Det historiske centrum i Las Palmas

Katedralen Santa Ana i Las Palma
Katedralen Santa Ana i Las Palma. Foto: Bengt Nyman. CC BY 2.0

Gran Canaria er et fantastisk vinterrejsemål, og øens hovedstad og eneste storby, Las Palmas, er en guldgrube af oplevelser. Hvis du nogensinde bliver træt af den fantastiske natur på øen, har denne by meget at byde på – indendørs og udendørs.

Kulturelt og historisk er det den gamle bydel i Las Palmas, der tiltrækker sig opmærksomhed. De traditionsrige kvarterer Vegueta og Triana stammer helt tilbage fra midten af det 14. århundrede, hvilket er meget usædvanligt på øer, der ligger så langt fra fastland som Gran Canaria.

Læs også: 5 tinge du måske ikke viste om Las Palmas

Columbus kom forbi

Las Palmas historie hænger nøje sammen med den europæiske civilisations udbredelse hen over Atlanterhavet. Således kom Christoffer Columbus forbi Gran Canaria på hele tre ud af fire af sine rejser, hvor han opdagede “den nye verden”.

Øen spillede altså en hel central rolle i et af verdenshistoriens vigtigste og mest skæbnesvangre kapitler. Las Palmas blev det bindeled, der forbandt den gamle og den nye verden i de første år, hvor rejsen vanskeligt kunne tilbagelægges i ét enkelt hug.

Casa Museo de Colón
Casa Museo de Colón. Foto: El Coleccionista de InstantesCC BY-SA 2.0

I dag kan historien om Columbus og hans gøren og laden i Las Palmas for mange hundreder år siden genopleves i Casa Museo de Colón i Vegueta-kvarteret. Her er også en arkæologisk udstilling og et vigtigt bibliotek med mere end 16.000 bøger om Columbus, de canariske øer, opdagelsesrejserne og så videre.

Las Palmas var den føste spanske by i Atlanten

Allerede inden Las Palmas kom til at spille en vigtig rolle i opdagelsen af Amerika, havde byen opnået en anden udmærkelse: Første spanske by i Atlanten. Las Palmas var det administrative og politiske centrum for spaniernes aktiviteter i regionen.

Denne udmærkelse gav sig også udslag i placeringen af den første katedral på de canariske øer: Santa Ana-katedralen der skal ses. Katedralen er fra 1500 og betragtes – med god grund – som det vigtigste eksempel på canarisk arkitektur.

Der er mange andre interessante bygninger i samme område som katedralen og en del museer også. Det er et godt område at bevæge sig rundt i, hvis man interesserer sig for Gran Canarias kulturhistorie.

Rådhuspladsen i Las Palmas

I dag har de fleste spanske byer en Plaza Mayor, altså en central plads, men faktisk var Plaza Mayor i Las Palmas en af de første på trods af byens placering langt fra hovedlandet. Pladsen ligger lige foran katedralen.

Plaza Mayor de Santa Ana, som er det fulde navn, er en af de mest emblematiske steder på de canariske øer. Selve pladsen drager inspiration både fra Spaniens hovedland og de Syd- og mellemamerikanske byer, som de tog sig ud i 1500- og 1600-tallet.

Det var på en måde, her de to verdener mødtes, og det var helt bogstaveligt her mange af varerne fra den nye verden skiftede hænder på vej til den gamle. Det er fascinerende at tænke på.

Rejser til Gran Canaria

Se alle rejser til Gran Canaria med Hideaways her

Mere fra Simon Westh Henriksen

Vidste du, at …

…en kilde i Aostadalen er god for helbredet? I 1770’erne opdagede Jean...
Læs mere