Det sker på Madeira i 2016 – årets største oplevelser

Funchal, Madeira
Funchal. Foto: Krzysztof Belczyński, Creative Commons.

Du kan allerede nu godt begynde at glæde dig til et 2016 fyldt med interessante begivenheder på Madeira.

Året vil byde på en perlerække af både tilbagevendende events og nye arrangementer i form af blandt andet festivaler, markeder og religiøse højtider, som vil være en chance for at krydre din ferie på Madeira med unikke kulturoplevelser.

Herunder kan du se et lille udvalg af de mange begivenheder den portugisiske blomsterø byder på i 2016.

31. januar: Funchal Maraton
Hvis julen har efterladt sig spor på sidebenene, har du allerede måneden efter en mulighed for at gøre noget ved det til Funchal Maraton.

Selvom ruten ifølge arrangørerne er overvejende flad, skal du være i god form til at klare den fulde distance på godt 42 kilometer. Er du lidt mindre ambitiøs, er der dog også mulighed for at tilmelde sig en halvmaraton eller mini-maraton på blot 7 kilometer, hvor også børn er velkomne.

Uanset hvilken rute du vælger, kan du ifølge Funchal Maraton glæde dig til et løb gennem et smuk landskab.

Læs mere og tilmeld dig her

3-10. februar: Karneval
Det bliver aldrig rigtig vinter på Madeira, og mange danskere vælger da også netop denne årstid til at rejse hertil for at undslippe den grå danske vinter.

Et af højdepunkterne på Madeira om vinteren er det årlige karneval – Festas de Carnaval – som igen i 2016 vil bringe feststemte og flot udklædte deltagere fra hele øen til Funchal. Her vil gaderne fyldes med farvestrålende optog, som du enten kan nyde som tilskuer eller selv deltage i.

Karnevalet er en skøn blanding af officielle, programlagte events og spontane fester, hvor du har mulighed for på nærmeste hold at opleve gamle traditioner og møde den venlige lokale befolkning i festligt lag. Den såkaldte Trapalhão-parade er for eksempel åben for alle, både lokale og turister, og traditionelt præget af stor kreativitet, samt ikke mindst højt humør.

Funchal karnevalKarneval i Funchal. Foto: PortoBay Events, Creative Commons.

Som tilskuer er højdepunktet for de fleste dog nok det store karnevalsoptog om lørdagen, hvor bymidten i Funchal fyldes af sambadansende deltagere i overdådige kostumer, som der er blevet arbejdet på i månedsvis op til karnevalet.

Se hele programmet for karnevalet på den officielle hjemmeside her

7-13. april: Madeiras blomsterfestival
‘Festa da Flor’ illustrerer på bedste vis, hvorfor Madeira også kaldes for “Blomsterøen”.

Festivalen er en hyldest til foråret, og som i en uge sætter et stærkt præg på hovedbyen Funchal med blomstertæpper og andre store flotte blomsterdekorationer samt ikke mindst det imponerende optog, der næsten minder om et karneval med spektakulære udklædninger og feststemte dansere.

Fantasien er stor bland blomsterdekoratørerne på Madeira. Foto: Paul Mannix, Creative Commons.Fantasien er stor bland blomsterdekoratørerne på Madeira. Foto: Paul Mannix, Creative Commons.

Et af de nyere tiltag på festivalen er et marked kombineret med en udstilling. Her har du både mulighed for at beundre den store blomstervariation på Madeira og selv købe blomster med hjem.

Læs mere om blomsterfestivalen på Madeira

Juni: Festa dos Santos Populares
I juni fejrer man i hele Portugal helgenerne Santo António, São Pedro og São João. På Madeira er dette ligeledes en af årets vigtigste begivenheder, hvor de tre helgener fejres med traditionelle parader, ligesom der altid er masser af musik i gaderne, samt boder, hvorfra der sælges traditionelle fødevarer knyttet til denne højtid.

Forskellige traditioner er knyttet til fejringen af de enkelte helgener. Santo António er for eksempel skytshelgen for kærlighed, og ekstra mange par vælger derfor at blive gift på dette tidspunkt. São João, som er skytshelgen for Porto Santo fejres traditionelt ved at sende papirballoner med lys i til himmels. Endelig er der São Pedro, der er skytshelgen for fiskerne og derfor har en særlig stor betydning for befolkningen på Madeira. Tag eventuelt til kystbyerne Câmara de Lobos og Ribeira Brava, hvor der gøres ekstra meget ud af fejringen af São Pedro.

Det er også i juni måned, at der afholdes fyrværkerikonkurrencer i bugten ved Funchal hver lørdag aften.

14-16. juli: Funchal Jazz Festival
Den årlige jazzfestival afholdes i den smukke Parque de Santa Cantarina, hvorfra der er udsigt til både bjergene og over bugten.

Festivalen er godt på vej til at blive en af sommerens mest populære kulturelle begivenheder på Madeira, hvor jazz-entusiaster fra hele verden flokkes til den lille ø i Atlanterhavet for at opleve nogle af verdens bedste artister og eventuelt deltage i workshops.

Foto: PortoBay Events, Creative Commons.Foto: PortoBay Events, Creative Commons.

28. august – 4. september: Madeira vinfestival
Når druerne er klar til at blive høstet, fejrer man på Madeira vinen med en festival. Her kan du ikke blot kan opleve høsten på nærmeste hold, men også nyde det færdige produkt fra tidligere år på udstillinger og ved prøvesmagninger.

I landsbyen Câmara de Lobos umiddelbart vest for Funchal kan du opleve hele høst- og vinfremstillingsprocessen lige fra plukningen til fodtrampningen af druerne. Inde i Funchal vil der til gengæld være talrige udstillinger, markeder og forestillinger med vinen som det gennemgående tema.

4-9. oktober: Madeira Naturfestival
I begyndelsen af efteråret, hvor vejret stadig lunt og behageligt på Madeira, afholdes den store naturfestival. Denne uge er fyldt med arrangementer, hvor du opfordres til at udforske øens flotte natur til lands, vands og sågar fra luften.

Naturfestivalen er etableret for at give besøgende inspiration til nye aktiviteter i det fri på Madeira. De fleste kender således nok til de smukke vandrestier langs levadaerne. Men færre er måske klar over, at der også er rig mulighed for at holde en aktiv ferie med for eksempel mountainbike- og rideture, ligesom der er gode betingelser for spændende oplevelser under havoverfladen på dykkerture.

Canyoning på MadeiraCanyoning på Madeira. Foto: Roberto Lumbreras, Creative Commons.

Søger du oplevelser med lidt sug i maven, kan du for eksempel også i løbet af denne uge prøve kræfter med canyoning, hvor man følger vandets vej ned gennem kløfter ved hjælp af teknikker lånt fra klatring og rappelling.

Centrum for naturfestivalen er området omkring Praça do Povo i Funchal. Her finder du information om de forskellige aktiviteter og kan med garanti få gode tips til nye sjove naturoplevelser. Samme sted vil der være en mindre udstilling med blandt andet lokalt håndværk og eksempler på lokal gastronomi.

1. december – 5. januar 2017: Jule- og nytårsfejring
Julemåneden på Madeira er noget helt særligt. Allerede fra den første dag i december pyntes der op med farverige lys og dekorationer i byens gader. Derefter følger en måned med et væld af traditionsrige festligheder i form af for eksempel hyggelige julemarkeder og stemningsfulde messer i mange af Madeiras kirker.

Kulminationen på måneden er naturligvis nytårsaften, der på Madeira markeres med et enestående nytårsfyrværkeri langs havnefronten i hovedbyen Funchal. Fyrværkeriet er verdensberømt og blandt de største af sin slags.

Læs mere om nytårsfejringerne på Madeira i Maries indlæg

Det er altså ikke kun det milde klima, som gør Madeira til et helårsrejsemål. Året rundt byder blomsterøen på en masse spændende kulturelle begivenheder, hvor du får en chance for at møde lokalbefolkningen og opleve deres interessante traditioner. Bor du på et af vores hideaways på Madeira, har du det perfekte udgangspunkt for at udforske øens mange naturseværdigheder, festivaler og andre attraktioner.

Topfoto: Krzysztof Belczyński, Creative Commons.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere