Boghandel i Porto er en af verdens smukkeste

Livraria Lello Porto
Den centrale trappe i boghandlen er nærmest en skulptur. Foto: Joseolgon, CC BY-SA 4.0.

Den berømte boghandel ”Lello e Irmão” i Porto er af flere rejseguides og magasiner af flere omgange blevet kåret til en af verdens smukkeste boghandler. Den stemningsfulde boghandel er da også en af de butikker, du absolut ikke må gå glip af på en rejse til Porto i det nordlige Portugal.

Grundlagt i 1869

Den oprindelige boghandel blev grundlagt af Ernesto Chardron i 1869, men hans pludselige og tidlige død medførte, at den blev solgt, og i 1894 købt af de to Lello-brødre, som stod for opførelsen af den bygning, vi kender idag – og som er berømt verden over.

Lello trappen.
Udvalget af bøger er bredt, men det er i lige så høj grad indretningen, der tiltrækker de besøgende. Foto: Michał Huniewicz, CC BY 2.0.

Dedikation til arbejdet

Den lidt over 100 år gamle boghandel ligger i en fantastisk bygning, der er blevet bygget til formålet af den portugisiske ingeniør Francisco Xavier Esteves, og opført i 1906 med en smuk facade i Art Nouveau-stil. Indretningen indvendigt er lavet i malet gips med smukke reoler og lofter holdt i neo-gotisk stil, samt en smuk spiraltrappe, der fører til første sal og gallerierne. I loftet er der også et smukt blyindfattet glasvindue med Lello-familiens motto: ”Decus in labore” (dedikation til arbejdet).

Nationalt monument

Boghandlen bliver besøgt af mange kunder og studerende p.g.a. af sin høje kvalitet i sortimentet og også af mange turister, da den er kvalificeret som nationalt monument. Den blev gennemgribende restaureret i 1994 og efter den 11 måneders lange ombygning står Lello i dag, som den så ud ved sin indvielse i 1906.

Cafe Majestic Porto
Den berømte Cafe Majestic i Porto. Foto: Lilly Darma, CC BY-SA 2.0.

Én af verdens smukkeste cafeer

Det siges, at nogle scener af Harry Potters film nr. 2 er blevet inspireret af netop Lellos boghandel. Udover Lellos boghandel har Porto én af verdens smukkeste og mest renommerede cafeer i Art Nouveau-stilen, nemlig den berømte Café Magestic.

Lello er blandt andet blevet kåret som en af de smukkeste af sin slags i verden af Lonely Planet og The Guardian.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere