De bedste udflugtsmål nær Krakow

Tatra Polen
Tatra-bjergene er de højeste bjerge i Polen og ligger inden for kort rækkevidde af Krakow. Foto: Dariusz Staniszewski, Pixabay.

Krakow i det sydlige Polen er et af de mest interessante storbyrejsemål inden for kort afstand af Danmark. Her får du nemt en forlænget weekend til at gå med bare at udforske den charmerende gamle bydels smukke bygninger, smalle gader og hyggelige pladser, ligesom du kan få lang tid til at gå med at udforske de talrige museer, gallerier og andre kulturelle attraktioner. Krakow er dog også et godt udgangspunkt for udflugter til en perlerække af det sydlige Polens mest interessante og smukke seværdigheder.

Wieliczka Saltmine
Sankt Kinga af Polens Kapel i Wieliczka Saltminen. Foto: Viator.com, CC BY-SA 2.0.

Wieliczka-saltminen

Wieliczka-saltminen (Kopalnia soli Wieliczka) er en af de ældste saltminer i Europa. Man har således hentet salt ud af minen, der ligger blot 20 minutters kørsel fra Krakow, siden det 13. århundrede. Minedriften ophørte dog i 2007, og i dag har minen officielt status af historisk monument. Wieliczka-saltminen er desuden optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

På en tur ned i den store mine kan du blandt andet se flotte udskårne figurer og altertavler i Sankt Antoines kapellet og besøge det imponerende Sankt Kinga kapel, minens kronjuvel, som ligger 101 meter under jordoverfladen. I den unikke, store sal, som er smukt oplyst af krystallysekroner, bliver der jævnligt afholdt klassiske koncerter. Ligeledes udlejes den 31 meter lange, 15 meter brede og 11 meter høje saltsalt ofte til bryllupper. På ‘turistruten’, den mest populære rute i minen, vil du desuden i løbet af den guidede tur gennem de næsten 3 kilometer lange gange passerer 20 andre kamre og saltsøer, hvor der fortælles om minens historie og spilles klassisk musik.

Regn med at bruge 3 timer på dit besøg, hvis du vælger at følge ‘turistruten’. Der er omkring 800 trappetrin undervejs, hvoraf de 350 i starten bringer dig ned i minens dyb. Fornuftigt fodtøj kan derfor stærkt anbefales. Ligeledes er det en god ide at medbring en varm trøje eller jakke, da temperaturen nede i minen året rundt ligger mellem 14 og 16 grader.

Du kan finde mere information om åbningstider og billetpriser på saltminens egen hjemmeside.

Auschwitz-Birkenau
Indgangen til Auschwitz-lejren med teksten “Arbeit macht frei” (arbejde gør fri) ovenover. Foto:
Tomas Forgac, Public Domain.

Auschwitz-Birkenau KZ-lejren

Omkring en times kørsel fra Krakow ligger et monument over et af de mørkeste kapitler i Europas historie, Auschwitz-Birkenau koncentrationslejren, der var den største af nazisternes dødslejre under 2. verdenskrig. Selvom dette gribende indblik i Holocaust ikke just er for sarte sjæle, er Auschwitz et af de steder nær Krakow, som enhver med en historisk interesse bør se. Ifølge museet frarådes det dog at medbringe børn yngre end 14 år.

Det er gratis at besøge lejren, men der skal betales for at følge en guidet tur, hvilket kan anbefales. På grund af en stigende interesse for at besøge lejren har man indført et reservationssystem for adgangsbilletter. Der er således kun et begrænset antal adgangsbilletter til rådighed hver dag for besøgende, som blot møder op uden reservation. Læs mere på den officielle hjemmeside

Tatrabjergene i Polen
Tatrabjergne i Polen indbyder til en aktiv ferie. Foto: Govisity.com, CC BY 2.0

Tatrabjergene

En helt anden slags, mere opløftende attraktion inden for rækkevidde af Krakow er Tatrabjergene. Bjergkæden, der kan besøge på en heldagstur, byder på masser af muligheder for at tage på vandreture i flotte bjerglandskaber om sommeren og i vintermånederne er for eksempel Zakopane for foden af bjergene en populær destination for skiturister. Selv hvis du ikke vil tage på lange vandreture i bjergene, bør du som minimum tage en tur med svævebanen op til toppen af Gubalówka for at nyde udsigten over Tatrabjergene og eventuelt gå den korte tur rundt om toppen. Der er desuden flere lette vandreruter nær Zakopane, som er beregnet på besøgende, der blot vil opleve lidt af naturskønheden i Tatrabjergene uden at skulle gå langt med oppakning og overnatte på shelters. Forhør dig om mulighederne lokalt.

I Zakopane ligger også hovedkontorer for Tatra Nationalparken, som udgør en stor del af den omkring 750 km² store bjergkæde, der danner en naturlig grænse mellem Polen og Slovakiet mod syd.

Borg Polen
Følger du Ørnerederuten mellem Częstochowa og Krakow kan du besøge 25 borge. Foto: Łukasz Śmigasiewicz, CC BY-SA 3.0 PL

Ørnerederuten

Bestiller du billeje i forbindelse med din rejse, kan du bruge Krakow som udgangspunkt for en tur ad Ørnerederuten (Szlak Orlich Gniazd) til Częstochowa, der ligger omkring 100 kilometer mod nordøst. Følg denne rute i dit eget tempo og giv dig god tid til at se de 25 kalkstensslotte og borge fra det 13. og 14. århundrede, som passeres undervejs. De fleste af disse blev anlagt som et forsvar af Det Polske Kongeriges vestgrænse under kong Kazimierz den Store.

En tur ad Ørnerederuten er også en chance for at opleve en af Polens smukkeste regioner med smukke skovklædte bakker og maleriske kalkstensklipper. Vil du have det hele med på landet mest populære, 163 kilometer lange turistrute, er én dag for lidt. De mest berømte borge og seværdigheder på ruten kan nås med bus, men en lejebil er dog den bedste mulighed for at få mest muligt ud af turen.

Læs mere om ruten hos det lokale turistkontor.

Krakow torv
Byens stemningsfulde gamle bydel er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Foto: Diether, CC BY-SA 3.0

Rejser til Krakow

Hos Hideaways finder du et håndplukket udvalg af hoteller i Krakow, hvor du får optimale betingelser for at udforske den skønne bys mange seværdigheder og attraktioner. Vil du også besøge nogle af de omtalte udflugtsmål inden for rækkevidde af byen, kan du med fordel leje en bil til din rejse.

Læs mere om rejser til Krakow med Hideaways

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere