Den Blå Moské i Istanbul

Moske Istanbul. Foto: Benh LIEU SONG
Moske Istanbul. Foto: Benh LIEU SONG

Sultan Ahmeds Moské, også bedre kendt som Den Blå Moské, er med sine overdådige kupler og seks høje, slanke minareter et af Istanbuls mest iøjnefaldende bygningsværker. Et besøg i moskéen med de blå kakler er en chance for at opleve både et utroligt smukt, storslået sted og for at få et unikt indblik i tyrkisk kultur.

Når du træder ind i den indre gård og står foran selve moskéen, kan du ikke undgå at blive imponeret af bygningens arkitektur og perfekte proportioner. Tilsvarende imponerende er det indendørs, hvor udsmykningen består af mere end 20.000 kakler og hundredvis af mosaikvinduer, som lyser de store hvælvinger op. Hvor moskeén i dens ydre måske kan fremstå en anelse tung og kompakt, overvældes man indenfor til gengæld af en følelse af vægtløshed og luftighed.

Den Blå Moské blev bygget på ordre af Sultan Ahmed I fra 1609 til 1616 af arkitekt Sedefkar Mehmet Ağa, som ønskede at skabe et overdådigt bygningsværk, der kunne overgå selv Hagia Sophia, et andet af Istanbuls store bygningsværker. Om det lykkedes helt, er der nok ikke fuld enighed om, men det er ikke langt fra.

Der er gratis adgang til moskéen året rundt, men eftersom det stadig er en religiøs bygning, forventes man som besøgende at udvise respekt og diskretion. Du bliver derfor blandt andet bedt om at have tøj på, som dækker skuldre og knæ. Kvinder bedes ligeledes om at dække deres hår. Hvis du vurderes ikke at være passende klædt, tilbydes du at låne et tørklæde eller stort sjal ved indgangen til moskéen. Ligeledes skal du tage dine sko af for at komme ind i selve moskéen.

Efter dit besøg i Den Blå Moské er det oplagt at fortsætte til Hagia Sophia, som ligger lige ved siden af, og som trods mindre dimensioner er en mindst ligeså stor en oplevelse, ikke mindst indendørs. I modsætning til Den Blå Moské, der stadig fungerer som moské, er Hagia Sophia i dag omdannet til et museum.

Rejser til Istanbul med Hideaways

Den Blå Moské og Hagia Sophia er blot to af mange interessante seværdigheder, du kan opleve på en ferie i Istanbul. Få mere inspiration og baggrundviden i indlægget Istanbul – hvor øst møder vest.

Vi har personligt udvalgt en række spædende hideaways i Istanbul, hvorfra du har et perfekt udgangspunkt for at udforske byen.

Se alle rejser til Istanbul med Hideaways

Foto: Benh Lieu Song, Wikimedia.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere