Besøg Wawel-højen – Polens “Akropolis”

Wawel
Wawel-højen og Visla-flodens bred. Foto-kredit: Roderick Eime. Oploadet under licensen CC BY-ND 2.0

Kraków er kommet på mange europæiske rejsendes læber i de seneste år. Den gamle kongeby, der ligger ved Polens længste flod, Visla-floden, tæt på grænsen til Slovakiet, har ikke bare hyppigt optrådt på diverse lister over Europas smukkeste byer, men er også en af de ældste byer i Polen med en dramatisk historie, der går tilbage til det 7. århundrede (selv om der findes arkæologiske spor af menneskelig aktivitet i området helt tilbage til stenalderen).

Byen, der var Polens officielle hovedstad indtil 1596 og traditionelt har været et af de førende centre for det akademiske, kulturelle og kunstneriske liv i landet, bugner af store historiske og kulturelle seværdigheder, som i 1978 fik Unesco til at erklære dens historiske centrum for verdensarv. Der er dog særligt én seværdighed i den historiske del af byen, der tiltrækker sig opmærksomhed fra det stigende antal af turister, der valfarte til Kraków: Wavel-højen, der ofte – med reference til stedets nationale betydning – bliver kaldt for “Polens Akropolis”.

Kongeslottet og katedralen

Wawel er et befæstet arkitektonisk kompleks, der er opført over mange århundreder på toppen af en kalkstensklippe på venstre bred af Visla-floden, 228 meter over havets overflade. Komplekset består af mange historiske bygninger og befæstninger, hvoraf de ældste kan dateres tilbage til slutningen af 900-tallet.

De største og mest kendte af disse bygninger er kongeslottet (kendt som Zamek Królewski na Wawelu på polsk) og katedralen (som bærer det polske navn: Królewska Bazylika Archikatedralna śś. Stanisława i Wacława na Wawelu), som blev bygget i henholdsvis det 13-14. århundrede og det 14. århundrede (i dets nuværende form).

Wawel - slottet og katedralen
Wawe-højen med slottet på højre side og katedralen på den vesntre- Foto-kredit: Corinne Cavallo. Oploadet under licensen CC BY 2.0.

Zamek Królewski na Wawelu

Slottet, der er ét af Polens største, blev bygget på anmodning af kong Kasimir III af Polen og repræsenterer en lang række af arkitektoniske stilarter inden for de europæiske middelalderlige, renæssance- og barokke perioder, centreret omkring en gårdhave i italiensk stil.

Efter at have huset adskillige generationer af polske konger er slottet nu et af landets førende kunstmuseer og rummer blandt andet betydningsfulde samlinger af italienske renæssance-malerier, skulpturer, tekstil-arbejder, guldsmede-arbejder, keramiske værker, sjældne møbler, foruden den største samling af osmanniske telte i Europa.

Królewska Bazylika Archikatedralna śś. Stanisława i Wacława na Wawelu

Katedralen, der er mere end 900 år gammel, har traditionelt både tjent som kroningssted og begravelsessted for de polske monarker og som katedral for Krakóws ærkebispesæde. Katedralen er også berømt for at være det sted, hvor Karol Wojtyla, som i 1978 blev forvandlet til Pave Johannes Paul II, udførte sin første messe som præst den 2. november 1946, dagen efter sin ordinering til præsteembedet. Den senere pave blev også ordineret til Krakows hjælpebiskop i katedralen den 28. september 1958.

Wawel - katedralen
Wawel med katedralen knejsende over et blomsterhav. Foto-kredit: Dennis Jarvis. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0.

Den nuværende gotiske katedral, der er opført i det 14. århundrede på biskop Nankers ordre, er den tredje bygning på stedet efter at den første blev ødelagt i det 11. århundrede, mens den anden, der var bygget i det 12. århundrede, blev ødelagt af en ildebrand i 1305.

Stor symbolsk betydning

Wawel-højen er for mange turister et arkitektonisk pragtværk; men for mange polakker er det først og fremmest et sted af stor historisk, kulturel og religiøs betydning; et nationalt pantheon – et på én gang verdsligt og religiøst symbol på den polske nation. Det var her – i det 9. århundrede – at wislánerne opførte en af deres vigtigste befæstede borge og det var her, at den første historiske hersker af Polen (og regnet for nationen Polens grundlægger), Mieszko 1. af Polen, og hans efterfølgere opførte ​​deres boliger.

Omkring samme tidspunkt blev Wawel-højen et af ​​Polens vigtigste religiøse centre med opførslen af en stenkatedral, der husede Krakows ærkebispesæde; og fra Kasimir I af Polens regeringstid blev Wawel-højen også det førende politiske og administrative center for den polske stat. Indtil 1611 var Wawel desuden det formelle sæde for det polske monarki.

I det 20. århundrede var Wawel-højen hjemsted for Polens præsident, indtil nazisterne invaderede ​​Polen i begyndelsen af ​​Anden Verdenskrig, hvorefter stedet af de nye herskere blev sat til at huse den tyske guvernørgeneral Hans Frank, der tog bolig i Zamek Królewski na Wawelu. Siden krigen er Wawel blevet restaureret i flere etaper og dele af det omdannet til et nationalt museum, men det bliver ved med at være et af de vigtigste historiske og religiøse omdreninspunkter for den polske nation.

Mere om Krakow

Inspiration til andre oplevelser og udflugter så læs indlægget: De bedste udflugtsmål nær Krakow

Kakraow er et af de billigste rejsemål når det gælder storbyferie i Europa sammen med byer som Budapest, Prag og Gdansk som også ligger i Polen: Læs mere i indlægget: Krakow – storbyferie til små priser.

Du kan naturligvis også kaste et blik på de rejser vi tilbyder til Krakow, og som altid bor du på nøje udvalgte hoteller når du rejser med Hideaways: Billige rejser til Krakow

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere