Escapeaway official logo
Derfor drikker jeg helst vin i Piemonte

Derfor drikker jeg helst vin i Piemonte

Skrevet av Marie

2024-04-19

Derfor drikker jeg helst vin i Piemonte

Vinrejser til Italien er noget, som får mange af os til at lyse op i et smil, mens smagsløgene begynder at tørste efter den helligste af alle drikkevarer. Der er næsten ikke ét eneste italiensk vindistrikt, jeg ikke har besøgt; men der er ét bestemt område i Italien, hvis vine, kulinariske oplevelser og ikke mindst fantastiske natur gør mig lidt ekstra begejstret: Piemonte!

Hvor er vi?

Piemonte er en region i det nordvestlige Italien, der grænser op til Den italienske Riviera i syd og franske Provence i vest. Vindistriktet er geografisk opdelt i tre områder: Langhe, Roero og Monferrato. Langhe er nok det mest kendte område, ikke mindst på grund af en bestemt vin - Barolo - som bliver produceret her. Regionens hovedstad er seværdige Torino, mens mad-mekkaet Alba byder på fremragende gastronomi. Den nordlige placering gør regionen lettilgængelig, både i egen bil fra Danmark, eller med fly til Milano eller Torino.

Tæt på alt

En af de helt store fordele som rejsende ved en region som Piemonte er, at den ligger tæt på alt. På en vinrejse bor du som regel på en vingård eller et landsted, og da er tilgængeligheden og nærheden til byer og udflugtsmuligheder altid en stor fordel. I sammenligning med f.eks. Toscana er der aldrig langt til den nærmeste vingård eller by med restauranter, når du opholder dig i Piemontes vindistrikter. Der er for eksempel kun omkring 5 km mellem Barolo og Monforte d'Alba, og ca. 6 km mellem Barolo og La Morra.

Image

Her plukkes der druer til de fantastiske piemontiske vine

Image

Byen Barolo ligger omkranset af vinmarker

Det kræver kun en kort køretur, ofte under 10 minutter, at komme rundt til de forskellige vinbyer og nyde udsigten over de endeløse vinmarker. Eller hvorfor ikke cykle? Noget, der ikke bør undervurderes, hvis du en aften vil besøge en af disse byer for at spise en god middag. Så kan det være betryggende at vide, at afstanden hjem efter middagen er kort og let.

Hvorfor Barolo?

Barolo hyldes som "King of Italy" blandt vinkendere verden over, og produceres som regel på 100% Nebbiolo. Det er den mest berømte af de lokale druer, efterfulgt af Barbera og Roero Arneis (hvid). Sammen med Barbaresco kan Piemonte prale med to af Italiens - ja, måske Europas - mest fremragende vine. Det er selvfølgelig en smagssag, men jeg vover pelsen og hævder, at begge er i toppen.

Image

Marcus mærker efter på druerne på én af Piemontes mange vingårde

Med fare for at få en hel masse "frankofiler" på nakken...Barolo har ofte en krydret smag med klar fad-karakter. Den opleves ofte som lidt ru på tungen og med en sød aroma, med antydninger af fad, bær og urter. Baroloen er kraftfuld, men på en elegant måde. Jeg nyder den med glæde, sådan som den er, uden tilbehør, eller sammen med smagfulde oste eller med kødretter. Lad dagsformen bestemme, hvordan du ønsker at nyde din Barolo.

Den mytiske Flavio Roddolo

Under et ophold i Piemonte boede jeg engang uden for vinbyen Monforte d'Alba på det fremragende hotel Villa Beccaris, der ligger i smukke omgivelser i udkanten af byen. Omkring Monforte d'Alba strækker vinmarkerne sig i alle retninger, med små vingårde her og der. En af disse er Flavio Roddolos lille vingård. Denne generte og enkle vinproducent, der ofte har en høj stjerne hos vinanmelderne, ses sjældent på vinmesser eller ved andre offentlige vin-arrangementer. Myten siger, at da hans vine begyndte at blive rost af den internationale presse, aflagde nogle af områdets mest respekterede Barolo-producenter ham besøg for at få ham til at hæve prisen.

Image

Flavio Roddolo viser sin vinkælder frem

Image

Endnu ét af de smukke vinlandskaber i Piemonte

Image

Vin fra området omkring Monforte d´Alba

Image

Hotel Villa Beccaris er af høj klasse - og et perfekt udgangspunkt for en vinrejse til Piemonte

Årsagen var simpelthen, at en Barolo ifølge producenterne skulle have en respektabel pris, så alle forstod, hvor god en vin det var. Flavios svar lod sig ikke vente: "Hvis min far kunne tage 20 euro for en Barolo i sin tid, så kan jeg også." Så var der ikke mere at sige til det! Jeg lod en samarbejdspartner arrangere besøget hos Flavio Roddolo. Det var en langsom start, hvor én af gårdens ansatte modtog mig, mens vi ventede på hovedpersonen selv.

Efter et par minutter dukkede han op og viste sin vinkælder frem, men han holdt en generelt lav profil. Det var først, da jeg viste interesse for hans særlige vin Bricco Appiani, som Flavio har fremstillet af druen Cabernet Sauvignon (!), at der kom skred i samtalen og den begyndte at blive interessant.

Image

Vin iltes inden prøvesmagning

Herefter fulgte en munter og morsom prøvesmagning, hvor en mand fra byen Trieste (som ligger 570 km væk!) dukkede op på sin fødselsdag for at prøvesmage og købe vine. En gave til mig selv, lød det fra manden. De vine, jeg købte til mig selv hos Flavio, satte samtidig et ur igang hos mig, for når vinene engang er sluppet op, bliver jeg nødt til at planlægge min næste rejse til Piedmonte.

Jeg ser allerede frem til et kært gensyn med den lille vingård udenfor Monforte d'Alba...

Hideaways i Piemonte

Kunne du tænke dig selv at smage på nogle af Piemontes fremragende vine? Så se hele listen af håndplukkede og personligt udvalgte hideaways i Piemonte her.