Besøg te-plantager på Azorerne

Azorerne
Azorerne byder ikke bare på fantastiske landskaber, men også på te-plantager

Vidste du, at Europas ældste og p.t. eneste te-plantage ligger på Azorerne? Det milde klima, den næringsrige vulkanske jord og den rene luft giver gode betingelser for tebuskene, som dækker adskillige tønder land på øen São Miguel.

Traditionerne holdes i hævd

Du kan tage en gåtur blandt de frodige temarker og bagefter besøge en eller begge tefabrikker, Chá Porto Formoso og Chá Gorreana, som ligger omkring 1,5 km fra hinanden tæt ved landsbyen São Brás.

Chá Gorreana som er den største og ældste af de to te-fabrikker, har som den eneste i Europa produceret grøn og sort te siden 1883. Den tilhørende plantage er på 32 tønder land, hvilket er nok til at fabrikken kan lave omkring 33 tons økologisk te årligt. Kun en lille del afsættes på Azorerne, resten eksporteres til det portugisiske fastland og resten af verden, hvor den gode kvalitet efterspørges.

Azorerne - her vulkanen Pico
Azorerne – her vulkanen Pico – byder på nogle af de smukkeste landskaber i Portugal; men vidste du, at øgruppen også råder over te-plantager?

Alt efter hvornår på året du rejser til Azorerne, kan du opleve de forskellige trin i te-produktionen på São Miguel lige fra plukningen af bladene til den afsluttende håndsortering før bladene pakkes. Fabrikken har været familieejet i fem generationer og metoderne der bruges i dag er de samme, som dem der blev brugt af den første generation. Mange af maskinerne og redskaberne du kan se i produktionen stammer ligeledes tilbage fra 1800-tallet.

Hjembragt fra kolonierne

Te-plantagerne på São Miguel er et vidnesbyrd om Portugals fortid som stor kolonimagt. Frøene til de første te-buske menes således at være bragt til øgruppen omkring 1820 fra Rio de Janeiro af en kommandør i den portugisiske flåde.

Det var dog et halv århundrede først senere, at man for alvor begyndte at dyrke buskene med henblik på te-produktion. Et sygdomsudbrud truede appelsindyrkningen på øgruppen og man valgte derfor at sadle om og satse på teen. Til det formål blev kinesiske eksperter hentet til Azorerne for at dele ud af deres viden om te-produktion.

Ved udgangen af århundredet var der 14 te-fabrikker rundt om på øen.

Se alle rejser til Azorerne med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere