Central Park: Et must-see på din rejse til New York

Central Park
Central Park er hele byens grønne åndehul. Foto: Harry Gillen - Unsplash

Hvis der er ét sted, som næsten alle, der rejser til New York City, kender til på forhånd, er det Central Park. Denne oase i hjertet af New Yorks hektiske byliv er fuld af snoede stier, grønne enge, skove, søer og talrige attraktioner for både børn og voksne.

Læs her, hvorfor denne grønne lunge midt på Manhattan er en seværdighed, du simpelthen ikke må gå glip af på din rejse til New York!

New York Citys femtestørste park

New York Citys mest populære og berømte park er faktisk hverken byens største eller ældste park. Central Park blev designet i 1858 af landskabsarkitekt og forfatter Frederick Law Olmsted og den engelske arkitekt Calvert Vaux, der også designede Brooklyn’s Prospect Park i 1867. Det var hele 134 år senere end New Yorks første offentlige park, Bowling Green Park, der blev grundlagt i 1733.

Central Park er heller ikke, som mange tror, den største park i The Big Apple. Faktisk er parken med sine 843 hektar “kun” den femte-største park i New York City efter Flushing Meadows-Corona Park i bydelen Queens (898 hektar), Van Cortlandt Park i bydelen Bronx (1146), Greenbelt i bydelen Staten Island (1778) og den største af dem alle, Pelham Bay Park i bydelen Bronx på hele 2765 hektar.

Central park er et grønt åndehul i den tætbebyggede New York City. Foto: Jermaine EeUnsplash

Parken afgrænses mod nord af gaden Central Park North (ved 110th Street), mod syd af Central Park South (ved 59th Street), mod vest af Central Park West (ved 8. Avenue ) og mod øst af Fifth Avenue. Parken er på den lange led 4 kilometer og omkring 800 meter på tværs.

Den centrale beliggenhed på Manhattan betyder, at parken er lettilgængelig fra en stor del af New York City. I udkanten af Central Park ligger desuden nogle af byens mest kendte museer, som American Museum of Natural History, Guggenheim Museum og ikke mindst Metropolitan Museum of Art. Det er derfor oplagt, at kombinere museumsbesøg med en tur i parken, når du tager på en storbyferie i New York.

Central Park er omgivet af storby, men føles alligevel som ægte natur. Foto: Manuel VelasquezUnsplash

Summer af liv året rundt

Central Park er en populær turistattraktion, men også et godt sted at møde newyorkerne. Her kommer et bredt udsnit af byens indbyggere for at nyde de grønne omgivelser og de mange aktivitetsmuligheder.

Måske trænger du blot til en pause fra sightseeing? Så er der tusindvis af bænke og masser af steder at brede et tæppe ud til en picnic eller til blot at slikke lidt sol. Det kunne for eksempel være på den store Great Lawn midt i parken. Den ligger i øvrigt regelmæssigt græs til store koncerter. Skal omgivelserne være lidt mere intime, kan du sætte dig i Strawberry Fields. Dette mindre område, som er en af parkens såkaldte “stillezoner,” er tilegnet John Lennon. Den berømte Beatle blev dræbt i 1980 foran sin lejlighed i Dakotabygningen, der ligger nær ved.

Efterår på The Mall, en af parkens mest kendte stier. Foto: Andrea BelussiUnsplash

Har du børn med på rejsen til New York, er Central Park også et godt sted at bruge nogle timer. Her kan I for eksempel besøge Central Park Zoo eller tage en tur på den berømte Central Park Carousel. Der er desuden talrige legepladser rundt om i parken, hver med sit eget unikke tema og type af legeredskaber.

Hvis du ønsker at deltage i en mere organiseret aktivitet, kan du deltage i en open-air yoga- eller fitnesstime. Eller du kan tage på en guidet tur til fods eller med hestekarret i parken. Der er også masser af muligheder for at se et teaterstykke eller en koncert i parken i løbet af sommeren.

Foto: Christopher CzermakUnsplash

Et strejf af Hollywood

Det er altså hverken størrelsen eller alderen alene, der gør Central Park speciel i en newyorksk kontekst. Men hvad er det så, der gør lige netop denne park så populær? Ét af svarene er formodentlig beliggenheden i bydelen Manhatten. Det er ikke bare New Yorks tættest befolkede bydel, men betragtes af mange newyorker som verdens økonomiske og kulturelle centrum. Bydelen er kendt som “The City” på grund af dens store betydning.

Parken er en iøjefaldende kontrast til dens urbane omgivelser. Den er kilet ind som en flad, aflang og grøn ø mellem Manhattens hav af gigantiske højhuse. Det har formodentlig også bidraget til dens berømmelse, at parken har været brugt som kulisse for hundredvis af populære film. Det inkluderer for eksempel Ghostbusters (1984), When Harry Met Sally (1989) og Home Alone 2 (1992).

Bow Bridge omgivet af efterårsfarver. Foto: Pierre BlachéUnsplash

Romantik og eventyr i Central Park

Blandt de mange grønne områder i New York har Central Park altså en særlig status. På den måde minder Central Parks om Hyde Parks i London og Englischer Gartens i München. New Yorks mest berømte park har desuden været forbillede for udformningen af byparker mange andre steder i verden. Den har blandt andet været inspiration for San Franciscos Golden Gate Park, Tokyos Ueno Park og Vancouvers Stanley Park.

En del af parkens unikke charme er også de mange kunstværker og udsmykninger. Et af de største eksempler på dette er Bethesda-fontænen. Den ligger på den smukke plads Bethesda Terrace i parkens sydlige del. Det er et populært mødested, hvor der ofte er masser af liv med talentfulde gadeartister. Få hundrede meter derfra, finder du Bow Bridge. Denne smukke bro er et andet af parkens mest fotografere og romantiske bygningsværker. Her har uden tvivl været mange frierier og første kys i tidens løb.

Er du i denne del af parken, bør du næsten også lægge vejen forbi bronzestatuen af vores egen Hans Christian Andersen. Eventyrforfatteren er afbilledet siddende på en granitbænk, mens han læser op af sin bog Den grimme ælling. For foden af denne statue er der sommeren igennem “Saturday morning storytelling”. Disse højtlæsninger fra Andersens mest kendte eventyr er meget populære.

Rejser til New York med Escapeaway

Hos Escapeaway er vi specialister i rejser til New York, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller. I vores udvalg er adskillige hoteller, hvor du bor blot et stenkast fra Central Park. I vores søgemaskine kan du med andre ord nemt finde det ideelle hotel til din storbyferie. Det gælder, hvad enten du skal afsted med hele familien eller en romantisk parferie.

I vores søgemaskine kan du desuden nemt kombinere dit hotel med billige flybilletter. Du kan frit vælge om du vil med fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamborg. Når du samler både hotel og fly i én pakkerejse, er du naturligvis sikret af Rejsegaranti.

>> Se alle rejser til New York City med Escapeaway her

Du kan også få mere inspiration til din ferie i New York her på bloggen. Læs for eksempel om de bedste museer i New York.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere