Det grønne Istrien – en rejse til halvøens uberørte indre

Motovun
Bakketopslandsbyen Motovun. Foto: Lothar Boris Piltz - Unsplash

Istrien er kendt for sin betagende kyststrækning, der lokker med en perlerække af skønne strande og idylliske kystbyer. Derude summer det altid af liv om sommeren. Hvis du i løbet af ferien trænger til lidt mere fredelige omgivelser på en rejse til Istrien, har jeg en “hemmelighed” at dele med dig. Det indre af halvøen er en skjult perle, der er langt mindre turistet og uberørt end kysten.

Selv midt i højsæsonen kan du oppe i baglandet, der også er kendt som “Det Grønne Istrien,” opleve det autentiske, fredelige landsbyliv og storslået natur.

Ægte middelalderstemning på baglandets bakketoppe

En af de mest bemærkelsesværdige byer i det indre Istrien er Motovun. Denne middelalderlandsby ligger på topen af en bakke omgivet af vinmarker. Takket være beliggenheden i 270 meters højde er byen kendt for sin smukke udsigt over dalen. Når du går rundt i Motovun, vil du straks blive forelsket i dens brostensbelagte gader og rustikke bygninger.

Et besøg i Motovun ville ikke være komplet uden at prøve byens specialitet – trøfler. Her kan du prøve forskellige trøffelretter og måske endda følge med på en trøffeljagt, hvor du kan se de dygtige hunde i aktion.

Ægte middelalderstemning i Grožnjan. Foto: zolakoma, CC BY 2.0

En anden by, som er et besøg værd i Istriens bagland, er Grožnjan. Du finder den blot 25 kilometer fra den hyggelige fiskerby Novigrad. Denne lille by ligger også på en bakketop og er blevet kendt som en kunstnerkoloni. Her kan du udforske de små gallerier og butikker, og måske deltage i en af de mange musik- og kunstfestivaler, der finder sted i byen året rundt.

Grožnjan er ikke det eneste andet eksempel på en stemningsfuld middelalderby på det indre Istrien. Jeg kan for eksempel også varmt anbefale, at du kører lidt videre ind på halvøen til nabobyen Oprtalj. Den har ligeledes en flot placering med udsigt over det grønne, bjergrige landskab. Det er en lillebitte by, men det er værd at gå en tur rundt i spadsere en tur i de snørklede gader for at mærke stemningen. Her er ingen masseturisme. Livet går sin stille gang, som det har gjort i generationer.

Har du en bil til rådighed, kan du nå omkring til adskillige af sådanne autentiske landsbysamfund i løbet af en dagsudflugt. Der er dog også mange steder, hvor du kan parkere bilen for at udforske området til fods af afmærkede stier. Fra Oprtalj er der for eksempel en vandresti til Buzet, hvor du undervejs passerer gamle borge, olivenlunde og hyggelige småbyer.

Oprtalj, en af talrige charmerende bakketopslandsbyer på det indre Istrien. Foto: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0

Aktive oplevelser i storslåede bjerglandskaber

Hvis du vil udforske naturen, er det indre Istrien i det hele taget det helt rigtige mål for en udflugt. Den 160 km2 store naturpark Učka er i den henseende et andet meget anbefalelsesværdigt udflugtsmål. Den finder du på den nordøstlige del af Istrien nær grænsen til Kvarner-regionen og den populære ferieby Opatija. Parken byder på talrige vandrestier gennem de smukke skove og bjerge samt gode muligheder for at nyde fantastiske udsigter over Adriaterhavet.

Fra parkens højeste punkt kan du for eksempel beundre en betagende panoramaudsigt over hele halvøen Istrien, de nordlige øer i Adriaterhavet og på klare dage hele vejen til Venedig og Alperne. Er du heldig, får du øje på en af de sjældne gåsegribbe, som lever i området.

På det højeste punkt i Učka-naturparken, Vojak (1401 m), står et observationstårn fra 1911. Foto: Sabina Sirco, Public domain.

Underjordiske verdener på Istrien

Det er ikke kun vidtstrakte bjerglandskaber, som venter dig på en rejse til det indre Istrien. Du kan også besøge talrige flotte grotter. Det er en uforglemmelig oplevelse for både børn og voksne. På en varm sommerdag kan det desuden være en kærkommen chance for at køle lidt af.

En af de mest populære grotter er Baredine-grotten, som ligger nær byen Poreč. Denne grotte er kendt for sine fantastiske drypstensformationer og underjordiske søer. Du kan tage på en guidet tur gennem grotten og lære mere om dens historie og geologi. Guiden vil også vise dig nogle af de mest bemærkelsesværdige formationer af stalagmitter og stalaktitter, som er vokset frem millimeter for millimeter over millioner af år.

En anden grotte, som er et besøg værd på en rejse til Istrien, er Pazin-grotten. Denne grotte er beliggende i hjertet af Istrien og er kendt for sin imponerende indgang og underjordiske flod. Du kan tage en guidet tur gennem grotten og opleve de dramatiske stalaktitter og stalagmitter, som pryder dens haller.

Pastra med revet trøffel. En klassiker i det grønne Istrien. Foto: Heather Cowper, CC BY 2.0

Kulinariske eventyr i det indre Istrien

Hvis du er en mad-elsker, vil du heller ikke blive skuffet over det indre Istrien og dets kulinariske tilbud. Området er kendt for sin rige gastronomiske tradition, som bygger på friske, lokale råvarer og autentiske opskrifter.

Et af de kulinariske højdepunkter i Istrien er som nævnt tidligere trøflerne. Den sorte trøffel er særlig udbredt i området, ikke kun ved Motovun, og den er en af de mest eksklusive og eftertragtede delikatesser i verden. I det indre Istrien kan du besøge lokale trøffel-jagtselskaber og lære mere om trøffel-jagtens historie og teknikker. Du kan også smage de forskellige trøffelretter, som kokkene i området tilbereder med stor ekspertise.

Et andet kulinarisk højdepunkt i området er de lokale oste og skinke. Der er flere producenter i området, som er kendt for at producere ost af høj kvalitet, såsom den cremede Istrian Paski Sir og den intense Sorta. Skinke er også en af de mest populære delikatesser i Istrien, og du bør smage den lokale Istarski Prsut, som er en tørret skinke, der er tilberedt efter gamle traditioner og modnet i flere måneder.

Selvom udvalget ikke er lige så stort som ude ved kysten, finder du også i det indre Istrien en lang række af restauranter, vinkældre og konobe (traditionelle kroer). Her er der rig mulighed for at smage lokale retter og vine. Disse restauranter er ofte beliggende i naturskønne omgivelser og har en hyggelig og autentisk atmosfære. Du vil finde lokale retter, såsom fritaja (en omelet med urter og asparges), maneštra (en traditionel grøntsagssuppe) og njoki (små gnocchi lavet af kartofler og ost) på menuen, som er tilberedt efter gamle opskrifter og med friske, lokale råvarer.

Rejser til Istrien med Escapeaway

Det indre Istrien er et område, der er fyldt med skjulte perler, og det er et fantastisk supplement til den smukke kyst. Så hvis du vil opleve den ægte istriske kultur og natur, vil jeg anbefale, at du også besøger det indre Istrien. Du vil ikke fortryde det!

Tag et kig i udvalget af rejser til Istrien her hos Escapeaway!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere