Barcelona sætter loft for turismen

Den berømte park Guell i Barcelona
Den berømte park Guell i Barcelona

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge borgmesteren og mange af indbyggerne ved at ødelægge byens særlige charme. Derfor indføres nu en ny lov, som begrænser antallet af overnatningsmuligheder i byen og sætter en stopper for opførslen af nye hoteller i visse kvarterer.

Mætningsgrænse nået

Barcelonas borgmester, Ada Colau, gjorde allerede før hun blev valgt i 2015 opmærksom på, at der var overhængende fare for at turismen ville ødelægge livet for byens egen indbyggere. En meningsmåling udført i efteråret viste da også, at hun ikke var den eneste med den mening. Turisme blev således kun overgået af arbejdsløshed som det mest alvorlige problem ifølge de adspurgte.

Sidste år modtog Barcelona 32 millioner besøgende, hvoraf omtrent halvdelen var éndagsturister. Byens egen befolkning udgør til sammenligning kun 1,6 millioner.

Allerede sidste sommer overvejede bystyret derfor at indføre en særskat for éndagsturister som for eksempel krydstogtsgæster. Den netop vedtaget lov rettes dog kun indirekte mod antallet af besøgende ved at begrænse udbuddet af indkvarteringsmuligheder. Det sker ved at sætte en begrænsning på opførslen af nye hoteller i nogle områder af Barcelona og krav om licenser til privates udlejning for eksempel gennem Airbnb.

Driver huslejen i vejret

Der er ifølge The Guardian p.t. 75.000 hotelsenge i byen og omkring 50.000 senge i registrerede ferielejligheder. Dertil kommer anslået 50.000 ulovlige ferielejligheder, som ifølge de lokale har været med til at drive lejepriserne op de senere år til et niveau, der nu er det højeste i Spanien.

Den nye lov forventes dog først at få fuld effekt fra 2019, da den ikke påvirker hotelprojekter, som allerede er langt undervejs.

Bedre end ingenting

Loven har modtaget kraftig kritik fra hotelbranchen, som blandt andet mener, at den kun vil få en begrænset effekt på de mange éndagsturister, som typisk ikke lægger så mange penge i byen.

Daniel Pardo, som er talsmand for en beboerorganisation, siger dog til The Guardian: “Det positive er, at der er en plan for dette problem, uanset hvor fejlbehæftet denne plan er. Der er ingen som overhovedet har overvejet at gøre dette før nu. Før var den eneste plan: mere, mere, mere.”

Airbnb forhandler i disse dage med bystyret om antallet af tilgængelige licenser i Barcelona, som udgør det fjerdestørste marked for firmaet i Europa kun overgået af Paris, London og Rom.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere