Dagsudflugt til Granada

Window with green shutter granada

Jeg besøger næsten altid Granada, når jeg er på rejse rundt i Andalusien, og hver gang oplever jeg noget nyt. Få nogle tips til en heldags-udflugt til byen!

Skulle jeg en dag flytte til Andalusien, var Granada bestemt et sted, jeg ville overveje at slå mig ned i. Granada er omgivet af smuk natur, spændende historie, og en blanding af forskellige kulturer, som har sat sit aftryk på alt fra musik til mad. I dette indlæg kan du læse om de forskellige seværdigheder, jeg ville opleve, hvis jeg skulle besøge Granada for første gang.

Kort information om Granada

Som om dens beliggenhed ved foden af de snedækkede Sierra Nevada bjerge, dens katedral og dens karakterfulde mauriske kvarterer ikke var nok til at berettige et besøg, så kan Granada også prale af det mest storslåede monument i hele Andalusien: det mauriske palads, Alhambra, og parkerne derved. Brug en dag på at vandre gennem dets udsmykkede saloner, vandnedkølede gårdhaver og fredfyldte haver. Du ville ønske, du skulle gøre det samme igen næste dag. Måske skulle du planlægge lidt ekstra tid her, for at være på den sikre side. Selv uden monumenterne gør Granadas arabiske atmosfære (byen var den sidste der blev erobret fra maurerne), dens farverige butikker og restauranter og kunstneriske stemning byen til et livligt sted at opholde sig.

Inden for en times kørsel fra Granada kan du vandre mellem de hvidkalkede landsbyer i Alpujarras eller blandt de højeste bjergtinder i Sierra Nevada. Om vinteren er der et beskedent skicenter, som i øvrigt lever op til sit navn Sol y Nieve (sol og sne). Om sommeren kører en minibus ad Europas højest beliggende vej op mod det månelignende landskab, Tres Mil (3000-meter-tinder). Det er som at være på en anden planet, men du er kun et par timers kørsel fra Granada.

rsz_katadralen-i-granada-spanien-hideaways
Katedralen i Granada.

Granada er helt sikkert et sted at opholde sig, og et sted hvor der sker noget. Nogle områder af Granada kan samtidig virke som et lidt hippieagtigt område, og jeg tror bl.a. det skyldes de mange unge studerende fra byens universitet. Sigøjnerkvinder påtvinger dig uønskede gaver og det kan være trættende, men omvendt er de en del af kulturen i Granada. Andre steder i regionen bliver du måske udsat for, og afskrækket af, et større antal fremmede indbyggere, især i Alpujarras, hvor der er new-agesamfund, eller af de store steder med masseturisme på Costa Tropical. Vær forberedt på koldt og skyet vejr i Sierra Nevada uden for sommeren og på ekstrem varme på sletterne om sommeren.

Gode tips til oplevelser i Granada

Det kan være svært at nå det hele, hvis man kun har en dag i Granada på en udflugt og specielt hvis man vil (og det bør man) se Alhambra, for det tager tid! Nedenstående oplevelser er et lille udpluk af Granadas seværdigheder.

Alhambra

Alhambra er på en eller anden måde mere end summen af dets bestanddele. Tag en af Sierra Nevadas bjergudløbere, tilsæt et Nasridslot, et maurisk palads, et castiliansk renæssancepalæ, samt nogle højtliggende haveanlæg med udsigt over byen, så er du på det mest romantiske sted i verden. At vandre rundt her, er som at befinde sig i en drøm, og man vil bare gerne trække oplevelsen så længe som muligt. Selv det store antal sommergæster bliver opslugt af stedets storhed og mundlamme af dets skønhed.

rsz_gardens_of_la_alhambra_with_convent_of_san_francisco_in_the_background_in_granada_spain
Hage i Alhambra.

Det mauriske Casa Real har været under konstant vedligeholdelse gennem de sidste hundrede år, sådan som enhver konstruktion af træ og gips har behov for, og er en af hovedattraktionenerne; en række af stadig mere betagende saloner og sale med spejle, smukke blå kakler og søjler, der prydes af tyndt stukarbejde.

Ved siden af dette ser Carlos V’s 1500-tals renæssancepalads groft og kantet ud – måske uberettiget. Af Nasridslottet, Alcazaba, er der relativt lidt tilbage, men du er nødt til at beundre bygherrernes snuhed med at aflede smeltevand gennem en 10 kilometer strækning fra Sierra Nevada. Vandet blev brugt til at fylde de dekorative damme. Endelig må du ikke gå glip af Spaniens mest attraktive haver, El Generalife. Det er et skønt sted at tage på picnic eller til at fordybe sig i Washington Irvings Tales of the Alhambra fra det 19. årh. Eller bare nyde solen og udsigten over byen. Der er åbent dagligt, med et angivet indgangstidspunkt på billetten – og prøv at undgå midt på dagen.

Katedralen og Capilla Real

Da de befriede byen fra maurerne i 1492, byggede Fernando og Isabel, Granadas første Reyes Catolicos (katolske monarker), straks et mausoleum, i hvilket de senere blev stedt til hvile. Dette flamboyante, sengotiske kapel er et besøg værd, ligesom den tilhørende katedral er det. Der forefindes også en privat kunstsamling, primært med hollandsk kunst. Men de fleste gæster bruger besøget på at betragte monarkernes blykister. Fortæl dem ikke, at Napoleons tropper skændede stedet i 1812 og højst sandsynligt fjernede skeletterne og skattene.

Albaicín-kvarteret

Denne stejle bjergside med gyder på kryds og tværs og maleriske, men undertiden faldefærdige huse, er et smukt sted at tage en vandretur.

Albaicín Granada
Albaicín Granada. Foto: Julián Rejas De CastroCC BY-SA 2.0

Måske skulle målet være Mirador de San Nicolas på toppen, men stop undervejs for at beundre de mange huse, klostre, fontæner og kirker på vejen.

Hulerne i Sacromonte

Toppen af Camino de Sacromonte er stadig delvist beboet af ægte hippier. Deroppe ligger en række huler, der om aftenen lægger hus til en optræden med sigøjnermusik, flamencomusik og dans. I weekenderne omdanner de universitetsstuderende dem til natklubber. Bag den mauriske væg er der nogle tomme sigøjnerhuler, der har været forladt siden en oversvømmelse i 1962.

De arabiske Bade

De arabiske Bade er en interessant og knapt så besøgt offentlig badstue med hvælvede murstensvægge og stjerneformede loftsvinduer. Lukket mandage.

Det arkæologiske Museum

Museet har til huse i et renæssancepalæ, Casa de Castril, der ligger ved foden af Albaicin. Dette museum fremviser alt fra provinsen – helt fra den ældste stenalder til maurisk tid. Sandaler af espartogræs, en udskåret tyr fra romerriget, en tidlig kristen lampe og en maurisk bronzesekstant er nogle af hovedgenstandene. Lukket mandage.

Shopping i Granada

Normalt er jeg ikke selv den store shopper, men i Granada findes der en del butikker, som man ikke finder andre steder.

Musik

Når nu Granada er ét af Andalusiens center for flamenco-musik og flamenco-guitarspillet, er det ikke nogen overraskelse, at byen huser en del guitarbutikker, især på Cuesta de Gomerez. Casa Morales, i nummer 9, har flere anbefalinger. Hvis du nyder denne slags musik og taler bare et minimum af spansk, kan du muligvis manipulere dig ind på den private klub, Peña Plateria (Patio de los Aljives 13, Albaicin), hvor der optrædes med flamenco de fleste aftener. Virkelig interesserede gæster i små grupper er velkomne. Lukket i august. Der findes dog mange andre steder, du kan opleve flamenco og kvaliteten er god de fleste steder.

Loppemarkedet

På Alcaiceria, et maurisk inspireret loppemarked nær katedralen, kan du købe flamencokjoler, babouchesko, smykker, lysestager, indlagte skrin og en del (ofte tarveligt) turistpjat.

Loppemarknad
Loppemarkedet Alcaiceria. Foto: Nicolas VollmerCC BY 2.0

Du kan endda få dit navn (eller dine børns navne) trykt på en tyrefægtningsplakat, som var du matador i en gæsteoptræden.

Andre butikker

Der ligger nogle små arabiske butikker ved foden af Albaicin, der sælger metallamper, træmøbler, tesæt af sølv, blæsebælge af læder og andet husholdningsgrej, hvoraf det meste er importeret fra Marokko. I Alhambraslottets boghandel (og andre i byen), kan du bladre i skønne bøger om maurisk arkitektur, haver, filosofi med mere, samt romaner.

Mere information om oplevelser i Granada

Som nævt er ovenstående seværdigheder og oplevelser blot et lille udvalg af, hvad Granada tilbyder sine gæster. Der findes utallige guide-bøger, hvor du kan finde mere inspiration.

Læs også: Granadas gemmesteder

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere