Cataloniens mennesketårne – sammenhold og nerver af stål

Castells
Castells. Foto: Ferran Llorens, Creative Commons.

Rejser du til Catalonien i Spaniens nordøstlige hjørne, har du chancen for at opleve den 200 årige tradition for at bygge imponerende mennesketårne. De er et fascinerende symbol på catalansk styrke og sammenhold.

Mennesketårnene i Catalonien

Catalanerne har bygget deres mennesketårne – castells – siden det 18. århundrede, hvor de oprindeligt indgik som afslutningen på en folkedans, Ball de Valencians, i byen Valls nær Tarragona.

Kriteriet for et vellykket castell er, at alle kommer op og ned igen i rigtig rækkefølge. Når alle castellers er på plads, klatrer den såkaldte enxaneta til tops og hæver den ene hånd med fire fremstrakte fingre som symbol på striberne i det catalanske flag. Herefter begynder det mest vanskelige stadie, nedbrydningen af tårnet, som skal ske fra toppen og nedefter for at tårnet kan godkendes.

Det er på én og sammen tid imponerende og nervepirrende, når de sidste (ofte børn) kravler mod toppen. Hvis det lykkedes bryder folkemængden ud i jubel, men der er ingen tid til at nyde triumfen. Opløsningen af tårnet sker ideelt set systematisk, ofte svigter kræfterne dog og et splitsekund senere tumler alle ned.

CastellEt castell formes. Foto: Montse PB, Creative Commons.

Værdifuld kulturarv

Traditionen for at bygge mennesketårnene i Catalonien blev i 2010 optaget på UNESCO’s liste over kulturarv, der skal beskyttes. I begrundelsen for optagelsen lagde UNESCO vægt på elementet af samarbejde mellem generationer og kreativiteten.

I dag bygges der castells ved både byfester, festivaler og deciderede konkurrencer, hvor der dystes benhårdt på at bygge det højeste tårn. Det er ikke usædvanligt med tårne bestående af 10 lag.

Herunder kan du se optagelser fra en konkurrence i byen Tarragona.

Få mere inspiration til din ferie og tips til at nyde livet i Catalonien på ægte catalansk manér

Rejser til Catalonien

Du kan opleve Cataloniens mange seværdigheder og levende kultur på en rejse med Hideaways. Vi har håndplukket enestående hoteller og ferieboliger, som du alle kan læse mere om her på hjemmesiden.

Rejser til Catalonien med Hideaways

Topfoto: Ferran Llorens, Creative Commons.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere