hen på Caribien. Stranden ligger for sig selv på øens sydvestlige hjørne langt fra travle feriebyer, men det er bestemt turen fra Chania værd.

Af landskaberne på Kreta er Samariakløften blandt de mest dramatiske. Alistair Young, CC BY 2.0

Mange udflugtsmuligheder

Vil du udforske mere end middelhavsøens flotte strande i ferien? Chania er også et godt udgangspunkt for at besøge andre spændende attraktioner på Kreta. To af de mest populære udflugtsmål er Knossos og Samariakløften. Begge steder bør du afsætte de meste af en dag til, men det er det værd.

En tur til Knossos vil transportere dig over 3.5000 år tilbage i tiden, hvor den minoiske civilisation blomstrede i denne del af middelhavet. Dette arkæologiske kompleks rummer ruinerne af kong Minos’ palads og er en af de vigtigste historiske seværdigheder på øen. Det er et fascinerende sted med sin blanding af mytologi, historie og arkitektonisk pragt.

>> Vejret på Kreta

Hvis du er eventyrlysten og elsker naturen er en vandretur ned gennem den verdensberømte Samariakløft ligeledes et must. Dette er en af Europas længste kløfter og en spektakulær naturoplevelse. Start tidligt om morgenen og begiv dig ud på den 16 kilometer lang vandretur ned gennem kløften mod havet på øens sydkyst. Undervejs vil du støde på naturlige kilder, storslåede udsigtspunkter og måske endda få et glimt af den sjældne Kretahjort.

Husk selv at medbringe vand og snacks til turen. Når du når frem til slutningen af kløften, belønnes du med en betagende udsigt over hav. Inden turen går retur med båd er der måske tid til en dukkert eller forfriskning.

Book din rejse til Chania på Kreta nu

Mange af de hoteller og ferieboliger vi har i programmet for Kreta her hos Escapeaway, ligger i området omkring Chania. Dem har vi håndplukket på baggrund af deres gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder dem allesammen i vores søgemaskine.

Du kan også bruge søgemaskinen til at finde de billigste flybilletter til Kreta. Booker du en pakkerejse er du naturligvis dækket af rejsegaranti og pakkerejseloven.

>> Se alle rejser til Chania med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere