Den Sidste Nadver – et af Leonardos største værker

Den Sidste Nadver af Leonardo da Vinci
Den Sidste Nadver af Leonardo da Vinci

Hvilke andre steder kan man opgive taxachaufføren navnet på et maleri som målet for turen og forvente at blive kørt derhen? Enhver milaneser med respekt for sig selv, taxachauffør eller ej, ved, hvor man kan se Leonardo da Vincis Il Cenacolo (Den Sidste Nadver), et af verdens mest berømte billeder, som gemmer sig i den gotiske kirke Santa Maria delle Grazie.

Restaurering deler vandene

Hele landet fulgte nøje med i den minutiøse, tyve år lange restaurering, der blev færdiggjort i 1999. På en væg i det, der tidligere var refektoriet i kirkens tilstødende kloster, skabte Leonardo dette storslåede, 8,5 m brede vægmaleri. Det skildrer det følelsesladede øjeblik, hvor Judas forråder Jesus, og det begyndte at nedbrydes, næsten umiddelbart efter at det var fuldført i 1495.

Dets nylige restaurering var lige så kontroversiel som restaureringen af Det Sixtinske Kapel, idet nogle kunsthistorikere hævder, at kun ganske lidt af det oprindelige maleri og de oprindelige farver har overlevet, fordi de gennem tiderne er blevet gen-(og mis-)fortolket lidt for overivrigt af utallige konservatorer (maleriet har gennemgået syv restaureringer siden 1726); andre fremhæver det som en fremragende opvisning i tålmodighed og mesterligt håndværk.

Et af Leonardo da Vincis mesterværker

Man kommer ikke udenom, at det er et af Leonardos fineste værker, hvor hvert eneste penselstrøg afslører “sjælens hensigter”. Han søge i årevis blandt byens kriminelle efter Judas’ ansigt; resultatet var, ifølge kunsthistorikeren Giorgio Vasari, “selveste indbegrebet af forræderi og umenneskelighed”.

Du finder Chiesa di Santa Maria delle Grazie på adressen Piazza Santa Maria delle Grazie.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere