Cava, champagne, prosecco og espumante – eller bare boblevand

Til stor glæde for de fleste findes der forskellige slags boblevand. De fire mest kendte er champagne, cava, prosecco og espumante – og selvom de ligner hinanden på flaske, så er der meget stor forskel på både smagen og ligeledes, hvor mange af de perlende bobler der findes i hver flaske.

Champagne er den mest kendte af de fire nævnte, mousserende vine. Den kommer kun (og altid kun) fra området af samme navn, Champagne, i den franske provins Provence, da navnet blev varemærkebeskyttet allerede tilbage i 1891.

Champagne fra Frankrig

Cava kommer fra den spanske region Catalonien. Vindistriktet Penedés er hovedsædet for den mousserende vin og står for 99% af produktionen. Cava fremstilles i mange forskellige udgaver; fra hvide til rosé, fra tørre til søde.

Cava fra Spanien

Prosecco er en af Italiens fem mousserende appetitvækkere. Vinen fremstilles bl.a. af druen ”glera”. Den tørre mousserende vin skal nydes ung, så gå altid efter den nyeste årgang, når du køber en flaske.

Prosecco Fra Italien

Espumante er Portugals svar på mousserende vin. Vinen produceres i store dele af Portugal lige fra Minho i nord til Alentejo i syd. Espumante er en velduftende, syrlig vin med en rig smag af blomster.

Espumante Brut Campos fra Portugal

 

Ved du, hvordan boblerne opstår i mousserende vine?
Boblerne kommer ved anden del af gæringsprocessen, hvor vinen får tilføjet en blanding af gær og sukker. Gæret og sukkeret bliver til kulsyre, og dermed dannes de elskede bobler. Mange bobler vel at bemærke. Ét glas champagne indeholder nemlig i gennemsnit 1 million af slagsen.

Læs mere om mousserende vin på Wikipedia

Rejs med Hideaways til boblerne

Portugal, Frankrig, Italien og Spanien, det er alle lande som du finder i programmet hos Hideaways, og måske du allerede har bemærket at mange af hotellerne også producere vine. Får mere inspiration i andre indlæg om mad og vin her på bloggen eller læs de personlige beskrivelser af hotellerne, vi har nemlig besøgt dem alle. Hideaways er specialist i rejser til charmerende gemmesteder i Sydeuropa, og du kan læse mere om de enkelte rejsemål i Italien, Portugal, Spanien og Italien eller under rejsetemaet mad og vin.

 

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere