De største attraktioner i Sopot

Sopot mole
Den lange mole er nok Sopots mest kendte vartegn. Foto: kedziurt, CC BY 2.0.

Omtrent midt mellem Gdansk og Gdynia ligger et ægte lille ferieparadis, Sopot, som med sin brede sandstrand, traditionsrige kurbade, et livligt forlystelsesliv og ikke mindst lave priser er et af de mest attraktive rejsemål på den polske riviera. Denne stilfulde kurby bare en times flyvning fra Danmark er et perfekt rejsemål for dig, som ikke vil rejse langt væk, men alligevel opleve noget nyt. Se her mit bud på de største attraktioner i Sopot.

Sopot promenade
Sopot promenaden. Foto: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Molo – Europas længste træmole

Den 511 meter lange træmole, Molo, som oprindeligt blev bygget i 1820’erne, er nok Sopots mest kendte bygningsværk. Du kan da næsten heller ikke rejse til Sopot uden mindst én gang at nyde en spadseretur ud ad den flotte mole, der eftersigende er den længste af sin slags i Europa. Langs den 458 meter lange del af molen som når ud i havet, er der mulighed for fortøjning, så her ligger ofte flotte lystbåde eller turistbåde, der sejler til Gdańsk og Gdynia. Om sommeren skal man betale et beskedent beløb for at gå ud på molen. For enden af molen ligger en restaurant og en lille marina, som blandt andet rummer en sejlskole for børn.

Inde på lande bruges Kurpladsen (Skwer Kuracyjny) foran molen i løbet af året til forskellige arrangementer såsom markeder, friluftskoncerter og en skøjtebane om vinteren. Ved pladsen finder du også farverige fyrtårn Latarnia Morska. Herfra er der gode udsigter over både over hav og by.

Monciak – hovedstrøget i Sopot

Mens Molo er ideel til en romantisk slentretur arm i arm, er den centrale, 600 meter lange gågade, Ulica Bohaterow Monte Cassino (i daglig tale blot kaldet “Monciak”) det helt rigtig sted at søge hen for at shoppe eller et væld af barer, fortovscafeer, isbarer og restauranter. Om dagen går mange blot gennem gaden på vej mod stranden, men hen på aftenen er det for alvor her byens liv koncentrerer sig. Sopot har således et godt natteliv, hvor du vil mærke, at dette ikke kun er en ferieby præget af turister, men at her blandt andet også er universiteter og andre uddannelsessteder, hvis studerende naturligvis også ofte finder vej til byens barer.

Gadens liv tiltrækker naturligvis mange gademusikanter, boder og de sædvanlige portrætmalere. Det er også på Monciak, at dun finder et af Sopots mest fotograferede huse, Det skæve hus (Krzywy Dom). Søg dog også gerne lidt ned i nogle af sidegaderne, hvor stemningen er en helt anden. Her kan du se mange fine eksempler på byens elegante arkitektur, hyggelige gamle parker og haver. Vil du se et af de mest spektakulære eksempler på byens oprindelige arkitektur, skal du søge tilbage ned mod kysten. Her lige nord for træmolen ligger nemlig det smukke Grand Hotel, hvor berømtheder som Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Fidel Castro og Greta Garbo i tidens løb har været indlogeret.

Grand Hotel Sopot
Det elegante Grand Hotel i Sopot. Foto: Fmbar22, CC BY-SA 3.0 PL
Stranden ved Sopot er en af de bedste ved Østersøen. Foto: DerHexer, CC BY-SA 3.0

Østersøens bedste strand

Om sommeren er Sopots brede sandstrande, der strækker sig mere end 4 km, ubetinget byens mest populære attraktion. Her er god plads til både at solbade og dyrke forskellige former for vandsport. Strandenes popularitet hænger uden tvivl sammen med det Blå Flag, som vejrer over stranden og signalerer, at dette er en strand af høj kvalitet både hvad angår renlighed og faciliteter. Trænger du til en forfriskning i løbet af dagen, er der for eksempel aldrig langt til en lækre is eller en kølig drink. Langs med strandpromenaden ligger også flere gode restauranter.

Aquapark Sopot

Selvom Sopot især er kendt for sin lange, brede sandstrand, er byen et helårsrejsemål med meget andet end traditionelt strandliv at byde på. Trænger du alligevel til en dukkert uden for strandsæsonen, eller er du afsted på en familierejse med mindre børn, er det oplagt at tage en tur i Aquapark Sopot. Vandlandet, der ligger et par kilometer nord for centrum. Her er både inden- og udendørs pools og vandrutsjebaner samt meget andet, som tilsammen sagtens kan holde dig og familien beskæftiget nogle timer. Når du har fået nok vandsjov, kan du også her slappe af med en tur i sauna eller spa.

Sopot efterår
Kurpladsen og fyrtårnet. Foto: Pawel Pacholec, CC BY 2.0

Kurbyen Sopot

Sopot har været kendt som kurby siden 1820’erne, hvor den tysk-franske læge J.G. Haffner som den første etablerede en række populære kurbade i det tidligere fiskerleje. Siden blev kurbadene, der blev lovprist for deres helbredende virkninger, suppleret af andre wellness-tilbud såsom massage og mere alternative wellness-behandlinger. I dag rejser mange stadig til Sopot for at besøge byens anerkendte spaer, som der findes omkring et dusin af. Trænger du til at koble helt af, finder du her en bred vifte af tilbud lige fra eksotiske massager til mere traditionelle behandlinger. Det er i høj grad spaerne, som gør Sopot til et helårsrejsemål.

Udflugter

Sopot er en del af Trójmiasto (3 byer), som også inkluderer nabobyerne Gdynia og Gdansk. Rejser du til Sopot, er det da også oplagt at benytte chancen for at besøge især Gdansk, der med rette anses for at være en af de smukkeste byer ved Østersøen. Du kan nemt bruge et par timer på bare at slentre rundt i den gamle bykerne, hvor der er rig mulighed for at slå sig ned på fortovsrestauranter på charmerende torve eller nede ved vandet. Med tog tager det kun et kvarters tid at køre fra Sopot ind til Gdansk.

Det historiske centrum i Gdansk ved floden Motława. Foto: NAC, CC BY-SA 4.0

Rejser til Sopot

Hideaways er specialister i at finde de hoteller, hvor du får det bedste udgangspunkt for en afslappende ferie i Sopot. Det gælder, hvad enten du skal på en familierejse eller er på udkig efter det helt rigtige hotel til en romantisk parferie.

Vil du sætte prikken over i’et på ferie med et håndplukket hotel? Så se alle rejser til Sopot med Hideaways her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere