Derfor rejser jeg til Italien

Italien-Toscana-smuk-udsigt-taet-paa-Pienza
Smuk udsigt tæt på Pienza i Toscana

Her har jeg samlet informationer og fakta om Italien og rejser til landet. Du finder links til eksterne sider om rejser til Italien og kan bruge siden her navigation rundt på hjemmesiden. Alle kender Italien – hjemstedet for pizza og pasta, Chianti og spumante, tøjdesignere og modeller, Totti og Pavarotti. Landet har stort set alt; kunst, arkitektur, mode, gastronomi og fine vine. Landet er fuld af overraskelser, som for eksempel synet af en særdeles stilfuld kvinde, der stiger ud af en lillebitte Fiat.

Italien har en rig historie – tænk bare på hvad romerne har betydet for Europa. Og der er ikke mangel på herlige steder at besøge uanset om du vil gå i dybden med historien og kulturen, eller nyde det dejlige klima og smukke landskaber.  Vi har samlet lidt indformation og rejsetips om Italien, og håber det giver inspiration til valg af rejsemål, husk du også kan læse meget mere om Italien i vores blog, som vi kalder rejseinspiration.

Italien – landet der har allt

Kunst og arkitektur

Venedig er et mekka for kunstinteresserede med kunstmuseer, paladser og kirker, og det er her du oplever den verdensberømte Marcuskirke. I Firenze kan du besøge de enestående kunstmuseer Uffizi og Bargello. Besøg også Lucca med de velbevarede bymure ligesom du kan besøge Pisa med det berømte skæve tårn.

piazza dei miracoli
Piazza dei Miracoli i Pisa.

Siena er berømt for sit hyggelige torv og Arezzo er velbesøgt på grund af freskoerne Piero della Francesca. Rom er hjemsted for flere kunstneriske og religiøse seværdigheder end de fleste kan overkomme, inklusiv Peterskirken, som er katolicismens hovedsæde og verdens største kristne kirke. Du kan også besøge Galleria Borghese, Pantheon og utallige andre kirker.

I Napoli, som er på verdensarvslisten, kan oplever du den gotiske domkirke, adskillige barokke kirker, katakomber og den overdådige Piazza Garibaldi. Den sydligt beliggende Lecce er en unik perle med barokke bygningsværker, og den sicilianske Palermo er hjemsted for en fascinerende blanding af normanniske, arabiske og gotiske stilarter. I hvert fald er det sikkert, at enhver italiensk by vil have en domkirke, en palazzo og en piazza, som du kan beundre.

Vinsmagning

I Toscana kan du både smage og købe de verdenskendte rødvine fra Chianti, Montalcino, Montepulciano og Ornellaia samt den søde dessertvin Vin Santo. I Piemonte skal du smage Barolo og Barbaresco, i Veneto drikker man Prosecco, i Umbrien hedder vinen Sagrantino, og listen kunne fortsættes i det uendelige.

Shopping

I Toscana findes fabriksudsalget for Prada, Armani, Gucci og andre designere, og i Rom og Firenze findes nogle af Europas mest eksklusive modebutikker.

shopping
Shop ’til you drop i Milano

Uanset hvor i Italien du befinder dig, så er der lokale markeder med ost, kød, chokolade, vin og pasta, som du sikkert fristes til at tage med hjem.

Vandring og cykling

Det italienske landskab er fyldt med alper og søer, og der findes et netværk af afmærkede ruter, der byder på højdedrag på over 3000 meter, hvor du kan hvile benene i en svævebane, mens du fragtes op til toppen. Det vidunderlige landskab i Toscana og Piemonte byder på masser af muligheder for mere eller mindre udfordrende cykelture, ligesom Umbrien, hvor der er et uendeligt landskab af skove og bakker. På Sicilien er der Madonie-bjergene samt den sne- og lavafyldte vulkan Etna, og vulkaner er der også nok af på de Æoliske øer. I Ligurien og Amalfi er der ruter langs kysterne, der er så smukke at de fleste vil tabe pusten af udsigten alene. I Venedig kan du tage en rolig cykeltur langs Lidoen.

Madlavning

Der er intet mere afslappende end at rulle ravioli i hånden og servere en 3-retters menu, som du selv har lavet fra bunden. På mange hoteller kan du deltage i madlavningskurser af én eller flere dages varighed, og du kan også få eneundervisning, hvis det ønsker det.

Læs mere om maden i Italien: Det italienske køkkens fantastiske skattekammer

Historie

Tæt ved Napoli finder man Pompei og Paestum, som er to af de mest velbevarede græske og romerske oldtidsbyer, og du kan besøge Vesuv og se, hvad vulkanen gjorde ved Pompeji.

Pompei
Ruinbyen Pompei ved Napoli

På Sicilien kan du besøge templet ved Agrigento og Selintunte, som kan få mange af de græske templer til at blegne, og i Toscana kan man opleve etruskernes mur, gravsteder og keramiske fund.

Termalbade

I Toscana finder man de tre naturlige, varme kilder i Bagno Vignoni, Chianciano og Saturnia.

Strande

I det nordlige Toscana er strandene fyldt med mennesker, i Apulien er strandene gyldne og vandet azurblåt, og i det Æoliske hav finder man mørke vulkaniserede strande, så der er nok at vælge imellem for alle typer af rejsende.

Vandsport

I Apulien kan man dyrke vind- og kitesurfing, og i Palermo (Sicilien) eller Portofino (Ligurien) kan du leje en lystyacht. Ved Gardasøen eller Trasimenosøen i Umbrien kan du tage en sejltur, ligesom du kan sejle på Brentafloden til Padova i Veneto.

Er der ulemper ved at holde ferie i Italien?

Området kan til tider være ret overrendt. De kystnære områder er propfyldte med mennesker i august, og Toscana er populær hele sommeren, mens en by som Venedig er endnu mere velbesøgt både forår og efterår. I Rom, Firenze og Venedig bør man forvente køer ved museerne. Nogle dele af vinregionen Chianti er overtaget af britiske tilflyttere, så det kan af og til føles lidt uægte, så besøg hellere andre områder af Toscana.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi i Rom kan til tider være ret overrendt…

Prisniveauet er højt efter europæiske standarder, især Venedig. Ved at læse folks anmeldelser kan man få en idé om, hvad der er for dyrt, og hvad der reelt er pengene værd. Varmen kan føles voldsom i sommermånederne, især i byerne og på Sicilien. Det er et rent mareridt at køre bil i de store byer, så det kan anbefales at benytte offentlig transport.

 

Hvilke rejsemål i Italien skal du vælge

Det kan være svært at vælge mellem de mange spændende rejsemål som Italien byder sine gæster, og der er stor forskel på om man vælger at holde ferie i Norditalien og så f.eks på Sicilien, hvert region har sin charme og sin kultur.

Toscana og Umbrien

Toscana og Umbrien ligger inde i landet og er de perfekte eksempler på det landlige Italien; bakkerige landskaber med vinmarker i dalene og cypresser på bakkerne, historiske landsbyer med middelalderlige bygninger og fantastiske kirker, et delikat menukort og et mildt klima – det er ikke forunderligt, at det var her, Renæssancen så sin begyndelse.

Sicilien

Et godt rejsemål at kombinere kultur, natur, historie med sol og varme er på Sicilien – den største ø i Middelhavet. Der er kystlinje nok til alle, og på sydøstkysten er der nogle fantastiske barokke byer, ligesom det er her, at du finder den store vulkan, Etna, samt den uspolerede bjergkæde, Madonie.

Gade_lipari__aeoliske_oer_italien_ss_jpg
Gade på Lipari, en av de Æoliske øer

Hvis du vil ’flygte’ endnu længere væk, kan du tage en af bådene til de Æoliske øer, som er 7 mindre vulkanøer, der stikker op af det Tyrrenske hav. Her er vandet er usandsynligt klart, og de hvidkalkede huse og unge, håbefulde sommergæster nyder atmosfæren.

Amalfikysten og Sorrento

Du bør bestemt heller ikke glemme en af verdens skønneste kyststrækninger, Amalfikysten, hvor de idylliske landsbyer er placeret langs de bakkede landskaber, der findes langs hele kysten. Kombinerer du kysten med et besøg til Napoli og vulkanen Pompeji, så kan du nemt tilbringe en uges tid i området.

Storbyer i Italien

Mange vil mene at landets hovedstad Rom, er Europas historiske hjerte; det var her det romerske imperium blev grundlagt, det er her katolicismen hører til, og det er også her alle veje fører til. Byen har også en ungdommelig atmosfære med livlige barer og et rigt gadeliv, og byen er også et mekka for enhver shop-a-holic, så alt i alt er byen det perfekte sted til en lille storbyferie, som godt tåler gentagelse. Udover Rom, så er der to byer i Italien, som alle bør unde sig selv at se. Den ene er Venedig med det drømmeagtige landskab af vand, broer og paladser – byen der er elsket af kunstnere, historikere og romantikere. Den anden er Firenze, hovedstaden i regionen Toscana, som mange vil betegne som den kunstneriske hovedstad i Europa på grund af de mange udsøgte kunstmuseer.

Rejser til Italien

Hvordan vil du bo på på din ferie i Italien? Find information om den indkvartering som passer dig bedst til ferien i Italien. Hos Hideaways tilbyder vi forskellige former for indkvartering, lige fra hoteller og ferieboliger til små hyggelige agriturismo.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere