Byen Georgioupolis – et lille hyggeligt hjørne af Kreta

Georgioupolis
Upptäck vad staden Georgioupolis på Kreta har att erbjuda. Foto: Benjamin Bauss CC BY 2.0

Det her er et gæsteindlæg fra Familien Poulsen, der rejste til Kreta med Hideaways i sommeren 2018.

I sommeren 2018 var vi (en lille familie på far, mor og 2 store børn) en tur til Kreta, hvor vi boede hos Annas House i Georgioupolis. Anna’s House havde vi fundet og bestilt hos Hideaway.

Byen Georgioupolis

Georgioupolis er en lille hyggelig fiskerby med et roligt tempo. Floden Almyros (som kommer fra de hvide bjerge Léfka Ori) løber igennem byen og lagde oprindeligt navn til byen, Almyroupoli, da den blev grundlagt i 1893, efter at et større marskområde blev drænet. I 1899 skiftede byen navn til Georgioupoli til ære for den græske prins George. De store eukalyptus-træer som blev plantet i forbindelse med dræningen, troner i dag smukt over byens torv og havn.

Byen Georgioupolis
Byen Georgioupolis.

Stemningen i byen er meget fredelig, og det tiltrækker mange børnefamilier. Ved frokosttid mødes de lokale butiksejere/ ansatte og spiser frokost sammen på små borde udenfor butikkerne, og snakken går livligt i gaden. Aftenlivet er stemningsfuldt, og livet nydes på tavernaerne, ved byens torv eller der slentres rundt i byen. Om lørdagen er der fyrværkeri i byen.

Strande i Georgioupolis

Stranden Kalivaki (nærmest Anna’s house) er en lille strand som ligger i en lille bugt mellem havn og bjerge. Der er en mindre flod, som munder ud i Kalivaki-stranden. Det kolde ferskvand fra floden lægger sig på toppen af saltvandet fra havet og giver en sjov badeoplevelse med kold top og varm bund. Ved mere vind blandes vandet til mere ensartet temperatur. Lokale børn elsker at springe fra den lille bro, der krydser floden, ned i det lave kolde vand. Der er en taverna og en mindre bar ved denne strand, som udlejer strandstole + parasoller (ca. 4-5 euro for 2 stole omkring en parasol).

Kalivaki stranden
Kalivaki stranden.

Stranden ved Georgioupolis er langt større (længere) og der er langt flere liggestole/parasoller her, men også flere strandgæster. Hvis man går længere ud af stranden langs vandkanten, er der mere fredelige strandstykker uden mange strandgæster, strandstole og parasoller.

Ved siden af havneindløbet ligger kapellet Agios Nikolaos, som er meget besøgt frem til mørkets frembrud, vi så endda et brudepar, der fik taget idylliske bryllupsbilleder der. Man kommer til kapellet fra stranden ved Georgioupolis via en lang stenmole.

Kapellet ved Kalivaki-stranden
Kapellet ved Kalivaki-stranden.

Ved Kalivaki-stranden ligger endnu et kapel, på den anden side af floden. Der er mange, der går en tur derud og det er en yndet fornøjelse lige at ringe med klokken i kapellet. Hvis man går lidt længere frem forbi dette kapel kommer man til en stor grotte, som ligner noget tyskerne har brugt til forsvarsværk under krigen (men dette er bare gæt), men grotten er større end man kan se udefra.

Butikker i Georgioupolis

Byen har gode spise- og handlemuligheder. Nogle få butikker holder lukket i mesimeri (siesta), men de fleste holder åbent fra morgen til sen aften. Selv apoteket holder åbent hver dag til kl. 23, og det er et meget veludrustet apotek, bl.a. med et stort udvalg af de græske hudplejeprodukter fra Korres, som er økologiske og meget lækre (prøv en af deres mange lækre ansigstmasker). Der er forskellige butikker med diverse lokale husplejeprodukter, keramik, bijouteri osv.

Der er flere supermarkeder i byen. Bl.a. Annas Marked, hvor man altid får en god sludder med Anna bag disken, som sørger for at forældrene velfortjent kan slappe af ved at overlade indkøbsposerne til børnene. Supermarkederne har frisk brød, men der er også en lille god bager på vejen ud af byen (højre side af Palaia Etniki Odos Chanion-Rethymnou). Lige inden bageren er en skobutik (venstre side) med et stort udvalg af græske lædersko mm.

Byen har gode spise- og handlemuligheder
Byen har gode spise- og handlemuligheder

Hvis du er heldig, kan der ved aftentid købes billig frisk frugt (vindruer, figner, blommer) direkte fra ladet af lokale frugtavlere, der er kørt til byen (ved havnebroen) – vi mødte det samme ældre ægtepar en del aftener og købte posevis af deres forrygende druer – de bedste og billigste, vi nogensinde har smagt.

Thelonto er en lille fin butik med kunsthåndværk (smykker, keramik mm), den ligger lige efter broen, når man kommer fra Anna’s house (på venstre side af vejen Georgioupoleos-Episkopis).

Der er flere hæveautomater i byen, bl.a. 2 omkring byens torv, og de er nemme at finde. Postkasse til feriepostkort er også ved byens torv (ved supermarkedet).

Spisesteder i Georgioupolis

Der er mange gode spisesteder i byen, og nogle er decideret fiske-tavernaer. Men vi observerede ikke den store forskel i kvalitet eller udvalg (de har stort set samme menukort alle steder), men så ved man også, hvad man får, hvis man falder for en ynglingsret. Syrtaki Taverna ved broen er hyggelig i flere etager. Mythos taverna ved torvet har en fin betjening og livlig stemning. Taverna Arkadi ved Kalivakistranden har en zen-agtig udsigt udover havet og kapellet Agios Nicolaos. Men tavernaer er der nok af, så bare gå efter jeres egen lyst og stemning.

Området omkring Georgioupolis

Små 10 km. fra Georgioupolis ligger Kourna Lake. Det er en utrolig smuk sø delvist omkranset af smukke stejle bjerge. Man kan bade i søen (med lunt vand) og leje vandcykler, som altid er hyggeligt med børn (der skulle være skildpadder langs bredden, men vi så dem desværre ikke). Søen er klart et besøg værd, det tager kun 10 min i bil fra Georgioupolis. Vi anbefaler, at man stopper midtvejs på den vej, der løber langs søen, da der her er mere stilfærdigt og færre gæster, end der hvor turistbusserne stopper. Man kan parkerer ved Taverna Korissia. Herfra er der en fantastisk udsigt over søen med bjergene i baggrunden, og skyer hængende i bjergtoppene.

Byen Argyroupolis

Ca. 16 km. fra Georgioupolis ligger byen Argyroupolis. Den kaldes også ancient Lappa og rummer mange spor fra romersk og venetianske tid. Det er en meget smuk og spændende by beliggende i kuperet landskab med frodig vegetation og en del mindre vandfald. Byen er helt klart et besøg værd. Ved ankomst til byen kan man parkere ved kirkepladsen. Ved kirkepladsen i porten til den gamle bydel ligger butikken Lappa Avocado, hvor man kan få et gratis bykort.

Argyroupolis
Smukke Argyroupolis

Går man videre ind gennem porten kan man besøge den helt gamle bydel. Man bør også unde sig selv en tur ned igennem den lavere beliggende bydel. Når man kommer til ”Down Main Square” tager man vejen til venstre og kort herefter kommer der en lille stenet og stejl sti på højre side af vejen. Den er lidt svær at finde, og ligner ikke umiddelbart noget, man kan begive sig ud i, men det skal man. Denne sti fører nemlig ned af den frodig bjergside til flere mindre vandfald og tavernaer. Denne lille tur ned af stien er en anderledes fin oplevelse, da der er så frodigt. Taverna Kastro, som man møder på vejen ned, er bestemt også et besøg værd. Tavernaen gemmer sig lidt Robin Hood-agtigt i landskabet, og her er der kælet lidt mere for maden, særligt deres langtidsgrillede kød kan stærkt anbefales.

Hvis man ikke selv lejer bil, kan man fra Georgioupolis booke ture til disse 2 steder og andre spændende byer i området. Talos Roadtours tilbyder ture med små turisttoge (a la tivolitoget). Der er daglige afgange fra Talos’ lille butik beliggende på vejen mellem torvet og havet. Fra havnen er der daglige sejlture langs kysten til grotter, venetianske fort og strande, der kun kan nås fra havet, se bl.a. Sofia Daily Cruises. Man kan også komme på fisketure fra havnen.

Øvrig Kreta

Der er utroligt mange ting at foretage sig på Kreta, som byder på både store natur- og kulturoplevelser. Vi besøgte Knossos, som bestemt er et besøg værd, men kom tidligt, hvis du vil undgå lang kø og for kraftig sol, da der ikke er mange skyggesteder i ruinerne.

Besøg Heraklion, Chania og Rethymnon

Vi besøgte også Heraklion og den gamle bydel, som er hyggelig med mange butikker (inkl. en del hjemmekendte butikker, bl.a. H&M, Zara osv.) I Heraklion besøgte vi det arkæologiske museum, som rummer den største samling artefakter fra Minoisk tid. Hvis man vil besøge både Knossos og det arkæologiske museum samme dag (hvilket vi gjorde), kan det betale sig at købe en kombi-billet og spare en del penge (hvilket vi ikke gjorde).

Knossos
Knossos.

Der kører dagligt busser til Chania, Rethymnon og Heraklion fra hovedvejen ved Georgioupolis. Vi prøvede det ikke selv, da vi havde lejet bil, men andre danske gæster fortalte, at det var meget nemt og at man blev kørt direkte til centrum af de store byer (busbilletter kan købes ved stoppestedet på hovedvejen).

Smukke strande

Der er mange smukke strande på Kreta, bl.a. Balos, Elafonisi, Falasarna og mange flere. Vi besøgte Balos stranden, som også kaldes den blå lagune (med rette). Vi kørte i bil dertil, hvor de sidste 7 km er på grusvej op af bjerget, som ender i en mindre parkeringsplads, som hurtigt bliver fyldt (hvis man ikke kommer tidligt). Derfor parkerer mange langs vejen, og går det sidste stykke op til parkeringspladsen.

Balos Beach fra bjergsiden
Balos Beach fra bjergsiden.

Vi havde koldt blod i årene og tog turen helt op til parkeringspladsen (da man alligevel skal op og vende, når man skal retur), og vi satsede på, at nogle var kørt, hvilket heldigvis viste sig rigtigt (vi kom først ved 14-tiden). Fra parkeringspladsen er der 2 km ned af bjergets anden side til Balos strand (og en lidt hård tur op igen). En nemmere vej til denne strand er med båd fra Kissamos (daglige afgange), som også sejler til Gramvousa Island (med venetiansk fort). Men udsigten fra toppen af bjerget, når man går ned af bjerget er hele den lidt strabadserende bil- og gåtur værd – Balos er overvældende smukt set oppefra.

En sidste lille detajle – der er mange myg, så husk at medbringe eller købe myggespray (alle supermarkeder og apoteket i byen sælger adskillelige myggeprodukter).

Rejser til Kreta med Hideaways

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere