Det maltesiske køkken er præget af Italien

Minestra på Malta
Minestra på Malta. Foto: Jules. CC BY 2.0

Det maltesiske køkken er præget af Italien, og malteserne kan lave utallige skønne pastaretter og pizzaer, som er fuldt på højde med, hvad man får i Italien. Andre kulturer har dog også haft indflydelse på den maltesiske mad. Det har efterladt et noget broget indtryk; bl.a. er indflydelsen fra det engelske køkken ikke gået upåagtet hen.

Der er stor forskel på restauranterne, og vil man finde frem til den bedste mad til en rimelig pris, er det en god ide at lægge mærke til, hvor de lokale går hen og spiser om aftenen. Som i resten af middelhavsområdet spiser man sen aftensmad.

Mad og drikke på Malta

En af de klassiske maltesiske retter er en særlig udgave af den italienske minestrone. Her hedder den Minestra og er en mere fyldig suppe med masser af grøntsager og pasta.

Vi kender sangen om de vilde kaniner; det er på Malta de lever, og de trives overalt på øerne. Derfor er en god klassisk spise naturligvis kanin; Fenek. Prøv at kaste forbeholdene til side, og nyd det lækre kød. Kanin tilberedes på mange forskellige måder, men er ofte tilberedt i en stuvning med kartofler, bønner og løg. Desværre er der på Malta en vis tendens til at overkoge grøntsagerne, men stuvningen er stadig god.

Restaurant Malta
Restaurant på Gozo. Indflydelsen fra det engelske køkken ikke gået upåagtet hen… Foto: Pete LanmanCC BY-ND 2.0

En meget udbredt grøntsag på Malta er auberginen. Vi kender den rigtigt godt fra det græske køkken; fx i moussaka. Aubergine bliver tilberedt på mange måder på Malta, men den er nok bedst i retten Brungiel, hvor den bliver fyldt med kødstykker, semuljegryn og tomatpuré.

Man kan roligt drikke maltesisk vin til maden. Det er en god ide at undgå de allerbilligste, da de ofte er uudholdeligt søde, men ellers er vinen fuldt på højde med anden sydeuropæisk vin. Prøv fx mærker som Marsovin og Verdala (hvidvine) eller La Valette Superior (rødvin). Man bør også prøve den lokale øl; Cisk lager, som minder meget om en dansk pilsner; måske med en lidt mere frugtig smag.

Malta byder på flere specialiteter indenfor drikkevarer. En af de lokale likører hedder Tamakari og er lavet på krydderurter. En helt særlig smagsoplevelse giver Bajtra-likøren, der er lavet på kaktusfrugter, og er helt unik.

prøve en lokal kage
Prøve de lokale kager på Malta. Flavio EnsikiCC BY 2.0

Kaffe og te drikkes i rigt mål på Malta; hertil kan man prøve en lokal kage; fx Figoli; en mandelsmåkage med citron. Maltas bagere er berømte for deres gode brød. Det er hvidt og hårdt, bagt med en knasende skorpe og smager fantastisk.

Læs også: Mad og drikke er en vigtig del af ferie på Gozo

Information om Malta og Gozo

Overvejer du at rejse til Malta og Gozo, så ved du nu, at også maden er en af årsagerne til at besøge denne dejlige ø, og er du endnu ikke overbevist, så kan du få mere inspiration og information om begge rejsemål eller læse mere om mad og drikke, når du rejser til Malta

Læs meget mere om mad og drikke når du rejser til Malta

Tags fra artiklen
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere