Den Sidste Nadver – oplev et af Leonardos største værker i Milano

Den Sidste Nadver af Leonardo da Vinci
Den Sidste Nadver af Leonardo da Vinci

På en væg i det, der på den tid var klosterets spisesal, skabte Leonardo da Vinci i årene 1494-1498 et storslåede, 8,5 meter bredt vægmaleri. I dag er det et af de mest berømte kunstværker i verden og optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Vægmaleriet, Den Sidste Nadver, skildrer det følelsesladede øjeblik, hvor Jesus netop har fortalt de tolv disciple, som er samlet ved et langbord, at en af dem snart vil forråde ham.

I dag kan enhver milaneser med respekt for sig selv vise dig vej til Leonardo da Vincis berømte vægmaleri. Det befinder sig i en sidebygning til den gotiske kirke Santa Maria delle Grazie, der ligger i gåafstand fra den store Piazza del Duomo. Sammenlignet med domkirkepladsen gør Santa Maria delle Grazie udefra måske ikke samme imposante indtryk. Men takket være det smukke vægmaleri i den tilstødende bygning, er kirken blandt de mest populære seværdigheder i Milano. Kunstværket er samtidig et af de mest kontroversielle i Italien.

Et skrøbeligt mesterværk

Motivet med den sidste nadver var et populært valg til udsmykning af vægge i klostrenes spisesale (refektorier) i det 15. århundredes Italien. Så kunne nonner og munke indtage deres måltider i nærvær af Jesu sidste måltid. I modsætning til traditionelle freskoer, som renæssancens mestre malede på vægge med våd kalk, valgte Leonardo da Vinci dog at male sit værk på en allerede tør væg i klosteret i Milano. Derved blev malingen ikke en del af hele kalklaget, men sad kun på overfalden. I forhold til vægmaleriets holdbarhed viste dette sig snart at være uheldigt. Malingen hæftede ikke ordentligt og begyndte således at flage af allerede få årtier efter, at værket var færdigt.

De følgende århundreder gennemgik det store vægmaleri derfor gentagende restaureringer. Den seneste der tog 22 år, blev færdiggjort i 1999. Hele landet fulgte nøje med i denne minutiøse, årelange restaurering. Restaureringerne, som er blevet foretaget gennem tiden, er nemlig meget kontroversielle. Nogle kunsthistorikere hævder således, at det efterhånden kun er ganske lidt af det oprindelige maleri og de oprindelige farver, som har overlevet, fordi de gennem tiderne er blevet genfortolket af lidt for ivrige konservatorer. Dog ser mange den seneste restaurering som en opvisning i tålmodighed og mesterligt håndværk, der har formået at rette mange af fortidens synder.

Kirken Santa Maria delle Grazie. Foto: Brian Jeffery Beggerly, CC BY 2.0

Det er ikke kun da Vincis maleteknik, som har udfordret vægmaleriets holdbarhed. I 1652 valgte klosterets beboere at lave hul til en ny dør i væggen, hvorved den del af kunstværket, der viste Jesu fødder, gik tabt. Sidst i det 18. århundrede omdannede Napoleon Bonapartes soldater bygningen til en stald og begik hærværk mod maleriet. Under Anden Verdenskrig gik væggen i den gamle spisesal med nød og næppe fri af de allieredes bombardementer, men taget blev beskadiget og efterlod i en længere periode maleriet ubeskyttet mod vejrets elementer.

Læg mærke til de pudsige detaljer

Uanset at tidens tand altså har sat sine tydelige spor, er Den Sidste Nadver uden tvivl stadig et af Leonardo da Vincis mest bemærkelsesværdige værker, hvor hvert eneste penselstrøg afslører “sjælens hensigter”. Han søgte efter sigende i årevis blandt byens kriminelle efter inspiration til Judas’ ansigt; resultatet var, ifølge kunsthistorikeren Giorgio Vasari, “selveste indbegrebet af forræderi og umenneskelighed”.

Besøger du maleriet på din storbyferie i Milano, hvilket kan anbefales for enhver med interesse i kunst eller historie, er der flere pudsige detaljer at holde udkig efter. Læg for eksempel mærke til, at disciplen til højre for Jesus, traditionelt identificeret som apostlen Johannes, har ganske feminine træk. En teori, der blandt andet er central for Dan Browns succesfulde roman Da Vinci Mysteriet, er, at personen i virkeligheden er Maria Magdalene. Læg også mærke til hånden med en kniv, der stikker frem mellem to disciple på venstre del af maleriet. Den tilsyneladende herreløs hånd tolkes ofte som et symbol på Judas’ forræderi.

Johannes eller Maria Magdalene? Personen, der sidder til højre for Jesus, har tydeligt feminine træk.

Sådan ser du Den Sidste Nadver i Milano

Det verdensberømte vægmaleri er en af de mest populære seværdigheder i Milano. Da der samtidig er en grænse for, hvor mange besøgende man kan lukke ind i løbet af dagen, er der ofte rift om billetterne. Du bør derfor bestille din billet online i god tid. Gør det gerne ligeså snart, du har booket din rejse til Milano. På den officielle hjemmeside for udstillingen, Cenacolo Vinciano, sættes billetter typisk til salg to til fire måneder i forvejen. I skrivende stund koster billetterne 15 euro for voksne plus et servicegebyr på 2 euro.

Som besøgende får man 15 minutter til at betragte selve maleriet. Derefter kan du på Cenacolo Vinciano Museet se en interessant udstilling om den seneste restaurering. Der er også en lille gårdhave, som du kan nyde i slutningen af dit besøg. Sæt derfor 45 minutter til en time af til at opleve maleriet og lære om dets historie.

Du finder kirken og den tilstødende bygning med Leonardo da Vincis mesterværk på Piazza Santa Maria delle Grazie. Det er inden for gåafstand af den imponerende Duomo og det smukke Galleria Vittorio Emanuele II med et væld af spændende butikker og restauranter.

Rejser til Milano

Leonardos mesterværk er bare én af de mange kunstskatte, du kan opleve på en rejse til Milano. Vil du have mest muligt ud af din storbyferie, er det en fordel at bo inde i byen. Så har du alle seværdighederne og det rige kulturliv inden for kort rækkevidde. Det er perfekt til en forlænget weekend eller en uge, hvor der også kan blive tid til udflugter til for eksempel Como-søen eller Venedig.

Læs mere om rejser til Milano med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere