Besøg Rijksmuseet i Amsterdam

Rijksmuseet i Amsterdam
Rijksmuseet i Amsterdam. Foto-kredit: Eric de Redelijkheid. Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Rijksmuseum i Amsterdam er en ode til Rembrandt og den nederlandske guldalder. Det er Hollands fornemste museum og for yndere af 1600-tallets store mester, Rembrandt van Rijn (1606-1669), er det et paradis. Ønsker du at afkorte jagten gennem de mere end 150 rum fulde af skøn kunst, skal du styre efter Rembrandts storslåede Nattevagten (1642) på øverste etage (Rum 224). Dette enorme lærred er kunstnerens bedst kendte maleri, et af verdens mest berømte, og det har da også en fornem sal helt for sig selv. Det er det midtpunkt, som dette tårn-prydede, nygotiske museum blev skabt omkring i 1885 af P.J.H. Cuypers.

Det huser den største og fornemste samling af nederlandsk maleri nogetsteds i verden. I tilstødende rum kan du beundre Rembrandts indfølende Jødebruden (1662) og Selvportræt som apostlen Paulus (1661); i alt 21 af hans værker er udstillet. Andre rum på øverste etage er mindst lige så betagende med værker af Jan Vermeer, Frans Hals og Jacob van Ruisdael og mange andre.

Også asiatisk kunstsamling

Denne fantastiske samling fra den nederlandske guldalder i 1600-tallet, der går tilbage til et dekret, udstedt i 1808 af Louis Bonaparte, bror til Napoleon, har længe været Rijksmuseets uden sammenligning største trumfkort. Men det er også stærkt repræsenteret på andre felter – det huser en imponerende samling af delfterfajance, og dets store asiatiske kunstsamling (med over 100 buddhaer fra hele Fjernøsten) får nu den fremtrædende plads, den har fortjent, takket være en restaurering af sydfløjen i 1996.

Læs mere om museet på dets officielle hjemmeside.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere