De største oplevelser på en dykkerferie i Thailand

Dykkere
Det gælder nogle gange om at være på det rette sted på det rette tidspunkt, men der venter næsten altid store oplevelser under vandet i Thailand. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Idylliske sandstrande, fantastisk mad og et dejligt varmt klima har gjort Thailand til et yndet rejsemål. Der er også smukt under havets overflade. Rejser du hertil for at dykke eller snorkle, venter der dig således mange helt uforglemmelige oplevelser.

Herunder kan du se et lille udpluk fra det spektakulære og eksotiske dyreliv, der venter dig på en dykkerferie i Thailand.

Hvalhajen – havets fredelige kæmpe

Hvalhaj
Hvalhajen er verdens største fisk, men er trods sit store gab ufarlig for mennesker, så længe man holder sig i respektfuld afstand fra den kraftfulde hale. Foto: Feefiona123, CC BY-SA 4.0.

Chancen for at møde en af havets kæmper i form af den flotte hvalhaj lokker mange sportsdykkere til Thailand år efter år. Hvis det endelig lykkes dig at se den store majestætiske fisk glide langsomt gennem vandet, er det da også en enestående oplevelse, der vil blive svær at overgå i fremtiden. Trods dens store gab, som nemt kan rumme et menneske, behøver man ikke være nervøs. Det er således de helt små byttedyr i form af blandt andet krebsdyr, småfisk og blæksprutter, verdens største fisk lever af. Hvalhajer bliver normalt op til 12 meter lange og kan formentlig blive et godt stykke over 100 år gamle.

Den Sorttippede revhaj

Blacktip Reef Shark
Den Sorttippede revhaj, som er den mest almindelige haj på revet, er normalt ret sky og fortrækker hurtigt. På populære snorkle- og dykkersteder, kan den dog lære at ignorere mennesker til en vis grad. Foto: Brian Gratwicke, CC BY 2.0.

Det kan også godt gippe lidt i en, første gang man får øje på Den Sorttippede revhaj, som har den helt klassiske slanke, torpedoformede krop. Den er dog trods en mundfuld af knivskarpe tænder normalt ikke til fare for mennesker. Den foretrækker derimod at spise små stimefisk, men kan også finde på at jage større fisk og blæksprutter på koralrevet. Den er kendt for at bevæge sig ind på forholdvis lavt vand, og det er derfor ikke usædvanligt at se den ved snorkling i Thailand.

Havskildpadde

Havskildpadde
Mange dykkere drømmer om at møde en havskildpadde i naturen. Den drøm er der chance for at opfylde i Thailand! Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 4.0.

Havskildpadder indgyder ikke samme instinktive frygt som hajer, men er du heldig at møde en, bør du alligevel holde en respektfuld afstand for ikke at stresse den. Desværre er disse store krybdyr truet idet voksne individer fanges til føde eller på grund af deres fine skjold. Desuden er havskildpadderne sårbare, da de er afhængige af at kommer på land for at lægge æg i sandet.

Barracuda

Gulhalet barracuda
Gulhalet barracuda, en af de mindre barracuda-arter, som man kan træffe i Thailand. Foto: Thomas Quine, CC BY-SA 2.0.

Ser man en barracuda på patrulje langs revet , er man ikke i tvivl om, at der er tale om en rovfisk. Særligt de større arter har et tandsæt, der automatisk indgyder respekt. Den slanke og kraftfulde fisk minder i udseende lidt om en gedde, men findes kun i saltvand.

Djævlerokker

Djævlerokke
Djævlerokkens yndefulde bevægelse gennem vandet er et syn man sent glemmer. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Den største rokkeart, djævlerokken, kan ses både når du dykker og snorkler i Thailand. Det er svært ikke at blive betaget af den måde disse elegante dyr nærmest svæver gennem vandet. Det ser så roligt og langsomt ud, men man opdager hurtigt, at de nemt svømmer fra en. De opleves da også bedst ved, at man lader være med at jagte efter dem. Hold dig i stedet i ro, så er du måske heldig, at de selv svømmere nærmere.

Klovnefisk

Klovnefisk
Klovnefisk er ikke særlig gode svømmere, men beskytter sig mod rovfisk ved at gemme sig blandt tentaklerne af giftige søanemoner. Foto: Rickard Zerpe, CC BY-SA 2.0.

Det er naturligvis ikke kun de store spektakulære arter, som har gjort dykning i Thailand populært. Koralrevene rummer også et mylder af mindre, men mindst ligeså interessante fisk i en bred vifte af former og farver, der sagtens kan opleves blot med snorkel. Du kan for eksempel næsten ikke undgå at møde de berømte farverige klovnefisk, som gemmer sig i søanemonerne. En speciel detalje ved klovnefiskene er, at de alle fødes som hanner, men kan blive til hunner, hvis hunnen i flokkens dominerende yngelpar dør. Klovnefisk er en populær akvariefisk, og særligt siden siden Disneyfilmen ”Find Nemo” udkom i 2003, er efterspørgslen på dem steget kraftigt. For at beskytte dem, er der derfor nu ulovligt at indfange dem.

Søhest

Søhest
Det er søhestehannen, som tager sig af æggene. Foto: Sylke Rohrlach, CC BY-SA 2.0.

Sidste eksempel på det fantastiske dyreliv, du finder i havet ved Thailand, er søhesten. Udover sit særprægede udseende er søhesten især kendt for, at det er hannerne, som gennemgår et svangerskab. De befrugtede æg overføres således til en rugepose på hannens bug.

Har du øjnene med dig, er der gode chance for at se dette lidt pudsige medlem af nålefiskfamilien på en bade- eller dykkerferie i Thailand. Søhesten trues dog desværre på verdensplan af bifangst og fangst til brug i traditionel medicin i primært Kina. Thailand, som har været en af de største eksportører af tørrede søheste, indførte sidste år derfor et midlertidig stop for eksporten.

Hold en dykkerferie i Thailand på et unikt hideaway

Hvad enten du vil udforske undervandslivet med dykkerudstyr eller holde dig i overfladen med snorkel, er en afgørende ingrediens i opskriften på en vellykket ferie i Thailand selvfølgelig, at du finder den helt rigtige feriebolig. Programmet her hos Hideaways indeholder mange håndplukkede hoteller og ferieboliger på destinationer som for eksempel Krabi og Koh Samui, der er kendt blandt dykkerentusiaster.

Læs mere om rejser til Thailand

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere