Det bedste af Midt- og Sydportugal – rundrejse 10 dage inkl. fly, hotel og lejebil

Oplev det bedste af Midt- og Sydportugal med Hideaways.
Oplev det bedste af Midt- og Sydportugal med Hideaways.

Det hele begynder i Lissabon – den store søfarernations skønne hovedstad, hvor du kan tage på opdagelse i byens flere hundrede år gamle kvarterer, der ligger på højene rundt om Baixa-kvarteret – den helt flade, centrale del af byen. Ved hjælp af den supermoderne metro, de nye strømlinede sporvogne og de gamle knirkende pendanter kommer du hurtig og nemt rundt til alle byens attraktioner.

På Algarvekysten kan du nyde det milde klima, den afvekslende natur og flotte strande. Jeg har valgt et hotel, der ligger nær byen Lagos, hvorfra en af Portugals store mæcener, Henrik Søfareren, i det 15. århundrede finansierede ekspeditioner, der drog ud for at opdage verden. Inden eventyret slutter, går turen tilbage gennem Alentejo-regionen, der er kendt som Portugals spisekammer. Her er også fine gamle byer som Evora, hvis historie går tilbage til romertiden – denne interessante by ligger kun 15 km fra dit hyggelige hotel, Imani Country House.

Læs også: Rundrejse lige midt i Portugal

Program på rundrejsen

Nedenstående program er blot forslag til dagsudflugter på din rundrejse i Portugal.

Benyttede hoteller

Dag 1: Velkommen til Lissabon

Du er nu ankommet til en af Europas smukkeste hovedstæder, det er i hvert fald vores opfattelse, og vi tror på, at du nok er enig med os, når du om nogle dage tager herfra. Du har ikke brug for bil under dit ophold i Lissabon – den opleves allerbedst til fods, og til de længere stræk kan du benytte byens meget velfungerende offentlige transport. Vi foreslår, at du tager en taxi fra lufthavnen til dit hotel. Turen er på ca. 7 km og prisen for en taxi beløber sig til omkring 12-15 Euro – altså omkring 100 kr.
Du er nu klar til at indtage Lissabon, og dit hotel ligger super centralt, så du har mange af byens attraktioner indenfor få minutters gang.

Lissabons pendant til vores rejsekort hedder Viva Viagem, som kan købes på de større metro-stationer. Selve kortet koster 0,5 Euro, og du fylder kortet op med det beløb, du regner med at skulle bruge. Ubegrænset kørsel i en dag koster 6 Euro. En alternativ til Viva Viagem er Lisbon Card, der giver gratis adgang til en række museer og seværdigheder og stor rabat til andre. Desuden inkluderer kortet gratis transport i busser, metro og sporvogne. Et 24 timers kort koster (med forbehold for prisstigninger) 18,50 Euro, 48 timer 31, 50 Euro og 72 timer 39 Euro.

Lige bag Hotel Portugal – faktisk i samme bygning, ligger Hotel Mondial og her finder du oppe på 8. etage Restaurant Varanda de Lisboa, der ud over den meget lækre og veltillavede mad og det velassorterede vinkort byder på en udsigt, der er noget nær enestående med fokus på det oplyste Castelo de Sao Jorge, de røde tegltage i Baixa. Tejo-floden og 25.april-broen.
Ja, det er blot et forslag til et sted at indtage din aftensmad – vær opmærksom på, at restauranten er meget populær, så det er en god idé at reservere bord på forhånd.

Hotel Portugal i centrum af Lissabon
Hotel Portugal i Lissabon

Dag 2: Lissabon

Så ligger den dejlige by for dine fødder – i bogstaveligste forstand, for indledningsvis bør du opdage den til fods. Det er dejligt at promenere på den store, flotte boulevard, Avenida da Liberdade, der er Lissabons svar på Champs-Élysées i Paris, slentre forbi den karakteristiske Rossio-banegård og slå sig ned på en af de mange caféer på Rossio-pladsen med udsigt til Nationalteatret i den nordre ende. Zigzagge sig gennem gågaderne i Baixa-kvarteret med de mange butikker, caféer, restauranter og tage et kig på en af byens store seværdigheder, Elevador de Santa Justa – opført omkring forrige århundredeskifte af en fransk arkitekt, der var elev af Eiffel, hvilket tydeligt fremgår af konstruktionen. Elevatoren kan dels benyttes rent praktisk til at komme de 32 m op til gaderne i Bairo Alto eller som udsigtsplatform – den har nemlig en lille café på toppen, hvorfra der er et flot kig over byen og floden. Fortsæt ned til den store smukke, Terreiro do Paço ved Tejo-flodens bred og nyd de fine bygninger, der omkranser pladsen.

Hvis du vil lidt ind under huden på de gamle bydele uden at skulle bestige alle byens høje på gåben, så er en tur med den gamle sporvogn linje 28 den rette måde at gøre det på. Du kommer forbi nogle af Lissabons mest interessante historiske seværdigheder og gennem hyggelige gamle kvarterer i både Alfarma, Bairra Alto og i Chiado. Ved sporvognslinjens vestligste endestation ligger en den smukke park, Jardim da Estrela, der er oplagt til en lille spadseretur og en kop kaffe.

Læs også: Rejser til Lissabon

Dag 3: Lissabon, bydelen Belém – en hyldest til søfarerne

Hop op i sporvogn nr. 15 til Belem. Her besøger du først det flotte Jeronimus-kloster og tilhørende kirke, der er opført i den overdådige manuelinske stil, der er kendetegnende for den rigdom, som Portugals berømte søfarere bragte til landet. Herefter kan du tage en lille pause i konditoriet, Pasteis de Belem, hvor stedes berømte kage er en lækkerbisken og helt perfekt til en kop kaffe. Skrå over den trafikerede gade til Henrik Søfareren-monumentet, eller rettelig, Monumentet over Opdagelserne, hvor alle Portugals store opdagelsesrejsende og deres kongelige sponsorer er afbilledet stående på en karavel – den type skib, der blev benyttet til de mange rejser. Fortsæt langs flodbredden til Belem-tårnet – en 500 år gammel fæstning, som var startsted for mange af de ekspeditioner, der drog ud for at finde handelsruter. Tårnet er i dag et meget smukt symbol på denne meget indbringende periode i Portugals historie

Her i Belém er der flere museer, der måske kan friste. F eks. Karetmuseet eller, hvis du vil vide mere om Portugals glorværdige fortid, det maritime museum. Et godt sted til frokost er en af de mange hyggelige lokale restauranter i Rua Vieira Portuense, der ligger ud mod parken mellem klostret og Belem Palace.

Dag 4: Turen til Algarvekysten

Du henter din lejebil og begiver dig mod syd til Algarvekysten. De godt 300 km til dit hotel er hurtigt tilbagelagt på A2 – den nye fine motorvej. Du kan glæde dig til mødet med Algarve, der lokker med lange sandstrande adskilt af næsten orangefarvede klipper og interessante byer langs de 150 km sydvendt kyst. I baglandet har du i tusindvis af oliven- og mandeltræer og bjerge med et væld af mimoser.

Der er en sød lille anekdote om disse mandeltræer – om den er sand, ved vi ikke, men her er den:

For meget længe siden forelskede en dansk prinsesse sig i en portugisisk prins. De blev gift og slog sig ned på Algarvekysten, hvor prinsessen ulykkeligvis fik skrækkelig hjemve. Hun savnede sit hjemlands kølige klima og ikke mindst den hvide sne. Prinsen ville gøre alt for at glæde sin kone, så han plantede et væld af mandeltræer, hvis hvide blomsterblade faldt som sne ud over landskabet. Ja, hvad gør man da ikke for sin udkårne.

Vel ankommet til dit hotel, Atalaia Sol, kan du se frem til nogle dejlige dage i fredelige og rolige omgivelser. Der er ikke langt til en lækker sandstrand eller til Lagos’ historiske bycentrum. Du har desuden nogle gode golfbaner i umiddelbar nærhed – der er blot 1,6 km til Boavista Golf & Spa Resort.

Læs også: Rejser til Algarve

Dag 5: Vestlige Algarve

Du er ikke langt fra verdens ende, eller rettere Europas ende, nemlig den 60 m høje klippe, Cabo São Vicente, hvor det europæiske fastland ender. Det er en utrolig oplevelse at stå (næsten) helt ude ved kanten og selv i roligt vejr fornemme Atlanterhavets kræfter. Tæt herved ligger en hyggelig lille fiskerby, Sagres, hvor man mener, at Henrik Søfareren havde sin navigationsskole – måske er det sandt, vi ved det ikke med bestemthed. Læg også vejen forbi Sagres-fæstningen med det enorme vindkompas, Rosa dos Ventos. Byen Lagos er uløseligt forbunden med havet og med Henrik Søfareren, der herfra sendte sine karakteristiske skibe, karavellerne, ud for at opdage verden – det var desuden også her i Lagos, man havde Europas første slavemarked. Tag en lille slentretur i byen og kommer du ved frokosttid, er det ikke vanskeligt at finde et godt sted at spise.

Atalaia Sol på Algrave
Atalaia Sol

Dag 6: Algarve – en tur ind i baglandet

Tag eventuelt på tur ind til den vulkanske bjergkæde Serra de Monchique og nyd den afvekslende beplantning med rododendron, korkeg, mimoser, kastanjer og meget mer’. Her kan du besøge den hyggelige lille by, Monchique, der blandt andet er kendt for fremstilling af den lokale snaps, Aguardente Medronheira. Læg vejen forbi byen Silves med en historie der går tilbage til romerne. I midten af 1100-tallet var byen et kulturelt centrum for maurerne, der opførte byens vartegn, den imponerende røde sandstensborg, Castelo de Silves. Denne lille udflugt er ikke længere end at du snildt kan nå nogle timer med afslapning og en dukkert ved stranden eller ved poolen inden det er tid til aftensmaden, som måske kan være kammuslinger, grillet sværdfisk, nystegte sardiner eller måske et dusin østers – naturligvis ledsaget af en perlende vinho verde.

Dag 7: Algarve – en lille afstikker mod øst

Fra dit hotel er der kun en god times kørsel til det, der må betegnes som Algarvekystens turisthovedstad – og ja, her er mange turister, men her er også en hyggelig stemning i den gamle bydels kringlede gader, der bugner af alskens butikker og caféer. Helt ned i ”bunden” af byen når du frem til Praia dos Barcos, fiskernes strand, hvor det er nærliggende at slå sig ned på en af de mange restauranter og nyde en frokost med kig ud over strand og hav.

Oplev lidt lokalkolorit og besøg et af de lokale markeder – et af de rigtig spændende er markedet i Loulé, der har åbent hver dag (undtagen søndag) fra tidlig morgen til midt eftermiddag – sjovest er det at komme en lørdag, hvor der er flest boder. Her får du alt hvad hjertet begærer af frugt og grønt, fisk og skaldyr, kød i alle afskygninger, nødder mandler, oliven, ost og – ja, listen er uendelig. Nyd atmosfæren, de mange farver og lugte, den inciterende summen af liv og ikke mindst den smukke Art Nouveau-markedshal fra 1908.

Dag 8: Op gennem Portugals spisekammer Alentejo

Så går turen nordpå, op gennem regionen Alentejo, der er kendt som Portugals spisekammer. Her er bølgende sletter med korn, massevis af knejsende korkege, oliventræer, frugtplantager, vinmarker – det kan synes besynderligt, at det ellers så soltørre Alentejo kan fremvise sådan en frodighed. Det indså romerne og anlagde et kunstvandingssystem, som benyttes den dag i dag.

Læs også: Alentejo er Portugals spisekammer

Der er knap 300 km til dit næste hotel, Imani Country House, så måske synes du det ville være rart med et stop undervejs. Det kan eventuelt være i byen Beja, hvor du på en slentretur i byens gamle gader kan mærke historiens vingesus – byen blev, som så mange andre i den sydlige del af Portugal, grundlagt af romerne ca. 150 år før vores tidsregning.

Nu kan du se frem til lidt landlig hygge i fine, stilrene omgivelser uden for mange falbelader. Imani Country House er et enkelt livsnyder hotel, hvor du kan nå at få sjælen med og nyde freden og roen.

Hotel Imani Country House i Alentejo
Imani Country House

Dag 9: På opdagelse i Alentejo

Du må ikke undlade at besøge Unesco-byen, Èvora, der ligger blot 15 km fra dit hotel – den er en perle! Inden for byens tykke, hvid mure ligger en skattekiste af seværdigheder som det romerske Diana-tempel fra omkring midten af år 100, São Francisco-kirken med knoglekapellet skabt af resterne fra ca. 5.000 munke, den bombastiske domkirke, det smukke hovedtorv, Praca do Giraldo og de historiske gader fyldt med charme og atmosfære.

Spredt i landskabet nær Imani Country House og byen Èvora findes mere end 130 udhuggede sten både som enkeltstående stenstøtter på op til 2,5 meters højde og sten samlet i langdysser. Arkæologer antager at de er fra mellem 4.000 og 2.000 år f. Kr. og mener, de har være brugt af stenaldersamfund i forbindelse med begravelser. Måske var det interessant at kigge nærmere på disse sten – hotellet har information om, hvordan du finder dem.

Slut feriens sidste dag af med en dejlig middag i hotellets restaurant ledsaget af en af husets fine vine.

Læs også: Rejser til Alentejo

Dag 10: Adeus Portugal

Så er det farvel til Portugal. Fra Imani Country House er der knap 1½ times kørsel til lufthavnen, og sørger du for at holde dig på motorvej A12 / IP1 passerer du Tejo-floden ad den imponerende bro, Ponte Vasco da Gama, opkaldt efter den opdagelsesrejsende, der rundede Kap det gode Håb og dermed fandt søvejen til Indien.
Bilen afleveres og turen går med fly hjem til Danmark. Jeg håber, du har haft en dejlig ferie og ønsker god hjemrejse.

Bilrundrejsen inkluderer

• Fly til Lissabon t/r inkl. alle skatter og afgifter
• 3 overnatninger på Hotel Portugal i Lissabon
• 4 overnatninger på Atalaia Sol Aparthotel, Algarvekysten
• 2 overnatninger på Imani Country House, Alentejo
• 9 x morgenmad

Bilrundrejsen inkluderer ikke og kan tilkøbes

Lejebil, vælg blandt forskellige typer og størrelser
• Brændstofforbrug undervejs
• Måltider ud over de nævnte
• Afbestillings- og rejseforsikring
• Evt. bagage alt efter flyselskab
• Entréer på udflugtsdage

Rundrejser i bil

Hos Hideaways er vi specialister i bilrundrejser og du finder et stort udvalgt af rejser hvor du bor på to eller flere gemmesteder. Du er også velkommen til at kontakte mig og få skræddersyet en rundrejse nøjagtigt efter dine ønsker. Husk at på en rejse hos Hideaways er der altid valgfri rejselængde og afrejsedato, og du kan rejse fra alle lufthavne.

Se det store udvalg af bilrundrejser hos Hideaways

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere