Escapeaway official logo
Colomba Pasquale – traditionel påske-gærkage fra Lombardiet

Colomba Pasquale – traditionel påske-gærkage fra Lombardiet

Skrevet av Marie

2024-02-13

Colomba Pasquale – traditionel påske-gærkage fra Lombardiet

Colomba Pasquale minder om julekagen Pandoro og Panettone i en noget luftigere og smagsfuld variant, og er en gærkage, der har form som en due (deraf navnet Colomba); et navn der naturligvis ofte indbyder til vittige pædagogiske kommentarer om, hvor hurtigt kagen flyver ind i munden på de mindste i familien…

Formen siges at stamme fra et sagn om longobardernes konge, Alboino, der efter en lang belejring stod for at skulle indtage byen Pavia. Her forlangte han blandt andet at få stillet 12 skønjomfruer til sin disposition. En af pigerne bagte efter sigende en Colomba, som hun forærede Alboino, og han blev så begejstret for smagen, at han straks lod pigen gå. Men som det er hørt før om sagn og opskrifter, så er der et hav af fortolkninger og versioner – og Colomba Pasquale udgør ingen undtagelse. Kagen har rødder helt tilbage til legendernes tid omkring 572 e.Kr. og symboliserer præcis som duen, den har taget form efter, fred.

I starten af 1900-tallet blev den kommercialiseret af firmaet Motta, da fabrikken sendte sine første påskeduer ud på det italienske marked. Siden har Colomba Pasquale været officiel påskekage i hele Italien, hvor den sælges under sloganet: kagen, der bringer foråret med sig.

Fakta:
Tilberedning: 2 timer (og tid til at hæve (18 timer i alt) og bage (1 time))
Antal: 2 kager à hver 1 kg (hertil skal man anvende to Colomba-forme)

Ingredienser; første dejblanding

  • 175 g gær
  • 125 g sukker
  • Ca. 5 æggeblommer (100 g)
  • 190 g vand
  • 135 g smør, stuetemperatur
  • 500 g hvedemel

Udblød gæret i en smule lunken vand og tilsæt sukkeret og halvdelen af æggeblommerne og bland disse ingredienser grundigt sammen. Tilsæt herefter mel og fortsæt med at røre dejen sammen, til den får en fast konsistens. Tilsæt dernæst resten af æggeblommerne. Ælt dejen sammen til den bliver elastisk og slipper hænderne. Arbejd herefter smørret ind i dejen. Endelig stilles dejen til hævning i ca. 12 timer eller til den er hævet til det tredobbelte.

Ingredienser; anden dejblanding

  • 125 g sukker
  • 10 g honning
  • 50 g vand
  • Ca. 5 æggeblommer (100 g)
  • 250 g hvedemel (type 00)
  • 8 g salt
  • 125 g smør, smeltet
  • 250 g kandiseret frugt (at foretrække ren citrus – pomeranskal el. lign)
  • 1 knivspids vaniljesukker

Tag den første dejblanding, der nu har hævet til det tredobbelte og læg den i et stort dejfad. Tilsæt sukker, honning, vand og halvdelen af æggeblommerne; lad det trække ind uden at ælte i nogle få minutter. Tilsæt herefter melet og ælt det hele grundigt sammen til en fast dejmasse, der ikke klistrer. Ælt resten af æggeblommerne godt ind i dejen til du atter står med en elastisk og sitrende dej. Tilsæt salt, vaniljesukker, lunken smeltet smør og den kandiserede frugt og ælt disse ingredienser ind i dejen. Del dejen i to lige dele og lad dem hvile i ca. 45 - 60 minutter.

Når dejstykkerne har hævet den fornødne tid anrettes de i formene – hvis muligt bør man anskaffe sig to autentiske Colomba-forme. Disse kan muligvis købes hos en specialiseret forhandler af bage-udstyr eller italienske delikatesser. Lad herefter dejen hæve i 4-5 timer.

Overtræk:

  • 45 g mandler
  • 150 g flormelis
  • Æggehvider

Hak mandlerne fint og bland dem med flormelis og en tilpas mængde æggehvide til at opnå en blid konsistens, der er smørbar. Ønsker man en hel finkornet konsistens, kan man placere massen på en hård overflade, så som en marmorplade og rulle den med en kagerulle. Smør overtrækket over kagen og pynt med hele mandler og/eller sukkerkugler og drys til sidst flormelis over kagen inden den kommer i ovnen.

Bag kagen ved 190° - 200° i en forvarmet ovn (anvend ikke varmluft) i ca. 1 time. Det anbefales at ledsage kagen med et glas dessertvin: en moscato, vin santo eller måske endda et glas god rom.

Buon appetito!