Besøg Hollands charmerende byer

Amsterdam
Amsterdam er ikke den eneste hollandske by, der er værd at se. Foto kreditering: Tambako The Jaguar. Uploadet under licensen CC BY-ND 2.0

Amsterdam er i de senere år blevet et populært rejsemål for en storbyferie blandt skandinaviske feriegæster, især i en forlænget weekend. Men den hollandske hovedstad er ikke den eneste interessante by i Holland. Her får du tre andre bud på byer i Holland med charme, med fart over feltet og med arkitektur i verdensklasse.

Maastricht

Maastricht er en af Hollands ældste byer og den emmer af kulturel og historisk betydning. Byen er placeret i hjertet af Europa – afstanden til både Tyskland og Belgien er kun nogle få kilometer. Maastrichts centrum er utroligt charmerende med brostensbelagte gader, stræder og pladser. Man fornemmer byens historiske tyngde her. Byen er også kendt for sine stolte kulinariske traditioner, og er man fan af god mad, er man kommet til den rette by.

Vrijthof og Markt er byens to vigtigste pladser og de danner tilsammen omdrejningspunkterne for de fleste af byens seværdigheder i form af gamle kirker, rådhuset og i det hele taget bygningsværker af beundringsværdig art fra gamle dage. Sidstnævnte plads er – som navnet mere end antyder – også stedet, hvor du kan opleve det lokale marked bugne i overflod af gode varer. Hyggen varer helt ud på de sene nattetimer, for Maastricht har et flot udbud af gamle pubs, spisesteder, dansesteder og alt, der hører sig til.

Rotterdam

Rotterdam er Hollands næststørste by med en kæmpemæssig havn. Men Rotterdam er først og fremmest et besøg værd på grund af arkitekturen i byen, som du ikke finder magen til andre steder. Faktisk er arkitekturen i Rotterdam så imponerende, at byen også kaldes “Arkitekturens by”. Byen er særligt rig på moderne arkitektur fra det 20. århundrede.

Det mest berømte eksempel er uden tvivl Erasmus-broen, bedre kendt som “Svanen”, som strækker sig hen over byen. Det er en formidabel måde at opleve Rotterdam på. Broen er i øvrigt lige så imponerende, når den ses lidt på afstand, f.eks. fra den kæmpemæssige havn, der er Europas største. Rotterdam ligger strategisk ved Rhine-Meuse-Scheldt deltaet og kaldes ofte “Porten til Europa” med masser af forbindelser videre ind på kontinentet.

Eindhoven

Eindhoven blev grundlagt tilbage i 1200-tallet og er en af Hollands ældre byer, men faktisk var byen helt indtil starten af det 20. århundrede en lille by, nærmest en landsby. Alt det blev ændret med et slag, da lyspærefabrikken Philips begyndte at få succes. Den senere elektronik-gigant havde nemlig hovedsæde i byen helt frem til 1997. I dag er Philips et kendt navn i det meste af verden og virksomheden ændrede Eindhoven for altid.

Eindhovens voldsomme opblomstring gennem det 20. århundrede betyder også, at der ikke er levnet mange spor fra det gamle Eindhoven. Byen er altså præget af moderne arkitektur og en fremadrettet foretagsomhed. Ikke desto mindre kan man rundt om finde levn fra tidligere tider – disse steder kan passende besøges på en lejet cykel, som gør sig godt i den venlige by.

Læs mere om rejser til Holland her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere