Den store strandguide til Italien

Cala Fuili strand på Sardinien
Cala Fuili strand på Sardinien er en af Italiens eventyrlige strande...

Hvordan finder du lige præcis den italienske strand, som kan opfylde alle dine ønsker på en afslappende badeferie? Jeg giver dig et overblik over nogle af Italiens mange forskellige strande, hvor du finder alt fra dramatiske klippevige til kilometerlange hvide sandstrande.

Hvilke strande skal du vælge på din ferie?

Italien byder på en fantastisk mangfoldighed inden for gastronomien, kulturen og byerne – tilsvarende byder landets kyststrækninger og strande på stor variation … endda så meget, at du næsten med garanti kan finde en strand, som passer perfekt til dine og dine rejsefællers ønsker og behov. Herunder vil jeg forsøge at give dig et overblik over de forskellige strandtyper i Italien og deres placering, så du ved hvilken retning du skal søge i, næste gang du rejser til Italien for at nyde det afslappende strandliv.

La Pelosa
Stranden La Pelosa på Sardinien. Foto: Tommie Hansen, CC BY 2.0.

I Italien har man heldigvis for længst indset at beskyttelse af landets kyststrækning vigtig, da badeturister mange steder er helt afgørende for den lokale økonomi. Man er nu til dags for eksempel yderst forsigtig med at placere vindmølleparker langs kystlinjen, og de dele af kystlinjen, som ikke er præget af betonbyggeri fra 1960’erne, har i kraft af flere og flere naturfredninger efterhånden garanti for, at den tidligere epokes byggefadæser ikke gentager sig. Italien har mange guddommelige strande, og selv om du i dag næppe finder en fuldstændig uberørt strand, kan du stadig være heldig at finde strande, som du har næsten for dig selv.

Italiens primære strandtyper

1. Lange hvide sandstrande med masser af liv
De klassiske brede sandstrande med sportsaktiviteter og dynamisk strandliv i sommermånederne finder du mange steder i Italien. De fleste er børnevenlige, og liggestolene og parasollerne pryder stranden i taktfast rytme, så langt øjet rækker.

Lido de Jesolo
De klassiske brede sandstrande med sportsaktiviteter og dynamisk strandliv i sommermånederne finder du bl.a. i Lido di Jesolo ved Adriaterhavskysten. Foto: Edgar Jiménez, CC BY-SA 2.0.

Denne strandtype finder du f.eks. på den Italienske Riviera tæt på Frankrig i Finale Ligure og Alassio. Følger vi kysten sydover, møder vi den samme type strand i Toscana (primært i Marina di Massa, Cecina Mare og Marina di Grosseto) og videre langs Lazios sydlige kyst (syd for Rom i fx Anzio eller Sperlonga) og i naturreservatet Cilento syd for Amalfikysten.

På Italiens hæl Apulien ligger strandene ud til den Joniske kyst syd for Gallipoli, som kaldes Italiens Maldivere, og ved Apuliens Adriaterhavskyst i naturparken Gargano slænger de lange sandstrande sig langs kysten. Bevæger vi os videre ud på de store, italienske middelhavsøer Sicilien og Sardinien, møder vi nogle af Italiens smukkeste strande: prøv f.eks. Costa Rei, Villasimius, Chia eller San Teodoro på Sardinien eller de sicilianske strande ved f.eks. Sampieri (syd) eller San Vito Lo Capo (vest).

Stranden i Sperlonga
Stranden i Sperlonga

På Adriaterhavskysten i det nordlige Italien ligger de klassiske børnefamiliedestinationer i både Rimini, Lido di Jesolo, Bibione og Lignano.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Lido di Jesolo

2. Maleriske klippestrækninger
Italiens dramatiske klippepartier med småbyer, som klæber sig op ad klippevæggene taler især til den indre poet og til den, som ønsker at forkæle synssansen. På disse steder springer man ofte i fra klipperne eller nyder havets dovne ro og det maleriske naturlandskab fra hotellets balkon.

Amalfi strand
Amalfikysten er billedskøn med snoede bjergveje, hyggelige byer og svimlende havudsigter. Her stranden i Amalfi by

Ønsker du at møde denne type strande, er de absolut bedste steder utvivlsomt Nationalparken Le Cinque Terre i Ligurien: her ligger fem små kulørte kystbyer som perler på en snor og indbyder til vandreture fra den ene kystby til den anden. Også Amalfikysten syd for Napoli er billedskøn med snoede bjergveje, hyggelige byer og svimlende havudsigter: prøv fx Conca dei Marini, Ravello eller Cetara.

Endelig byder Apulien på en lidt anden type klippekyst. Her hænger byerne ikke på klippevægge, men er placeret på et fladt klippeplateau med lodrette vægge og undersøiske grotter: dette kan du opleve i Polignano a Mare, som vil få din glædeskugle i maven til at vokse og vokse.

Stranden i Monterosso
Stranden i Monterosso

Andre alternativer er De Æoliske Øer (af vulkansk oprindelse) og strækningen omkring Orbetello i Toscana.

3. Små isolerede laguner
Denne strandtype er den sværeste at opspore, da lagunerne som oftest ligger hengemt i skjul fra turistmasserne. Her kan du ofte næsten få en hel strand for dig selv (i mellemsæsonen) og finde ro og en oplevelse af at befinde dig i en eventyrverden.

San Fruttuoso
San Fruttuosos smukke strand i Ligurien er gemt væk fra omverden i en lille hemmelighedsfuld bugt. Foto: Caroline Léna Becker, CC BY 2.0.

En sådan lagune kan du f.eks. finde i San Fruttuoso i Ligurien: der går ingen vej hertil, så du kan kun komme frem ved at vandre over Portofino-bjerget eller ved at tage båd fra Portofino, Santa Margherita Ligure eller Camogli.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i San Fruttuoso her

4. Søernes strande
Strandene ved de store norditalienske søer kan på ingen måde sammenlignes med Middelhavets strande, men søerne har alligevel deres helt egen charme og gode muligheder for en forfriskende dukkert. Norditaliens store søer dækker primært fra øst mod vest Gardasøen, Iseosøen, Comosøen, Maggioresøen og Ortasøen.

Riva del Garda
Badeliv ved Riva del Garda ved nordenen af Gardasøen. Foto: Roser Goula, CC BY 2.0

Strandene og bademulighederne, som du finder her, er ofte små intime rullestensstrande eller småstrande med groft sand eller grus. Mange hoteller har deres egen platform med enten grus eller græs, hvor gæsterne kan nyde søen fra deres solsenge. De mange badebroer ved søerne er velegnede til hovedspring eller til blot at sidde og dingle med benene inde ved vandkanten.

5. Bystrande
Den sidste strandtype, som jeg har valgt at tage med, er meget efterspurgt blandt Escapeaways gæster: en karakterfuld kystby med en stemningsfuld historisk bykerne og en flot sandstrand i gåafstand. Her har du det hele inden for rækkevidde: strandliv, butikker og restauranter.

Stranden ved den gamle havn i Cefalù
Stranden ved den gamle havn i Cefalù

Sådanne strande finder du for eksempel i Cefalù på Sicilien; Otranto, Monopoli og Gallipoli i Apulien; Sestri Levante i Ligurien; Tropea i Calabrien; Pesaro i Marche; Cagliari på Sardinien og Castiglioncello i Toscana og på Lido di Venezia ud for selve Venedig by.

Vælg en strand i Italien med det Blå Flag

Hvis du holder af flotte strande og går op i vandkvaliteten, samtidig med at du værdsætter badebyernes vilje til at stille mange serviceydelser til rådighed (og det endda med respekt for miljøet), så skal du vælge en af de strande, som har fået tildelt det Blå Flag.

Hvad er det Blå Flag?

Kvalitetsprædikatet det Blå Flag blev skabt i Frankrig i 1985. I dag findes det i 48 lande verden over, deriblandt Italien. Kommitéen bag det Blå Flag udfører hver sommer talrige kontrolbesøg i de badebyer, som har fået tildelt prædikatet (og i dem, som ønsker at opnå det). Kriterierne for at få det Blå Flag er mange, således at der opnås en garanti for rent badevand, en ren og velholdt strand og for kvaliteten af de serviceydelser, der er tilgængelige for de badende. Skraldespande er en selvfølgelighed, men der ses fx også på klarheden af skiltningen, organiseringen af begivenheder, miljøhensyn og på eksistensen af en handicapvenlig zone.

Blå flag-strande i Italien

Listen af italienske strande med det Blå Flag er steget markant de seneste par år – og det er god nyhed for dem, der søger de bedste strande. Det Blå Flag blev i år hejst over 427 italienske strande.

Du kan læse mere om det Blå Flag og se samtlige strande i Italien med det Blå Flag her.

Er du på udkig efter den helt rigtige feriebolig til din strandferie i Italien?

Så kan du søge mellem alle vores 1800 håndplukkede ferieboliger og hoteller i Italien, samt fly til Italien og billeje i Italien, i vores søgemaskine her.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere