Cataplana – smagen af Algarve

Cataplana
Cataplana med alt godt fra havet. Foto: An en Alain, CC BY 2.0.

Vil du have en autentisk madoplevelse på rejsen til Algarve, er det et must at prøve Cataplana – indbegrebet af regionens kulinariske traditioner. Men hvad er Cataplana, og hvordan tilberedes den? Her ser vi nærmere på denne lækre delikatesse fra Algarve.

Bevarer al saften og smagen

Cataplana er faktisk både navnet på en særlig type ret og på den wok-lignende gryde, traditionelt fremstillet af kobber, som retten tilberedes i. I modsætning til en almindelig gryde har en portugisisk cataplana et stort hængslet låg, som kan sluttes helt tæt ned over gryden. Maden tilberedes ved at lægge alle ingredienserne i gryden, som derefter lukkes og simrer over svag varme.

På den måde bevares al saften og smagen, og resultatet er en lækker og velsmagende ret. Cataplana-gryderne bruges i Algarve traditionelt til at lave retter med fisk og skaldyr, men de kan også bruges til andre kød- og grøntsagsretter. Traditionen for at lave mad med en Cataplana har været en del af Algarve-regionens madkultur i generationer og holdes stadig i hævd i dag. Cataplana serveres for eksempel ofte ved festlige lejligheder og familiekomsammener.

Den arabiske gryde?

Ligheden med den marokkanske tagine, et glaceret lerfad med et kegleformet låg, som dampen ligeledes er vigtig i tilberedningen af maden, sandsynliggør, at cataplana-grydens rødder går helt tilbage til maurernes indtog på Den Iberiske Halvø.

Der er også også nogle, som mener, at der er tale om en nyere opfindelse. En lokal kobbersmed har således fået æren for at have stået fadder til den cataplana, man bruger i Algarve i dag. Hvorom alt er, så er cataplana-retter stadig yderst populære i Portugal – og særligt i landets sydligste region.

Gryden er formet som en musling med de to halvdele, der kan lukkes sammen, så maden kan tilberedes inden i den. Navnet “Cataplana” stammer formentlig både fra denne form og det kobbermateriale, som gryden er lavet af.

Cataplana Algarve
Smuk udsigt og cataplana, hvad mere kan man ønske sig? Foto: subherwal, CC BY 2.0.

Sunde og velsmagende retter

Ingredienserne i en cataplana varierer fra region til region, men der indgår som regel tomater, løg, urter og vin. Dertil tilføjes et udvalg af årstidens grønsager og forskellige former for kød, som i Algarve med den lette adgang til havets ressourcer naturligvis ofte består af fisk, muslinger, muslinger eller rejer. En af de mest populære retter er således Ameijoas na Cataplana, dvs. muslinger.

Der findes dog også cataplana-varianter med svinekød, kylling og andet godt.

På de fleste restauranter sættes den karakteristiske gryde direkte på bordet. Man skal normalt bestille til mindst to personer, men det er da også en hyggelig oplevelse at samles omkring den stadig dampende ret. Der serveres som regel frisk brød til for at man kan suge den smagfulde bouillon til sig.

Gå på opdagelse i de hyggelige gader og find en restaurant med cataplana på menuen. Foto: micheile dot com – Unsplash

Lav din egen cataplana

Har du selv fået lyst til at eksperimentere med cataplana hjemme i køkkenet, kan du med fordel benytte ferien i Algarve at købe en af de karakteristiske gryder på et af de mange markeder eller i en butik.

Lidt søgning på nettet viser dog, at det også er muligt at finde webshops med cataplana-gryder i sortimentet. Ligeledes er det nemt at finde inspiration til retterne i de mange opskriftssamlinger med portugisiske retter, som findes online.

Udover de lækre cataplana-retter bør du på din rejse også holde udkig efter typiske portugisiske oste, vinene fra Algarve-regionen og de lækre kager og desserter, såsom “pasteis de nata” og “sericaia”. Algarve-regionen har også en lang række markeder, hvor du kan købe friske frugter, grøntsager og andre produkter direkte fra producenterne, hvis du vil har en feriebolig med eget køkken.

Bestil din næste rejse til Algarve her

Escapeaway er specialister i rejser til Algarve – ja faktisk har vi mange års erfaring med at finde de bedste hoteller og ferieboliger i hele Portugal. Brug derfor søgemaskine hos Escapeaway, hvor du vil have mest mulig kvalitet for dine feriepenge.

Du kan selv vælge om du vil rejse rejse til Algarve, København, Billund, Aarhus, Aalborg eller Hamborg. Søgemaskinen finder de billigste flybilletter på den ønskede rute. Derefter skal du blot vælge et af hotellerne i Algarve, som vi har udvalgt for deres gode gæstebedømmelser. Når du bestiller en pakkerejse, er den naturligvis sikret af Rejsegaranti, – og det til en pris du ikke finder bedre andre steder

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Portugal

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere