Bordeaux vindistrikt – oplev et af verdens mest kendte vinområder

Portugiserne elsker vin
Portugiserne elsker vin

Her er tale om et af de absolut mest kendte og værdsatte franske vindistrikter, hvorfra verdens vinnydere henter nogle af de bedste, mest kendte og ofte også dyreste vine, der tæller etiketter som Saint Émilion, Château Margaux og Château Lafite Rothschild. Druesorterne er Cabernet Sauvignon og Merlot, der også kaldes for bordeaux-sorter, og produktionsmetoderne efterlignes i resten af verden.

Vindistriktet

Der er tale om et smukt landskab, der dog er markant anderledes end det, man måske kender fra de klassiske italienske vindistrikter. Her i Bordeaux er landskabet mere åbent – som om man var ved havet, med bølgende grønne vinmarker afbrudt af floderne Dordogne’s, Garonne’s og Gironde’s blide vande, komplimenteret af skove, charmerende landsbyer og gamle vinslotte. Området er generelt meget velstående og desuden velbevaret trods verdenskrigenes hærgen, og derfor finder man mange seværdige kirker og slotte på sin vej gennem Bordeaux.

Vin iltes
Vin iltes

Distriktet inddeles i to verdenshjørner – øst og vest – adskilt af floden Gironde. På venstre bred af floden står Médoc-stokkene og strækker sig fra Saint-Vivien-de-Médoc i nord til Bordeaux i syd, hvorfra flere store Cru-vine (der i fransk vinhieraki er for-betegnelsen for det ypperste inden for vin) kommer. Disse er rigere på garvesyre takket være druesorten Cabernet Sauvignon. Vinmarkerne til Graves-vinene findes syd for Bordeaux langs med Garonne-floden ned til Langon. Vinstokkene, hvorfra vinene Blaye og Bourg stammer, ligger på højre side af floden Gironde, og på højre side af Dordogne-floden mellem Libourne og mod departementet Dordogne finder man stokkene til de lidt mere blandede vine kaldet Libournese, der dækker over både vinene Pomerol, Saint-Emilion og Fronsac.

Endelig er der vinmarkerne Entre-Deux-Mers (mellem de to have), der dækker området mellem Dordogne-floden og Garonne-floden midt i departementet Gironde. Èn af forskellene mellem de to flod-sider er jordbunden, der giver de forskellige druesorter forskellige levevilkår. Det betyder, at rødvinene fra venstre bred er lavet primært på druen Cabernet-Sauvignon, mens rødvinene fra den højre flodbred er lavet primært på Merlot.

Bordeaux vindistrikt
En af Bordeaux´ mange smukke vinmarker

Vinen

I Bordeaux produceres årligt ca. 700 mio flasker vin, hvoraf ca. 70 % er rødvine og resten hvidvine og rosévine. Der er 115.000 hektar vinmarker og 11.000 vinproducenter, hvoraf 6.000 er vinslotte (de såkaldte chateauer). Tilsammen leverer de vine som Médoc, Graves, Entre-Deux-Mers, Saint-Emilion, Fronsac, Bourg, Blaye, Pomerol, Sauternes, St. Croix du Mont og Cadillac.

De røde vine adskiller sig stilmæssigt fra hinanden på baggrund af deres oprindelse. Kommer de fra den østlige flodbred, er de typisk lavet på Merlot og er hurtigere drikkemodne, har en blødere smag og en mørkere farve. Apropos farven, så er de røde vine fra Bordeaux jo netop kendt for den egnskendte og karakteristiske mørkerøde farve, der også har givet navn til farvebetegnelsen Bordeaux.

Bordeaux vindistrikt
Bordeaux vindistrikt er berømt for sine fremragende vine

De røde vine fra den vestlige bred er lavet på Cabernet Sauvignon og indeholder mere garvesyre, hvilket betyder, at de skal ligge længere, men også at de kan ligge yderligere tid i vinkælderen og modnes og således udvikle sig til storslåede vine. De hvide vine kommer fra druer som Sauvignon Blanc, Sémillon og Muscadelle.

Vinruterne

Bordeaux har flere vinruter, der guider den besøgende forbi forskellige vinproducenter og vinslotte, der mange steder ligger som perler på en snor. Kunsten er ikke at finde dem, men at udvælge dem, som man ønsker at besøge! Nogle af ruterne anbefales tillige på cykel, og andre ruter er heldigvis udformet så lige, at vejens beskaffenhed ikke kan være årsag til lidt slinger i valsen…Cykelruterne kan også kombineres med en tur langs med Garonne-floden og de plettede platantræer, der følger floden snorlige. Garonne er også på UNESCOs liste over Verdensarv. Du kan henvende dig på det lokale turistkontor og få udleveret gps-koordinater, der guider én forbi vinslottene. Der kan vælges mellem flere tema-ruter, der kombinerer vinbesøg med historie eller kultur.

Vinsmagning
Var det noget med en omgang vinsmagning i Bordeaux?

Bordeaux’s mest attraktive vinbyer

Bordeaux er hovedby i vindistriktet af samme navn og af UNESCO udvalgt til listen over bevaringsværdig kulturarv. Samtidig har den udviklet sig over de seneste år til en af topkandidaterne på listen over europæiske storbyer, der egner sig til et succesfyldt weekend-ophold. Saint-Emilion er nok hovedattraktion i distriktet med sit landsbyudseende og absolut populære vine i klasserne Grand Cru og Grand Cru Classé. Byen rummer også nogle interessante katakomber, der er et besøg værd mellem vinsmagningerne.

Rejser til Aquitaine

Kunne du tænke dig at besøge vindistriktet Bordeaux i regionen Aquitaine? Så se alle Escapeaway´ rejser til Aquitaine her.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Frankrig

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere